Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje vartotojų išlaidos balandį sumažėjo 34 proc., palyginti su vasariu

Vartotojų išlaidos Prancūzijoje balandžio mėnesį, palyginti su vasariu, kai šalyje dar nebuvo įvestas karantinas, sumenko 33,7 proc., penktadienį pranešė statistikos agentūra „Insee“.
Prancūzija
Prancūzija / 123RF.com nuotr.

Kovo 17 dieną įvedusi karantiną, vyriausybė nurodė įmonėms užsidaryti, o gyventojams likti namuose. Ekonomika krito į nuosmukį, kuris, pasak ekspertų, gali tęstis ištisus mėnesius.

Palyginti su kovo mėnesiu, vartotojų išlaidos susitraukė 20,2 procento.

„Insee“ teigimu, per pirmuosius tris šių metų mėnesius bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėjo 5,3 procento. Tai šiek tiek mažiau, nei rodė pirminiai skaičiavimai, numatę 5,8 proc. sumažėjimą.

Visgi šią savaitę agentūra perspėjo, kad BVP greičiausiai susitrauks 20 proc. per antrąjį ketvirtį.

Vartotojų išlaidos balandžio mėnesį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, taip pat sumažėjo daugiau nei trečdaliu – 34,1 procento.

Recesija taip pat sumažino infliaciją, kuri, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gegužę sulėtėjo iki vos 0,2 proc. dėl mažesnių energijos kainų, taip pat mažėjančių išlaidų maisto produktams ir tokioms prekėms, tokių kaip plienas, mašinos ir tekstilė, teigė „Insee“.

Paskelbus karantiną, be darbo liko daugiau nei pusė Prancūzijos privataus sektoriaus darbuotojų, nors vyriausybė prisiėmė didžiąją dalį išlaidų atlyginimams, kad išvengtų atleidimų, kuris daugeliui galėtų tapti nuolatiniu.

Vyriausybė paskelbė 110 mlrd. eurų finansinės pagalbos ir kitokios paramos verslui paketą, nors finansų ministras Bruno’as Le Maire’as vis dėlto perspėjo apie galima įmonių žlugimo „kaskadą“.

Vyriausybė prognozuoja 8 proc. BVP nuosmukį šiais metais, tačiau „Insee“ šią savaitę teigė, kad nuosmukis greičiausiai bus dar didesnis.

„Namų ūkiai demonstruoja labai pesimistines nuotaikas dėl Prancūzijos ekonominės padėties“, –- trečiadienį pažymėjo agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius