Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasta savaitė kriptovaliutų bendrovėms: baudų lietus, nauji įtarimai ir bankrotai

Didelėms su kritpovaliutomis susijusioms įmonėms ši savaitė praėjo nekaip – būta ir naujų bankroto paraiškų, ir suėmimų, ir milijoninių baudų.
FTX
FTX / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį vėlai vakare JAV laiku kriptovaliutų skolinimo bendrovė „Genesis Global Holdco“ pateikė bankroto paraišką.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, „Genesis“ ir grupė kitų didelių skolinimo įmonių pritraukė milijonus klientų, žadėdamos, kad jie galės įnešti savo turimas kriptovaliutas ir uždirbti didelę grąžą. Pažadai pasirodė gerokai perdėti ir po „Genesis“ bankroto bylos iškėlimo, ji tapo ketvirtąja didele kriptovaliutų skolintoja, žlugusia nuo praėjusio pavasario.

Ketvirtadienį taip pat pranešta, kad JAV institucijos areštavo kriptovaliutų keityklos „Bitzlato“ įkūrėją, Rusijos pilietį Anatolijų Legkodymovą.

JAV teisingumo departamentas apkaltino A.Legkodymovą, kad jis vadovavo verslui, kuris aptarnavo, jo paties žodžiais, „gerai žinomus sukčius“.

Teigiama, kad „Bitzlato“ galėjo padėti išplauti daugiau nei 700 mln. JAV dolerių nelegalių lėšų. A. Legkodymovas buvo suimtas Majamyje, JAV.

„Įstaigos, prekiaujančios kriptovaliuta, nėra viršesnės už įstatymą, o jų savininkai nėra mums nepasiekiami“, – trečiadienį per spaudos konferenciją, paskelbdamas apie suėmimą, sakė JAV prokuroras Breonas Peace'as, rašo BBC.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

Įmonė iš savo naudotojų reikalavo tik minimalaus tapatybės patvirtinimo, todėl ji galėjo tapti „nusikalstamu būdu gautų pajamų ir lėšų, skirtų naudoti nusikalstamoje veikloje, prieglobsčiu“, teigė prokurorai.

Tuo tarpu JAV Vertybinių popierių ir biržos komisija ketvirtadienį taip pat paskelbė, kad kriptovaliutų skolinimo įmonei „Nexo“ skirta 45 mln. dolerių bauda už federalinių vertybinių popierių įstatymo pažeidimą, rašo „The New York Times“.

Nuo 2020 m. „Nexo“ leido klientams Jungtinėse Valstijose skolinti savo kriptovaliutą ir už šias lėšas uždirbti palūkanas. Nustatyta, kad ši veikla nebuvo tinkamai užsiregistruota.

„Nexo“ sutiko sumokėti skirtą baudą.

FTX rado 5,5 mlrd. likvidaus turto

Tuo tarpu kriptokeityklos FTX, kadaise buvusios viena didžiausių rinkoje ir nuo kurios bankroto lapkritį prasidėjo įdėmesnis JAV institucijų žvilgsnis į kriptorinką, taip pat yra naujienų.

Po bankroto paskelbimo jos veiklą perėmęs jos administratorius Johnas Ray'us dienraščiui „Wall Street Journal“ sakė, kad yra sudaręs darbo grupę, kuri nagrinės kriptovaliutų keityklos FTX.com paleidimo iš naujo galimybes, kad „atgautų daugiau vertės“ pinigus praradusiems žmonėms, rašo BBC.

Prieš metus FTX buvo vertinama 32 mlrd. dolerių, tačiau lapkričio mėnesį, po virtynės įvykių, ji kreipėsi dėl apsaugos nuo bankroto.

Bendrovę perėmus bankroto administratoriui išryškėjo itin didelės finansinės spragos ir didžiuliai sukčiavimo atvejai.

Pirminiais duomenimis, iš klientų sąskaitų dingo iki 8 mlrd. JAV dolerių, įskaitant pinigus, laikomus kai kuriose iš devynių milijonų keityklos klientų sąskaitų. Tiksli pinigų suma, kurią ji buvo skolinga kreditoriams, įskaitant kitas dideles kriptovaliutų prekybos įmones, nebuvo atskleista.

Vis dėlto antradienį FTX pateikė išsamesnės informacijos, teigdama, kad susigrąžino 1,7 mlrd. dolerių grynaisiais pinigais, 3,5 mlrd. dolerių vadinamąja likvidžia kriptovaliuta ir 300 mln. dolerių likvidžiais vertybiniais popieriais.

Finansų srityje terminas „likvidus“ reiškia, kad turtą galima lengvai iškeisti į grynuosius pinigus, nedarant įtakos jo vertei, pažymi BBC.

Bendrovės problemos prasidėjo pernai lapkričio 2 d., kai internetinis leidinys „CoinDesk“, rašantis apie kriptovaliutas, paskelbė straipsnį: jame teigta, kad FTX įkurtos bendrovės „Alameda Research“ finansinis pagrindas buvo paremtas pačios keityklos išleistomis kriptovaliutomis FTT.

Praėjus kiek daugiau nei savaitei po publikacijos, po virtinės įvykių, FTX ir „Alameda Research“ paskelbė bankrotą.

Šiuo metu S.Bankmanui-Friedui pareikšti federaliniai kaltinimai sukčiavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius