Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 07 /15:47

Policija perka telefonus – tinka tik naujausi „iPhone“

Policija perka naujausius „iPhone“ telefonus – specifikacijos atitinka raidė į raidę, nurodytas net konkretus telefono pavadinimas. Policijos departamentas aiškina, kad telefonai reikalingi ne dėl „prestižo“, bet dėl kibernetinio saugumo – šifruotam ir saugiam ryšiui. Viešųjų pirkimų tarnybai kilo abejonių dėl tokių pirkimo praktikų.
Policija
Policija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Papildyta 15.48 val.: į Policijos pirkimą sureagavo „Samsung“

Policija perka dviejų modelių telefonus. Vienų specifikacijos visiškai atitinka patį naujausią „iPhone XR“ modelį, kurio kaina autorizuotoje parduotuvėje siekia 879 eurus.

Pavyzdžiui, reikalaujama, kad telefono procesorius būtų „šešių branduolių „A12 Bionic“ procesorius, naujos kartos „Neural Engine“. Taip pat reikalaujama, kad baterija būtų ne mažesnė nei 2942 mAh talpos ir telefonu būtų galima kalbėtis bent 25 valandas, ekrano raiška – 828x1792 pikselių, o operacinė sistema – 12 versijos „iOS“. Policija reikalauja, kad atminties dydis būtų ne mažesnis nei 64 gigabaitai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apple „iPhone Xr“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apple „iPhone Xr“

Specifikacijose netgi konkrečiai įrašyta, kad pakuotėje turi būti „iPhone“ su „iOS“ operacine sistema, taip pat ausinės „EarPods“, laidas, konvertuojantis „Lightning“ jungtį į USB.

Panašu, kad telefonams keliamus reikalavimus policija tiesiog nusirašė interneto svetainėse. Pavyzdžiui, reikalavimai kamerai raidė į raidę atitinka pateiktas specifikacijas gsmarena.com svetainėje: „12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, OIS, PDAF, Quad-LED dual-tone flash, HDR (photo/panorama)“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apple „iPhone Xr“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apple „iPhone Xr“

Policija perka 24 naujausius „iPhone“, tačiau jų skaičius gali būti didesnis ar mažesnis 30 procentų.

Dar policija perka 43 (+-30 proc.) kiek paprastesnius telefonus – tačiau taip pat „Apple“.

Aprašytos kameros, procesoriaus, baterijos, operacinės sistemos ir kitos specifikacijos atitinka „iPhone 7 Plus“ modelį, kurio kaina autorizuotoje parduotuvėje – 669 eurai.

Gamintojo nuotr./„iPhone 7 Plus“
Gamintojo nuotr./„iPhone 7 Plus“

Policijos departamentas nurodo, kad iš tiekėjo galėtų nupirkti ir kitokių prekių, kurių vertė neviršytų 10 proc. pirkimo kainos, tačiau kokios tai prekės – nenurodoma.

15min pateiktame komentare Policijos departamentas argumentuoja, kad „iPhone“ reikalingi dėl kibernetinio saugumo.

Viešųjų pirkimų tarnyba: kyla abejonių, ar tai ne prestižo klausimas

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė aiškiai stebėjosi tokiu policijos pirkimu. Gavusi 15min klausimus, VPT Policijos departamentui išsiuntė paklausimą dėl šio pirkimo.

„Mes išsiuntėme perkančiajai organizacijai paklausimą, ar jų specifikacija atitinka keletą gamintojų, tris gamintojus. Kaip mes matome – nurodyta vidinė sistema yra tik „iPhone“, tad tik vienas gamintojas. Platintojų, matyt, yra daugiau, bet gamintojas tik vienas. Mums kyla klausimų dėl poreikio, pagrindžiančio, ar tai susiję su saugumu, ar tai tik prestižo klausimas“, – stebisi D.Vilytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

Ji patikino, kad VPT vienareikšmiškai pasisako prieš tokius pirkimus, kurių specifikacijos apriboja galimybę dalyvauti daugiau gamintojų, ypač viešajame sektoriuje.

D.Vilytė spėja, kad Policijos departamentas bando šiuo pirkimu sutilpti į 58 tūkst. eurų ribą – tokios maksimalios vertės gali būti mažos vertės pirkimai, kurių procedūros supaprastintos.

„Kodėl neperka per CPO LT – mums irgi kyla klausimas, nes CPO kataloge su tokiais ekrano išmatavimais yra 6 tiekėjai nurodyti. Ten gali laimėti ir „Samsung“, ir „Nokia“, ir „Huawei“. Tad tikriausiai dėl to, kad negalėtų ateiti kiti gamintojai. Bet pagrindimą jie turėtų paaiškinti“, – svarsto D.Vilytė.

Anot jos, kol kas sutartis nepasirašyta, tad pirkimo baigtis priklausys nuo Policijos departamento paaiškinimų.

„Metų pabaiga, perkančioji organizacija, matyt, jaučiasi, kad sutaupė pinigų“, – atsiduso D.Vilytė.

Policija: reikia dėl specifinių poreikių

Policijos departamentas 15min aiškina, kad pirkimas yra susijęs su tam tikrais specifiniais policijos poreikiais.

„Buvo atlikta išsami analizė ir poreikių vertinimas, dėl ko pasirinkta „iOS“ Sistema. Rinkomės iš „Microsoft“, „Android“ ir „Apple“ („iOS“). Dėl saugumo ir specifinių reikalavimų buvo priimtas sprendimas rinktis „iOS“. Pirkimas atitinka teisės aktų reikalavimus, konkurencija nėra ribojama, kadangi rinkoje yra ne vienas tiekėjas, prekiaujantis „iOS“ įrenginiais“, – komentarą atsiuntė Policijos departamentas.

Anot departamento, konkreti pirkimo vertė paaiškės po viešojo pirkimo, „tačiau ji negali būti didesnė nei 51 000 eurų“.

„Atsižvelgiant į poreikius, pasirinktas naujesnės kartos ekonominis variantas. Kainų skirtumas tarp keliomis kartomis senesnių procesorių ir naujausio skiriasi 20–30 proc. A12 procesorius yra žymiai greitesnis, kas leidžia operatyviau ir kokybiškiau užtikrinti jam keliamus reikalavimus“, – teigia Policijos departamentas.

Patikinama, kad nauji telefonai nėra skirti nei generaliniam komisarui, nei Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovui, nei jų pavaduotojams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

„Telefonais bus aprūpinti Policijos departamento, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų tam tikri pareigūnai, kurių tarnybinių funkcijų vykdymui yra skirti šie įrenginiai“, – teigiama komentare.

Policija aiškina, kad naujausi „iPhone XR“ nėra patys brangiausi, o pasirinkti pagal kainos ir kokybės santykį.

„Šiuos įrenginius mes naudosime specialioms policijos funkcijoms vykdyti, tam tikros jautrios informacijos perdavimui ir apsaugai, šifravimui, kitoms kriminalinės žvalgybos funkcijoms, kurios yra riboto naudojimo ir kurių viešinti negalime“, – aiškinama komentare.

Policija skaičiuoja, kad pirkime jau užsiregistravo 11 tiekėjų, pateikta 10 pasiūlymų.

15min pasiteiravo, kodėl policija neperka telefonų per centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) katalogą, kuriame organizacijos telefonus gali įsigyti bene palankiausiomis kainomis.

„Tokių telefonų CPO kataloge įsigyti nėra galimybės“, – teigia Policijos departamentas

Policija įvertino, kad „iOS“ saugesnė

„Policijos IT bei kibernetinio saugumo specialistai atliko vertinimą bei rekomendavo rinktis „iOS“ operacinę sistemą kaip vieną iš patikimiausių ir saugiausių platformų tam tikrų policijos uždavinių įgyvendinimui. Buvo vertinama pagal šiuos aspektus: patikimumo, uždarumo, informacijos apsaugos, galimybėmis naudoti specializuotą programinę įrangą“, – argumentuojama komentare.

Anot Policijos departamento, „daugelis pažangių Vakarų valstybių bei organizacijų jau seniau perėjo prie „iOS“, o ši sistema „yra uždaresnė ir gerokai saugesnė, nei kitos plačiai paplitusios rinkoje“.

„Paprastesnis administravimas bei reikiamos paslaugos (VOIP, šifravimas ir kt.) yra pačioje operacinėje sistemoje ir nenaudoja trečiųjų gamintojų programinės įrangos. Šioje platformoje veikia Lietuvos kriminalinės policijos biuro administruojama specifinė programinė įranga, skirta užtikrinti konfidencialumą“, – akcentuoja departamentas ir pažymi, kad „iOS“ nuolat atnaujinama.

„Samsung“ prieštarauja – mūsų telefonai saugūs

„Samsung Electronics Baltics“ Pardavimų Verslui skyriaus vadovas Baltijos šalims Vaidotas Bielinis pasipiktino vertinimais, kad „iOS“ yra saugesnė.

„Įrenginių saugumas yra vienas iš didžiausių technologijų kompanijų prioritetų. Diskusijos dėl „Android“ ir „iOS“ operacinių sistemų saugumo vyksta nuolat, tačiau svarbu įvertinti atskirų gamintojų pastangas užtikrinti savo įrenginių saugumą.

Pavyzdžiui, kompanija „Samsung“ nuo 2013 metų vartotojams siūlo „Samsung Knox“ saugumo sprendimo sistemą mobiliesiems įrenginiams. Ši sistema formuoja specifinę saugaus darbo aplinką, kuri leidžia apsaugoti duomenis nuo kenkėjiškų programų puolimo, bandymų įsilaužti į prietaisus ir duomenų vagystės. Įrenginių naudotojai juose taip pat gali saugiai laikyti darbui skirtas programas ir duomenis“, – sako V.Bielinis.

Anot jo, „Knox“ atitinka aukščiausius saugumo standartus ir yra sertifikuota naudoti Suomijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Kazachstano, Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybinių institucijų veikloje.

„JAV Saugumo departamento darbuotojai laiko šią programą saugia naudoti savo darbe, – stebisi V.Bielinis. – Galime užtikrinti, kad naujausi „Samsung“ įrenginiai, tarp jų ir „Galaxy S“ bei „Galaxy Note“ serijos telefonai, atitinka aukščiausius saugumo standartus. Juos perkant „Samsung Knox“ saugumo platforma jau yra juose integruota.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius