Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikai nusitaikė į arbatpinigius: teks mokėti ir už grynuosius

Kai picerijoje „Čili“ paliekate 1 eurą arbatpinigių atsiskaitydami kortele, jus aptarnavusiai padavėjai lieka 76 centai. Likusi dalis keliauja valstybei. Tačiau už paliktus grynuosius pinigus mokesčių niekas nemoka. Tačiau taip ilgai nebus. Seime jau įregistruota įstatymo pataisa, kuri griežčiau vertins padėką padavėjams ar padavėjoms.
Arbatpinigiai. Ar būtina jų palikti kavinėje?
Arbatpinigiai. Ar būtina jų palikti kavinėje? / Fotolia nuotr.

Picerijų tinklo „Čili“ vadovas Donatas Vaitasius skundžiasi, kad dabartinė arbatpinigių apmokestinimo tvarka yra visiškai nelogiška. Šis tinklas pirmasis Lietuvoje pasiūlė galimybę palikti arbatpinigių elektroniniu būdu – tai yra susimokant kortele. Padavėjas tik paklausia, ar jūs sutinkate palikti arbatpinigių, ir kiek. Pinigai kartu su sąskaita nukeliauja tiesiai darbdaviui.

Suprasti akimirksniu

  • Dabar arbatpinigiai, mokami kortele, apkrauti dideliais mokesčiais
  • Siūloma apmokestinti ir paliktus grynuosius pinigus
  • Bankai mato augančią techninių galimybių palikti arbatpinigius kortele paklausą

Mokesčiai – tik teoriškai

Šis sako arbatpinigius visada atiduodantis darbuotojui. Tiesa, ne visus. „Nuo tos sumos reikia sumokėti Gyventojų pajamų mokestį, taip pat mokestį „Sodrai“. Darbdaviui atsiranda prievolė mokėti „Sodrai“, – vardijo D.Vaitasius.

Vakarų Europos šalyse jau daug kur siūloma palikti arbatpinigius tokiu būdu. Lietuvos komerciniai bankai jau siūlo technines galimybes restoranams ir kavinėms ir pastebi augančia paklausą.

VIDEO: Kaip palikti arbatpinigių banko mokėjimo kortele?

„Techniškai šis sprendimas nėra naujas, jį „Swedbank“ yra paruošęs jau prieš kelerius metus, tačiau rinkos poreikis ėmė aiškiau formuotis tik pastaruoju metu. Tai sietume su bendro mokėjimų kortele lygio kilimu Lietuvoje“, – komentare teigė „Swedbank“ Lėšų valdymo pardavimų palaikymo departamento direktorius Deimantas Trumpickas.

Pakaktų vieno mokesčio?

Taigi iš to galima spręsti, kad arbatpinigius elektroniniu būdu bus galima palikti ir kitose kavinėse ar restoranuose. Tačiau ar apsimokės? „Čili“ vadovas D.Vaitasius mano, kad nelogiška tokiais mokesčiais apkrauti paliekamus arbatpinigius.

Deimantas Trumpickas
Deimantas Trumpickas

„Manau, kad pakaktų tik gyventojų pajamų mokesčio. O už paliekamus grynuosius ir taip niekas nemoka jokių mokesčių“, – teigė D.Vaitasius. Tai paliekama verslininkų geranoriškumui. „Čili“ ir dabar galima palikti arbatpinigius grynaisiais.

Tačiau kai kurie Seimo nariai mano, kad reikia aiškiau nustatyti arbatpinigių apmokestinimą. Tiesa, teoriškai už juos ir dabar reikia sumokėti mokesčius.

Įstatymo pataisa jau yra

Parlamentaras Šarūnas Gustainis įregistravo Gyventojų pajamų mokesčio, pelno, PVM įstatymų pataisas. Jose siūloma apmokestinti visus paliekamus arbatpinigius.

„Priėmus siūlomus įstatymų projektus būtų suvienodintas visų arbatpinigių apmokestinimas“, – skelbiama aiškinamajame rašte. Tiesa, Seimo narys siūlo, kad arbatpinigiai nebūtų apmokestinti PVM, pelno, „Sodros“ mokesčiais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„SEB Mylimiausia“ banko kortelė
Tomo Markelevičiaus nuotr./ banko kortelė

Siūloma, kad pajamas už arbatpinigius administruotų darbdavys. Taigi siūloma arbatpinigius prilyginti pajamoms, susijusioms su darbo santykiais. Tačiau mėnesio gale darbdavys pats turėtų nuspręsti, kaip paskirstyti arbatpinigius, nes dabar juos susirenka patys darbuotojai.

Nežino, kaip skirstytų arbatpinigius

„Čili“ vadovas teigia neturintis aiškios pozicijos dėl grynaisiais paliekamų arbatpinigių. Tačiau jis norėtų, kad čia būtų daugiau tvarkos.

„Nežinau, kaip darbdavys turėtų administruoti tuos arbatpinigius, paliktus grynaisiais“, – neslėpė D.Vaitasius.

„Swedbank“ mano, kad pavyzdžiu palikti arbatpinigių mokant kortele galėtų pasekti nemaža dalis aptarnavimo sektoriaus įmonių, nes tam dabar yra tinkamas metas.

„Visų pirma, šiame sektoriuje yra didelė mokėjimo kortelių skaitytuvų skvarba. Dar 2013 m. gyventojų apklausos duomenimis, tik kiek daugiau nei dešimtadalis šalies gyventojų (12 proc.) teigė pasigendantys galimybės mokėti kortele šiame sektoriuje“, – skelbiama banko komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius