Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Mariupolio apšaudymo Vakarai gali paskandinti Rusijos bankus

Mažiausiai 30 žmonių gyvybes nusinešęs Mariupolio apšaudymas dar labiau paaštrino Rusijos ir Vakarų valstybių santykius. Nors Rusijai jau dabar taikomos sankcijos, JAV ir ES vadovai prabilo, kad jos gali būti griežtinamos dar labiau. Tarp raginimų yra ir itin skausmingų Rusijai priemonių – šios šalies bankų atjungimas nuo SWIFT sistemos ir rusiškos naftos embargas.
Net ir tapęs „tradicinių vertybių“ gynėju, V.Putinas pralaimi propagandinį karą.
Rusija ritasi į bedugnę / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Bankas

Apie planus visiškai paralyžiuoti Rusijos finansinę sistemą užsiminė laikraštis „Komersant“. Pasak leidinio šaltinių aukščiausiuose JAV valdžios ešalonuose, Rusijos atjungimas nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT yra kaip niekada realus. Didžiausių Rusijos bankų vadovai tokį scenarijų vadina karo pradžia.

Technologinė blokada

„The Wall Street Journal“ teigimu, ES ir JAV gali blokuoti Rusijos naftos pramonei būtinų technologijų tiekimą.

ES pozicija nėra tokia aiški. Nors ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini ir ES Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pasmerkė išpuolius ir net pareiškė, kad ES laikysena Rusijos atžvilgiu per daug minkšta, tačiau su tokiais teiginiais linkusios sutikti ne visos ES šalys.

„The Wall Street Journal“ teigimu, ES ir JAV gali blokuoti Rusijos naftos pramonei būtinų technologijų tiekimą. Taip pat visiškai uždaryti Vakarų kapitalo rinkas privačioms bei valstybinėms Rusijos kompanijoms. Bankams sankcijos taikomos jau šiuo metu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dujotiekio darbuotojas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dujotiekio darbuotojas

Kol kas konkretūs sprendimai nėra priimti, tačiau Rusijos atjungimas nuo SWIFT sistemos reikštų ne tik visišką valstybės finansinę izoliaciją, tačiau galėtų dar labiau destabilizuoti situaciją.

Tai reikštų karą

Mano įsitikinimu, tokios sankcijos reikštų karą, – teigė A.Kostinas.

„Bloomberg“ praneša, kad Jungtinės Karalystės premjeras Devidas Cameronas dar vasaros pabaigoje reikalavo ES svarstyti Rusijos atjungimo nuo SWIFT sistemos klausimą, tačiau tuo metu ši iniciatyva reikiamo palaikymo nesulaukė.

Praėjusią savaitę VTB banko valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas Davose vykusio pasaulinio ekonomikos forumo metu pareiškė, kad Rusijos atjungimas nuo SWIFT sistemos reikštų visišką JAV ir Rusijos santykių nutraukimą. „Mano įsitikinimu, tokios sankcijos reikštų karą“, – teigė A.Kostinas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rusijos valdžia ruošia žmones augančiam nedarbui ir algų mažėjimui

Per SWIFT sistemą per dieną pervedama daugiau nei 6 trilijonai dolerių. Joje dalyvauja 210 valstybių ir daugiau nei 10 tūkst. finansinių institucijų. Nuo SWIFT sistemos per visą istoriją buvo atjungta tik viena valstybė – 2012 m. ši sankcija pritaikyta Iranui.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./VTB banko prezidentas Andrejus Kostinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./VTB banko prezidentas Andrejus Kostinas

„Komersant“ šaltinio teigimu, Europos šalys sutarimo taikyti tokias sankcijas gali ir nerasti, tačiau tokiu atveju JAV turi galimybę veikti viena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius