Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkai jau apmokestino plastikinius maišelius: nemokamai susipakuosite tik faršą

Metų pradžioje įsigaliojus draudimui prekybininkai nebegali nemokamai dalinti lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių. Tai reiškia, kad pirkdami, pavyzdžiui, megztinį, papildomai turėsime mokėti už plastikinį maišelį. Tačiau už plastikinį maišelį faršui ar bananams mokėti nereikės. Kol vieni prekybininkai naštą už plastikinius maišelius perkėlė pirkėjams, kiti kol kas nemokamai siūlo popierinius.
Šventiniai pirkiniai
Pirkiniai / Vida Press nuotr.

Sausio 1 d. įsigaliojo draudimas – prekių ar produktų pardavimo vietose negalima neatlygintinai dalyti lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių, kurių sienelės storis yra nuo 15 iki 50 mikronų. Tai yra storesni maišeliai, daugiausiai naudojami prekybos centruose produktams susidėti, neretai su prekybos centro logotipu. Kadangi daugumoje maisto prekių parduotuvių tokie maišeliai jau kainuoja, šis draudimas sukėlė papildomų rūpesčių tiems prekybininkams, kurie plastikinius maišelius naudoja, pavyzdžiui, pirkėjo kelnėms ar megztiniui supakuoti.

Kol vieni klientams užkrovė papildomą naštą ir plastikinius maišelius apmokestino, kiti juos pakeitė popieriniais ir kol kas dalija nemokamai.

Tiesa, kai kuriuose prekybos tinklų parduotuvėse plastikiniai maišeliai klientams ir toliau nieko nekainuos. Mat maišeliams, kurių sienelės storis yra didesnis nei 50 mikronų, šis draudimas negalioja.

Už maišelį prašo mokėti papildomai

Tarptautinės drabužių kompanijos „Baltika Lietuva“ (valdančios tokius prekinius ženklus, kaip „Monton“, „Mosaic“, „Ivo Nikkolo“) rinkodaros vadovė Alina Kemežienė sakė, kad iki šių metų pradžios parduotuvėse maišeliai buvo dalijami nemokamai, tačiau dabar jau yra apmokestinti.

„Mes jau viską padarėme taip, kaip ir priklauso pagal įstatymo raidę ­– plastikinius maišelius apmokestinome pritaikydami simbolinį mokestį. Nepriklausomai nuo dydžio vienas maišelis kainuoja 0,2 euro“, – kalbėjo rinkodaros vadovė.

Plastikinius maišelius apmokestinome pritaikydami simbolinį mokestį. Nepriklausomai nuo dydžio vienas maišelis kainuoja 0,20 euro, – pažymėjo A.Kemežienė.

Ji akcentavo, kad parduotuvėse pardavinėjami tiek plastikiniai, tiek popieriniai maišeliai (jų kaina vienoda), tik vienintelėse „Monton“ tinklo parduotuvėse jau atsisakyta plastikinių maišelių.

„Įprastai prekes iš naujų kolekcijų dedame į vienus maišelius, o išparduodamas – į kitus. Dabar pereiname tik prie popierinių maišelių, bet kol yra plastikinių – juos išparduodame. „Monton“ tinklo parduotuvėse visi maišeliai popieriniai, o kitų prekinių ženklų parduotuvės pereina šiek tiek lėčiau“, – sakė pašnekovė.

Plastikinių maišelių atsisakė

Švedijos drabužių gamintojo ir parduotuvių tinklo „H&M“ komunikacijos vadovė Virginija Butkutė pranešė, kad nuo šių metų pradžios visose „H&M“ parduotuvėse Lietuvoje klientams siūlomi tik popieriniai maišeliai.

„Esame nusprendę visose rinkose siūlomus plastikinius pirkinių maišelius pakeisti popieriniais. (...) Džiaugiamės galėdami pranešti, kad nuo 2019 m. sausio 2 d. plastikiniai pirkinių maišeliai „H&M“ parduotuvėse Lietuvoje yra nebenaudojami. Savo klientams Lietuvoje nuo šiol siūlome alternatyvą – popierinius pirkinių maišelius, kurie šiuo metu yra nemokami“, – teigė V.Butkutė.

Savo klientams Lietuvoje nuo šiol siūlome alternatyvą – popierinius pirkinių maišelius, kurie šiuo metu yra nemokami“, – pažymėjo V.Butkutė.

Ji prasitarė, kad popieriniai maišeliai ateityje bus apmokestinti, tačiau kada, „H&M“ komunikacijos vadovė atsakyti negalėjo. Paklausus, ar sprendimas atsisakyti plastikinių maišelių priimtas atsižvelgus į įsigaliojusį draudimą, ji konkrečiai neįvardijo.

„H&M“ prekės ženklo sprendimas plastikinius pirkinių maišelius pakeisti popieriniais yra globalus – šį pokytį palaipsniui įgyvendinti visose mūsų parduotuvėse pasaulyje pradėjome 2018 m. rugsėjo mėnesį. Mūsų tikslas yra ne tik sumažinti plastikinių maišelių naudojimą, tačiau ir pirkinių maišelių naudojimą apskritai“, – tikino pašnekovė.

Plastikinių maišelių pirkėjams nebesiūlo ir pardavėjai „Audimo“ prekybos tinklo parduotuvėse.

„Audimo“ parduotuvėse plastikinių maišelių klientų pirkiniams sudėti nenaudojame. Įsigytus drabužius ar aksesuarus sudedame į popierinį maišelį. Įsigytą „Audimo“ dovanų čekį apskritai pakuojame į ekologiško popieriaus voką“, – pabrėžė „Audimo“ rinkodaros ir pardavimų direktorė Rasa Daunoravičienė.

Ji akcentavo, kad popieriniai maišeliai klientams nieko nekainuoja.

Vida Press nuotr./Moteris parduotuvėje
Vida Press nuotr./Moteris parduotuvėje

Siūlo ir plastikinius, ir popierinius

Tuo tarpu prekybos tinklo „Zara“ direktorė Baltijos šalims Aušra Tartilienė patvirtino, kad parduotuvėse nemokamai dalinami ir plastikiniai, ir popieriniai maišeliai.

„Šiuo metu „Zara“ naudoja tiek plastikinius (turinčius daugiau nei 50 mikronų), tiek popierinius maišelius. Abi pakuotės klientui nieko nekainuoja. Ilgainiui siekiama mažinti plastikinės pakuotės vartojimą“, – tikino ji.

„Zara“ direktorė Baltijos šalims akcentavo, kad storesni nei 50 mikronų plastikiniai maišeliai buvo naudojami dar įsigaliojus apribojimams.

„Tiek iki sausio 1 d., tiek ir dabar „Zara“ plastikiniai maišeliai yra tokio pat storio – mikronų skaičius nesikeitė“, – teigė A.Tartilienė.

Maišelio kainą nustato prekybininkai

Naujasis draudimas įvestas atsižvelgus į Europos Sąjungos reikalavimus mažinti vienam gyventojui tenkantį sunaudojamą plastikinių pirkinių maišelių kiekį.

Aplinkos ministerijos atsiųstame laiške 15min pabrėžiama, kad nemokamai nebegalimų dalinti lengvųjų plastikinių maišelių kainą nustato patys prekybininkai.

„Prekybininkai gali patys nuspręsti, koks bus mokestis už lengvąjį plastikinį pirkinių maišelį. Taip pat gali pasiūlyti pirkėjams įvairias kitas nemokamas pakavimo alternatyvas, kurios yra mažiau taršios, lengvai perdirbamos, nekelia pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai. Pavyzdžiui, daugkartinio naudojimo maišelius“, – dėstoma laiške.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad maišelio kaina privalo būti nurodyta kasos čekyje.

„Lengvojo plastikinio pirkinių maišelio kaina turi būti nurodoma kasos čekyje, kad pirkėjas suvoktų, jog plastikinis pirkinių maišelis nėra duodamas nemokamai“, – teigiama komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius