Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 09 /18:51

Praėjus savaitei nuo greitųjų kreditų bendrovėms įsigaliojusių atsakingo skolinimo nuostatų Lietuvos bankas tikina aptikęs pažeidimų

„Greitasis kreditas neturintiems pastovios darbo vietos ir bedarbiams“, – taip greitųjų kreditų bendrovės „4finance“ ir „Ferratum“ reklamoje ragina pasiskolinti neturinčius pastovios darbo vietos. Lietuvos bankas (LB) atkreipia dėmesį, kad tokia reklama neleistina, o „4finance“ vadovas Gediminas Velička kaltinimus neleistina reklama vadina absurdiškais – reklama pateikiama visiškai nežinomame tinklalapyje.
Kreditų reklama
Kreditų reklama

Greitųjų kreditų reklamoje skelbiama, kad darbo neturėjimas nėra kliūtis gauti kreditą, o jį grąžinti bus galima iš įvairių socialinių išmokų, dovanų ar laimėjimų. LB teigimu, siūlymas skolintis bedarbiams pažeidžia vartojimo kredito įstatymą.

Mes rimtai apsvarstysime galimybę poną Šapoką paduoti į teismą už besitęsiančius įžeidimus, – piktinosi G.Velička.

LB įspėjo bendrovę „4finance“, kurai priklauso įmonės „SMS Credit“, „Vivus“ ir „Ferratum“, valdančią „Minipaskola.lt“

„Mūsų nuomone, tokia reklama yra amorali, įžūli ir ciniška“, – kalbėjo LB Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka. – Tokią rinkodarą vertiname itin neigiamai, čia net ne etikos klausimas, tokios reklamos nėra suderinamos su vartojimo kredito įstatymo nuostata, kur įtvirtinta pareiga skolinti atsakingai.“

Pasak jo, Vartojimo kredito įstatymas už tokią reklamą numato įspėjimą ir pinigines baudas iki 60 tūkst. litų, jei bendrovė nepašalins reklamos.

Vis dėlto G.Velička aiškina, kad kaltinimai – LB neprofesionalumo įrodymas, mat įmonių reklama patalpinta ne jos pirklausančiame tinklalapyje.

„Neaiškus tinklalapis talpina reklamą, o LB jau sako, kad mus įspėjo. – piktinosi G.Velička. – Mes rimtai apsvarstysime galimybę poną Šapoką paduoti į teismą už besitęsiančius įžeidimus. Reguliuotojas pirmiausiai prieš pateikdamas teiginius juos turėtų viešai pasverti. Ar girdėjote, kad vieša institucija pirmiausiai viešai paskelbtų įtarimus ir nuteistų, o tik po to pradėtų tyrimą?“

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos, kuriai priklauso ir „Ferratum“, ir „4finance”, valdybos pirmininkas Liutauras Valickas sakė, kad minėta reklama nėra šių įmonių reklama.

„Apmaudu, esu tikras, jog čia buvo nesusipratimas ir nebuvo sąmoningas įmonių siekis suklaidinti klientus. Mūsų asociacijos įmonės, ypač „Ferratum“ ir „4finance“ iki šiol visada siekė preciziškai ir smulkmeniškai laikytis visų reikalavimų, kurie įtvirtinti priežiūros institucijos dokumentuose“, – kalbėjo jis.

Partnerysčių rinkodaros („Affiliate marketing“) specialistas Simonas Rudaminas taip pat atkreipia dėmesį, kad pažeidimai nėra padaryti piktybiškai, tai greičiau nesusipratimas.

„Internetiniai puslapiai yra optimizuoti tiems žmonėms, kurie ko nors ieško pagal tam tikras raktinių žodžių frazes, pavyzdžiui, „kreditas bedarbiams“.  Tie žmonės, kurie reklamuoja greitųjų kreiditų kompanijas, jie dar gerokai anksčiau susioptimizavo tinklalapius šiems raktiniams žodžiams, jie dar nėra spėję jų panaikinti“, – kalbėjo S.Rudaminas ir pridūrė, kad kartais ir panaikinus tam tikrą informaciją ši dar kurį laiką gali likti paieškos sistemoje „Google“.

Nuo liepos 1 d. kredito davėjai, prieš sudarydami vartojimo kredito sutartį, privalo laikytis taisyklės, kad vidutinės vartojimo kredito gavėjo įmokos dydis pagal asmens įsipareigojimus turi sudaryti ne daugiau kaip 40 proc. vartojimo kredito gavėjo tvariųjų pajamų.

LB rudenį Seimui ruošiasi pateikti siūlymus, kuriais vėl ketinama griežtinti reikalavimus greitųjų kreditų davėjams.

Keli iš jų – mažinti bendros vartojimo kredito kainos lubas nuo 200 iki 50 proc., įpareigoti greitųjų kreditų bendroves privaloma tvarka tvirtinti klientų mokumą, griežtinti bausmes už reikalavimų nevykdymą, už šiurkščius pažeidimus išbraukti iš kredito davėjų sąrašų.

Bendrovės „4finance” vadovas Gediminas Velička prieš keletą dienų 15 min.lt kalbėjo, kad naujieji siūlymai sužlugdys greitųjų kreditų bendrovių rinką Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius