Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 02 /13:49

Paviešinta, kiek kainuoja maisto produktai: labiausiai skiriasi sūrio, grietinės ir sviesto kainos

Nuo šių metų pradžios specialiame tinklalapyje pradėta viešai skelbti oficiali informacija apie svarbiausių maisto produktų kainas, taikomas didžiuosiuose prekybos tinkluose, rašoma Žemės ūkio ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Maistas šaldytuve
Maistas šaldytuve / Vida Press nuotr.

„Gyventojų išlaidos maistui sudaro nemažą dalį visų išlaidų, o daugiausia jo nuperkama penkių didžiausių prekybos tinklų parduotuvėse. Pradėjus skelbti pagrindinių maisto produktų kainas juose, pirkėjai turės kur kas aiškesnį vaizdą, kur kokios kainos yra“, – įsitikinęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Iki šiol svetainėje www.produktukainos.lt buvo viešinamos apibendrintos gaminių kainos, nenurodant konkretaus prekybos tinklo kainų. Dabar skelbiamos penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima LT“, „Palink“ („Iki“), „Norfos mažmena“, „Rimi Lietuva“ ir „Lidl Lietuva“ 20-ies produktų kategorijų kainos ir jų pokyčiai.

Tai yra: duonos ir grūdų produktų; mėsos, pieno gaminių, kiaušinių; aliejus ir riebalų, įvairių daržovių ir kt.

Kai kurių būtiniausių maisto produktų vidutinės mažiausios kainos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse 52 sav. (2018-12-24 - 2018-12-30)

Kilogramas puskiečio 45–50 proc. riebumo fermentinio sūrio daugiausia kainuoja „Norfoje“ – vidutinė jo kaina paskutinę gruodžio savaitę buvo 7,19 euro, o pigiausiai jis kainavo „Maximoje“ – 4,29 euro.

Kilogramas 82 proc. riebumo sviesto brangiausias „Norfoje“ (7,17 euro), pigiausias – „Iki“ (5,83 euro). Kilogramas 30 proc. riebumo grietinės brangiausias taip pat „Norfoje“ (3,61 euro), pigiausias – „Maximoje“ (1,76 euro).

Litro 2,5 proc. riebumo pieno kaina beveik nesiskiria visuose tinkluose: „Iki“, „Rimi“ „Norfoje“ ir „Lidl“ (0,39 euro), „Maximoje“ (0,38 euro), kefyras „Norfoje“ kainavo 0,52 euro, „Maximoje“ – 0,63 euro.

ŽŪM inf./Maisto produktų kainos
ŽŪM inf./Maisto produktų kainos

Kilogramas šviežio, atšaldyto kiaulienos kumpio daugiausia kainavo „Rimi“ (3,69 euro), mažiausiai – „Maximoje“ ir „Norfoje“ (3,16 euro). Kiaulienos nugarinė arba sprandinė brangiausia „Rimi“ iki „Iki“ (atitinkamai 4,79 ir 4,78 euro), pigiausia – „Lidl“ ir „Maximoje“ (3,99 euro).

10 narvuose laikomų vištų kiaušinių daugiausia kainavo „Norfoje“ (0,83 euro), o „Lidl“, „Maximoje“, „Iki“ ir „Rimi“ mažiausia jų kaina buvo 0,7 euro.

Kvietinių miltų kilogramo kaina didžiausia „Rimi“ (0,7 euro), mažiausia – „Lidl“ ir „Norfoje“ (0,43 euro). Tamsios duonos kilogramas brangiausiai kainuoja „Lidl“ (0,86 euro), pigiausiai – „Rimi“, „Iki“ ir „Norfoje“ (0,37 euro). Kilogramas batono pigiausias „Rimi“ (0,59 euro), kituose tinkluose mažiausia jo kaina siekia 0,63 euro.

Didžiausia kilogramo bulvių kaina „Rimi“ (0,38 euro), mažiausia – „Lidl“ (0,25 euro), morkų – didžiausia „Iki“ (0,49 euro), mažiausia – „Rimi“, Lidl“ ir Maximoje“ (0,43 euro).

Litras rapsų aliejaus brangiausiai kainuoja „Norfoje“ (1,37 euro), mažiausiai – „Lidl“, „Maximoje“ ir „Iki“ (1,19 euro). Saulėgrąžų aliejus brangiausias taip pat „Norfoje“ (1,14 euro), o kitų tinklų parduotuvėse mažiausia jo kaina siekia 0,89 euro.

Kilogramo spagečių makaronų kaina beveik nesiskyrė: „Rimi“ – 0,55 euro, o kitur – 0,5 euro.

Kilogramas grikių ir ryžių kruopų mažiausiai kainuoja „Iki“ (0,67 euro), daugiausiai – „Norfoje“ (0,84 euro).

Vidutinė mažiausia produkto kaina paskutinę gruodžio savaitę dėl šventinio laikotarpio apskaičiuota pagal 3 mažiausias kainas 4 miestų parduotuvėse – Vilniuje Kaune, Panevėžyje ir Alytuje. Vėliau ji bus skaičiuojama 6-iuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje.

Jau netrukus planuojama kas savaitę skelbti ne tik produktų krepšelio kainas skirtingose parduotuvėse, bet ir informaciją, kokia tos kainos dalis atitenka produkcijos gamintojams ir prekybininkams. Taip pat planuojama atnaujinti tinklapio grafiką, padaryti jį labiau draugišką vartotojui.

Pagal patvirtintą metodiką prekybos tinklų parduotuvėse esančias kainas fiksuoja ir skelbia valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusį lapkritį kainos mažėjo 0,2 proc., o gruodį – 0,5 proc. Vyriausybės planas dėl priemonių prekybininkų konkurencijai didinti ir kainoms mažinti paskelbtas lapkričio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius