-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Naujųjų – dvi naujos PVM lengvatos

Seimas antradienį pritarė lengvatiniam 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifui malkoms ir dar mažesniam (5 proc.) PVM tarifui spaudai. Anksčiau siūlytos lengvatos maistui, elektromobiliams, kūdikių maistui buvo atmestos dar pateikimo stadijoje.
Laikraštis
Biokuras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius ir Ona Valiukevičiūtė siūlė nustatyti 9 proc. PVM tarifą malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams. Panašų siūlymą pateikė ir Juozas Olekas. PVM tarifas galios tik buitiniams vartotojams.

Projekto rengėjai nežada, kad dėl to pigs šildymą asmenims, kurie namus apšildo kūrendami medieną – projekto aiškinamajame rašte tikinama, kad malkos ir kita mediena į namus iš esmės yra tiekiama nelegaliai, nesumokant mokesčių, todėl valstybė praranda nemažai pinigų.

„Pirmi rezultatai matomai bus vasario kovo mėnesį, kai matysime, kiek bus išrašoma sąskaitų faktūrų“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Konservatorius Mykolas Majauskas aiškino, kad PVM lengvatos šešėlinėje rinkoje neveikia.

„Rengėjai nepateikė informacijos, kiek malkų yra suprekiaujama oficialioje rinkoje. Jeigu joje šiek tiek sumažinsime apmokestinimą, ji vis tiek nebus pajėgi konkuruoti su šešėline rinka“, – aiškino jis. M.Majauskas taip pat pakartojo abejonę, kad galutinis vartotojas naudos beveik nepajus, o PVM lengvatą išsidalins pardavėjai ir tarpininkai.

Už įstatymo priėmimą balsavo 99, prieš - 5, susilaikė 8 Seimo nariai.

Mažesnis PVM tarifas spaudai

Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis ir Rima Baškienė siūlė dar sumažinti – nuo 9 proc. iki 5 proc. sumažinti PVM spaudai.

Numatoma, kad lengvatinis 5 procentų PVM tarifas būtų taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Konservatorius Jurgis Razma siūlė 5 proc. PVM tarifą numatyti ir knygų leidybai. „Ar prieš rinkimus aktyviai leidžiama Naisių žemė nusipelnė didesnės lengvatos nei kokybiška knyga ar vadovėlis“, – klausė J.Razma. Tokiam pasiūlymui parlamentarai nepritarė.

Už įstatymo priėmimą balsavo 112, prieš – 1, susilaikė 11 Seimo narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius