Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo išankstinis kolekcinės monetos, skirtos berniukų ir jaunuolių chorui „Ąžuoliukas“, pardavimas

Lapkričio 8 d., Lietuvos bankas pradėjo išankstinį pardavimą kolekcinės sidabro monetos, skirtos berniukų ir jaunuolių chorui „Ąžuoliukas“ jo įsteigėjo H. Perelšteino gimimo 100 m. sukakties proga. Sidabrinės monetos nominalas yra 5 eurai, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.
Kolekcine Ąžuoliuko moneta
Kolekcine Ąžuoliuko moneta / Lietuvos banko nuotr.

Išankstinio pardavimo metu kolekcinę monetą galima įsigyti Lietuvos banko el. parduotuvėje monetos.lb.lt. Į apyvartą ši kolekcinė moneta bus išleista 2023 m. lapkričio 15 d. Nuo šios dienos ją bus galima įsigyti ne tik el. parduotuvėje, bet ir Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune.

Muziko ir pedagogo H. Perelšteino įsteigtas berniukų choras turėjo itin didelę reikšmę ugdant chorų kultūrą Lietuvoje ir šiandien yra vienas ryškiausių vardų mūsų šalies muzikinėje padangėje. Choras yra dainavęs įvairiausių žanrų ir epochų muziką – nuo renesanso motetų ir baroko oratorijų iki šiuolaikinių opusų ir džiazo.

Choras „Ąžuoliukas“ niekada specialiai nesiorientavo į pergales tarptautiniuose konkursuose, tačiau yra laimėjęs ne vieną apdovanojimą prestižinėse Europos chorų varžybose. Gastroliavo daugelyje Europos šalių, Japonijoje, JAV ir Kanadoje“, – kalba kolekcinės monetos el. lankstinuko teksto autorius, ilgametis „Ąžuoliuko“ narys Darius Krasauskas.

H.Perelšteinas gimė Kaune, buvo ištremtas į Sibirą, o grįžęs iš tremties Vilniuje baigė muzikos studijas ir įkūrė berniukų chorą. Pats nenujausdamas, jis ėmė formuoti naują tradiciją: iki „Ąžuoliuko“ Lietuvoje nebuvo nė vieno rimtesnio berniukų choro, o nuo 1959-ųjų per kelerius metus susibūrė net devyni.

Lietuvos banko nuotr./Kolekcine Azuoliuko moneta
Lietuvos banko nuotr./Kolekcine Azuoliuko moneta

Chorui skirtos kolekcinės monetos dailininkas – Egidijus Rapolis.

Monetos averse meninėmis priemonėmis pavaizduoti choro „Ąžuoliukas“ jaunieji dainininkai, apačioje puslankiu užrašyta „Lietuva“, 2023 metai. Taip pat įkomponuotas monetos gamintojos UAB „Lietuvos monetų kalyklos“ logotipas.

Monetos reverso kompozicijoje pavaizduotas choro įsteigėjas Hermanas Perelšteinas. Šią kompoziciją juosia užrašai „Choro „Ąžuoliukas“ įsteigėjui H. Perelšteinui – 100“.

Choro „Ąžuoliukas“ įsteigėjo H. Perelšteino gimimo 100 m. sukakčiai skirtos kolekcinės monetos tiražas – 3 000 vnt. Monetas nukaldino UAB „Lietuvos monetų kalykla“. Sidabro moneta yra 28,70 mm skersmens, 12,44 g masės (svorio), jos pardavimo kaina – 60,00 Eur su PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius