-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prašančiųjų atidėti paskolas dėl COVID-19 banga nuslūgo, tačiau atsiranda apsukruolių

Mažėja gyventojų, kurie bankų prašo atidėti paskolų mokėjimą dėl COVID-19 pandemijos padarinių. Kai kuriomis dienomis bankai nesulaukia nė vieno prašymo, nors moratoriumas pratęstas iki rugsėjo 30 dienos. Kita vertus, Lietuvos bankui tenka spręsti ginčus, kai paskolų įmokas bando nusikelti šeimos, kurios iki pandemijos turėjo problemų, tačiau dabar nutarė pasinaudoti situacija.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / „Scanpix“ nuotr.

Į Lietuvos banką kreipėsi gyventojas, nesutikęs su komercinio banko sprendimu neatidėti būsto kredito įmokų dėl COVID-19 pandemijos padarinių. Lietuvos bankas pradėjo tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad žmogus per pastaruosius dvejus metus kelis kartus kreipėsi dėl įmokų atidėjimo. Bankas kartą jau buvo atidėjęs įmokas 5 mėnesius, be to, vėlavo įmokos, o bankui įkeistas turtas ir sąskaitos yra areštuotos.

Pastarosiomis savaitėmis būna dienų, kai paraiškų iš viso nesulaukiame, – sakė SEB banko valdybos narė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Prašė atidėti ne kartą

Gyventojas su sutuoktine 2006 m. sudarė būsto kreditavimo sutartį ir gavo daugiau kaip 50 tūkstančių eurų dydžio paskolą būstui remontuoti, tam įkeitė savo turtą. Su banku buvo sutarta, kad galutinis kredito grąžinimo terminas – 2020 m. gegužės mėn.

123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas
123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas

Prieš dvejus metus šeima kreipėsi į banką prašydama atidėti kredito įmokų mokėjimą 12 mėn. dėl pablogėjusios finansinės padėties ir artimojo ligos. Bankas sutiko atidėti įmokų mokėjimą 5 mėnesius nekeičiant galutinio termino ir įmokų dydžio.

Po šio termino kredito sutarties sąlygos buvo pakeistos kaip ir įmokų dydžiai. Pakeitimus pasirašė ir paskolos gavėjas, ir jo sutuoktinė. Tačiau 2020 m. kovo pradžioje, dar prieš paskelbiant karantiną, šeima vėl kreipėsi į banką, prašydama atidėti įmokų mokėjimą 12 mėn. vadovaujantis Lietuvos Respublikos su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymu.

Vėliau gyventojas paprašė banko atsižvelgti į paskelbtą karantiną ir atidėti įmokų mokėjimą 15 mėn. dėl nenugalimos jėgos aplinkybių. Dar po 15 d. jis bankui nurodė, kad serga ir turi asmeninio pobūdžio problemų, neturi darbo pajamų, o balandžio 30 d. vartotojas įmokas jau prašė atidėti pagal Moratoriumą.

123rf.com nuotr./Paskola
123rf.com nuotr./Paskola

Jį pasirašę bankai įsipareigojo suteikti galimybę visiems privatiems klientams būsto paskolų įmokas atidėti iki 1 m. dėl susidariusios ekstremalios padėties ir karantino.

Lietuvos bankas klientu nepatikėjo

Pareiškėjas bankui nurodė, kad vis dar serga, jo ligos išmoka sudaro kiek daugiau kaip 60 proc. darbo užmokesčio, todėl jo pajamos sumažėjo daugiau kaip 40 proc.

Banko klientas prašė atidėti kredito įmokų mokėjimą dar 12 mėnesių. Kai bankas atsisakė tenkinti pakartotinius prašymus atidėti kredito įmokų mokėjimą, pareiškėjas kreipėsi į Lietuvos banką, prašydamas išnagrinėti kilusį ginčą.

Lietuvos bankas išsiaiškino, kad banko klientas finansinių sunkumų turėjo dar iki karantino paskelbimo. Be to, pareiškėjas neįrodė, jog jo pajamos sumažėjo būtent dėl situacijos, susijusios su paskelbta pandemija. Todėl Lietuvos bankas atmetė pareiškėjo reikalavimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Į bankus kreipiasi ne kasdien

Bankų atstovai sako, kad prašančiųjų banga jau beveik nuslūgo, pasitaiko tik pavieniai atvejai. Moratoriumas, suteikiantis galimybę greitai ir paprastai atidėti turimų paskolų grąžinimą, inicijuotas balandį ir buvo numatytas taikyti iki liepos 1 dienos. Liepą jis pratęstas iki šių metų rugsėjo 30 dienos.

Pratęsus jo galiojimą, privatūs klientai, kurie dėl viruso protrūkio neteko darbo ar dalies pajamų, ir toliau gali atidėti būsto paskolos įmokų mokėjimą iki 12 mėnesių, vartojimo paskolos ar lizingo įmokų mokėjimą – iki 6 mėnesių laikotarpiui, mokėdami tik palūkanas.

SEB bankas skelbia jau atidėjęs daugiau kaip 2100 paskolų privatiems klientams. „Daugiausia atidėjimo prašymų sulaukėme karantino pradžioje, dabar jų gauname vis mažiau, pavyzdžiui, rugpjūtį esame gavę kiek daugiau nei 30 prašymų atidėti būsto paskolas. Pastarosiomis savaitėmis būna dienų, kai paraiškų iš viso nesulaukiame“, – sakė SEB banko valdybos narė, SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

„Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius informavo, kad užklausų dėl būsto paskolų įmokų atidėjimo bankas dar gauna, bet jos yra pavienės.

„Papildomo suaktyvėjimo nefiksuojame. Didžioji prašymų atidėti įmokas banga buvo per pirmąsias kelias savaites karantino pradžioje, kai vyravo didelė nežinomybė. Tuo metu buvo ir tokių gyventojų, kurie norėjo pasitikrinti „saugiklius“, ar įmokos jiems gali būti atidėtos, bet realiai paties atidėjimo neformalizavo“, – sakė jis.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, nuo kovo vidurio iki rugpjūčio šalies kredito įstaigos savo klientams atidėjo daugiau kaip 280 mln. eurų vertės būsto paskolų grąžinimą.

Prašymų atidėti paskolų įmokų mokėjimą daugiausia sulaukta pirmaisiais karantino mėnesiais, vėliau jų skaičius nuosekliai mažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius