Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos pirkti telefonai po 1000 eurų: saugumo siekis ar neskaidrūs pirkimai

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ėmėsi tirti, ar policija nepažeidė įstatymų įsigydama naujus telefonus „iPhone“. Policijai prireikė naujų išmaniųjų, kurie būtų skirti kriminalistams dirbti su slapta informacija, bet renkantis telefonus buvo nurodyti konkrečių „iPhone“ įrenginių techniniai duomenys. Policijos departamentas aiškina, kad konkretaus gamintojo telefonų reikėjo dėl operacinės sistemos pranašumų. Vis dėlto VPT gavo pirmines nepriklausomų specialistų įžvalgas, kurios rodo, kad policija galėjo rinktis ir kitokius išmaniuosius.
Kauno policijos pareigūnai įvertino savo vairavimo įgūdžius sudėtingomis eismo sąlygomis
Policija / Mariaus Vizbaro nuotr.

Policija sako – saugesnių telefonų už „iPhone“ nėra, todėl pareigūnams nupirko 67 išmaniuosius. Iš jų – 24 patys naujausi kompanijos „Apple“ modeliai, kurių vieno kaina siekia beveik 900 eurų. Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio teigimu, telefonai pasirinkti atsižvelgiant į užsienio šalių praktiką ir tai, kad ir iki šiol naudota ta pati produkcija nenuvylė.

„Tai nėra pasirinkimas per vieną dieną. Buvo padaryta analizė, yra tam tikros įslaptintos tvarkos, pasirašytos policijoje. Naudojame tam tikrą kitą programinę įrangą, kuri veikia su [„iOs“] sistema. Dėl to tai yra kompleksinis sprendimas [pirkti „iPhone“]. Tai, kas dabar matosi, vienas pirkimas, yra ledkalnio viršūnė. Daug kas nėra skelbiama. Daugelis valstybių neskelbia savo naudojamų dalykų“, – LRT TELEVIZIJAI aiškino Policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Policijos paaiškinimai neįtikino VPT, todėl ji ėmėsi tyrimo. Esą policija, pirkdama telefonus, nurodė itin tikslias įrenginių specifikacijas, smulkiausias detales, kad tai turi būti naujausias „iPhone“ telefonas. Todėl neliko galimybių kitiems gamintojams pasiūlyti alternatyvų. Buvęs pareigūnas, o dabar Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius nelinkęs manyti, kad policija nusižengė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Kriminalinei žvalgybai aš irgi būčiau linkęs pirkti tik iš patikimo gamintojo, o ne tos šalies, kuri gali turėti priešiškų žvalgybų“, – sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius.

„iPhone“ telefonais aprūpinti Policijos departamento, Kriminalinės policijos biuro ir apskričių policijos komisariatų pareigūnai. Esą jie skirti jautriai informacijai perduoti ir apsaugai, šifravimui, kitoms kriminalinės žvalgybos funkcijoms.

VPT sulaukė pirminių pastabų, kad alternatyvų policijos pirkiniams yra. Pavyzdžiui, didžiausių „iPhone“ konkurentų „Samsung“ įrenginiai. Nurodoma, kad juose naudojama saugumo sistema taip pat atitinka standartus, o telefonus leidžiama naudoti Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės valstybės institucijose. Technologijų ekspertas Karolis Makrickas LRT TELEVIZIJAI sakė, kad tiek „Android“ operacinė sistema, naudojama „Samsung“ įrenginiuose, tiek „iOs“ sistema, naudojama „iPhone“ telefonuose, turi saugumo spragų.

Seimo antikorupcijos narė Agnė Bilotaitė tikina, kad įtarimų dėl policijos viešojo pirkimo kyla.

„Viešieji pirkimai tam ir yra skirti, kad valstybė įsigytų prekes ir paslaugas už geriausią kainą, kad būtų konkurencija ir nebūtų taip, kad aš nusprendžiau, kad kažko noriu, ir perku iš ko noriu. Buvo aiškus pažeidimas ir dėl to, matyt, yra pradėtas VPT tyrimas“, – LRT TELEVIZIJAI sakė parlamentarė.

Jeigu VPT nustatys, kad policija pažeidė pirkimo taisykles, telefonus gali tekti grąžinti. Tyrimo išvadas žadama viešinti po Naujųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius