-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradeda veikti griežtesnė į Lietuvą įvežamų grūdų kontrolė

Pirmadienį pradeda veikti griežtesnė į Lietuvą iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė – bus tikrinamas kiekvienas įvežamos produkcijos vagonas ar transporto priemonė – tiek skirti Lietuvos rinkai, tiek eksportui per Klaipėdos uostą.
Grūdai
Grūdai / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Artimiausiu metu bus priimti nauji sprendimai dėl dar griežtesnės kontrolės – tuomet bus tikrinama ir per Lietuvą vežamų grūdų kilmė, pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

„Žemės ūkio ministerija, reaguodama į gautą informaciją apie galimai Rusijos per Baltijos jūros uostus realizuojamus iš okupuotų teritorijų nusavintus grūdus, skubiai ėmėsi priemonių griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę“, – pranešime sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Kol kas bus tikrinami tik pašariniai grūdai, o patikra maistiniams grūdams turėtų įsigalioti kiek vėliau.

„Pašarinių grūdų taisyklės suderintos ir įsigaliojo nuo šiandienos, maistui skirtų grūdų taisyklių sugriežtinimas įsigalios po kovo 20 dienos, kada baigsis derinimas teisės aktų registre ir bus pasirašytas įsakymas“, – BNS pirmadienį sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aistė Prielgauskaitė.

Į padidintos rizikos šalių sąrašą įtrauktos Rusija, Baltarusija, Moldovos vyriausybės nekontroliuojama Padniestrė, Rusijos aneksuotas Krymas ir kitos okupuotos Ukrainos teritorijos bei okupuoti Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio regionai.

Produkcija bus tiriama dėl pesticidų likučių, mikotoksinų, metalų (švino, kadmio). Kiek vėliau bus pradėti tyrimai ir produkcijos kilmei nustatyti.

A.Prielgauskaitė teigė, kad produkcija dėl pesticidų likučių, mikotoksinų ir metalų buvo tikrinama ir anksčiau, nes grūdai, turintys šių priemaišų, negali būti legaliai parduodami Europos Sąjungoje (ES). Kaip ir anksčiau, grūduose radus šių priemaišų – krovinys nebus įleidžiamas.

„Iš būtent tų rizikos šalių yra išplėstas mėginių spektras, daugiau bus imama mėginių iš tų šalių. Iš kitų šalių yra daromi tyrimai, bet kadangi kontrolės mechanizmai negali vykti 100 proc. (atvejų – BNS) per sieną importuojamiems grūdams, nes tiesiog neturim tokių resursų, tai ten atliekam pagal rizikingumą“, – BNS aiškino ji.

„Buvo daug įtarimų ir visuomenėje pasisakymų, kad šitie grūdai iš Rusijos, Baltarusijos, iš tų padidintos rizikos šalių, galimai gali būti nesaugūs, tai tiesiog ta kontrolė sugriežtinta iki 100 proc.“, – sakė A.Prielgauskaitė.

Tarnybos atstovė pridūrė, kad kol kas grūdų kilmė tyrimais nustatoma nebus, bus tikrinama tik jų kokybė, tačiau greitu metu tą planuojama daryti.

„Tie tyrimai (...) leidžia nustatyti jų saugą, o atskiras tyrimas leis nustatyti jų kilmę. (...) Šiuo metu tokio (kilmės – BNS) tyrimo Lietuvoje dar apskritai nėra daryta, dar nebuvo tam tokios priežasties, tokių įtarimų, tai labai brangūs ir nedažnai atliekami tyrimai. Dėl to mes šiuo metu derinamės su Jungtine Karalyste, kuri turi tokią laboratoriją ir mums, tikimės, padės įvertinti būtent tų grūdų kilmę. Kol kas visa tai derinama, tikimės, kad greitu metu pavyks atlikti tokį tyrimą“, – teigė ji.

Seimas ketvirtadienį paprašė Europos Komisijos (EK) uždrausti rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdų importą į ES – EK siūloma neatidėliotinai parengti tai numatančius teisės aktų projektus.

Latvija laikinai jau uždraudė Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą, tačiau ne tranzitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius