-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus septyneriems metams nuo bankų griūties Islandija planuoja atšaukti kapitalo kontrolę

Per 2008 m. finansų krizę Islandijos vyriausybės priimtos kapitalo kontrolės priemonės padėjo stabilizuoti šalies bankų sistemą ir prisidėjo prie ūkio atsigavimo. Tačiau dabar Reikjavikas kapitalo kontrolės politikos nori atsisakyti, taip siekdamas užkirsti kelią masiniam pinigų išėjimui iš šalies ir galimam ekonomikos bei nacionalinės valiutos vertės nuosmukiui, rašo naujienų svetainė nytimes.com.
Reikjavikas
Reikjavikas / 123rf.com nuotr.

2008 m. Islandijoje bankrutavo net trys šalies bankai, tačiau po kilusios finansų krizės ši šalis susitvarkė gana sėkmingai. Dabar ekonomistai laukia sprendimo atšaukti kapitalo kontrolę išdavų ir kol kas nesiryžta prognozuoti, ar šis sprendimas bus sėkmingas.

Egzistuoja nuomonė, kad kapitalo kontrolės politika Islandijoje buvo sėkminga iš dalies dėl šalies dydžio. 

Egzistuoja nuomonė, kad kapitalo kontrolės politika Islandijoje buvo sėkminga iš dalies dėl šalies dydžio. Atlanto vandenyne įsikūrusioje saloje gyvena vos 320 tūkstančių žmonių.

Kapitalo kontrolė buvo įvesta tam, kad užsieniečiai Islandijos aktyvų turėtojai, tarp kurių buvo ir bankrutavusių bankų kreditoriai, negalėtų turimų kronų konvertuoti į užsienio valiutą. Kitu atveju neigiama įtaka per krizę ir taip susilpnėjusiai Islandijos kronai būtų buvusi dar didesnė. 

Pačioje Islandijoje buvo planuota, kad kapitalas bus kontroliuojamas tik pusę metų, tačiau ši politika tęsiasi beveik septynerius metus.

Islandijos ūkis po finansų krizės atsitiesė, nepaisant nedidelių problemų šalies ekonomikoje. Prognozuojama, kad šalies BVP 2015 m. ūgtels 2,7 proc., o nedarbas šiuo metu siekia 3,1 proc. – mažiau negu ES ir JAV.

Islandijos ūkis po finansų krizės atsitiesė, nepaisant nedidelių problemų šalies ekonomikoje. 

Situacija po finansų krizės Islandijoje visiškai nepanaši į susiklosčiusią padėtį Graikijoje ir kitose euro zonai priklausančiose Pietų Europos šalyse.

Ir nors pirmadienį pasiūliusi atšaukti kapitalo kontrolę Islandijos vyriausybė siekia grąžinti šalį į prieškrizinių laikų situaciją, tačiau finansų ekspertai perspėja, kad šio žingsnio pasekmių kol kas prognozuoti negalima.

Vyriausybė iš esmės tokiu būdu nori išvengti šalies valiutos kronos destabilizavimo, kurį gali sukelti didžiulis aktyvų nutekėjimas iš šalies. Be to, šis sprendimas būtų simbolinis atsisveikinimas su finansų krizės padariniais. 

2008 m. įvykęs trijų Islandijos bankų bankrotas skaudžiai smogė šalies ekonomikai ir nacionalinės valiutos vertei. Bendra minėtų bankų aktyvų vertė tuo metu siekė 185 mlrd. dolerių, o tai net 14 kartų viršijo Islandijos ekonomikos dydį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius