-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos ekonomika 2017 metais augo sparčiausiai per šešerius metus

Prancūzijos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2017 metais, palyginti su metais anksčiau, padidėjo 1,9 proc. ir prieaugis buvo didžiausias per šešerius metus, parodė nacionalinio statistikos instituto INSEE antradienį paskelbti išankstiniai duomenys.
Paryžius pilnas turistų
Paryžius pilnas turistų / 123rf.com

2017 metų BVP prieaugis atitiko INSEE ir Prancūzijos centrinio banko prognozes ir buvo kur kas didesnis negu 2016 metais, kuomet sudarė 1,1 procento.

Vien ketvirtąjį 2017 metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, BVP padidėjo 0,6 proc. vietoj prognozuotų 0,5 proc., o metinis prieaugis sudarė 2,4 procento.

Vyriausybė prognozavo, kad BVP prieaugis 2017 metais sudarys 1,7 procento. Tačiau finansų ministras Bruno Le Maire neseniai buvo užsiminęs, kad rezultatas gali būti dar geresnis. Jis tuomet pareiškė, kad 2017 metų „prieaugis yra reikšmingas... ir gali būti artimas 2 procentams“.

INSEE paskelbtais duomenimis, namų ūkių išlaidos spalio–gruodžio mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, paūgėjo 0,3 proc. ir prieaugis buvo perpus mažesnis negu trečiąjį ketvirtį, kuomet sudarė 0,6 procento. Metinis vartotojų išlaidų prieaugis sudarė 1,4 proc. ir taip pat buvo mažesnis negu liepos–rugsėjo mėnesiais, kuomet sudarė 1,8 procento.

Per visus 2017 metus vartotojų išlaidos išaugo 1,3 procento.

Tuo tarpu Prancūzijos įmonių kapitalo išlaidos per paskutinį 2017 metų ketvirtį padidėjo 1,1 proc., o per metus – 4,7 proc. (liepos–rugsėjo mėnesiais prieaugis sudarė atitinkamai 0,9 ir 4,1 proc.). Per visus 2017 metus įmonių investicijos padidėjo 3,7 procento.

Prancūzijos eksportas spalio–gruodžio mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, išaugo 2,6 proc., o importas – 0,7 procento. Palyginti su 2016 metų ketvirtuoju ketvirčiu, šalies eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 5,3 ir 4,2 procento.

Per visus 2017 metus eksportas padidėjo 3,5 proc., o importas – 4,3 procento.

INSEE prognozėmis, per pirmąjį ketvirtį BVP turėtų padidėti 0,5 proc. o per antrąjį – 0,4 proc. ir augimą turėtų visų pirma skatinti eksportas.

Nedarbo lygis iki metų vidurio turėtų sumažėti nuo dabartinių 9,7 proc. iki 9,4 procento.

Ir vyriausybė, ir Prancūzijos centrinis bankas prognozuoja, kad per šiuos metus BVP padidės 1,7 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius