-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkai jau ruošiasi euro įvedimui

Prekybininkai pradėjo paruošiamuosius darbus, skirtus tam, kad euro įvedimas šalyje vyktų kuo sklandžiau ir skaidriau. Įmonės investuoja į IT sistemų atnaujinimą, vykdo bandomuosius duomenų konvertavimo testavimus, bendradarbiauja su kaimyninėmis šalimis, moko ir ruošia personalą.
Litas ir euras
Litas ir euras / BFL nuotr.

Taip pat Lietuvos prekybos įmonių asociacija planuoja metų viduryje  pasirašyti “Geros verslo praktikos ir valios memorandumą”  su Vyriausybe.

„Pasirašydamos memorandumą, asociacijos narės siekia prisidėti prie sklandaus valiutos keitimo šalyje. Jos deklaruoja, jog  nepagrįstai nedidins kainų, kainų konvertavimą atliks vartotojo naudai, griežtai pagal įstatymus bei oficialius dokumentus. Dalyvaujame Vyriausybės sudarytose darbo grupėse, bedradarbiaujame su pagrindinėmis atsakingomis valstybės institucijomis ir  esame nusiteikę įdėti daug pastangų, kad šis procesas vyktų ne tik sklandžiai, bet ir skaidriai “, – sako LPĮA vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Iš visų verslo sričių, prekybos sektoriui teks susidurti su didžiausiais iššūkiais: keisti ir žymėti  kainas prekybos centruose, informuoti ir edukuoti pirkėjus, investuoti  į sistemų atnaujinimą, darbuotojų apmokymą ir pan.

Jau rašo kainas eurais

„Prekybos įmonės tiesiogiai, kas dieną susiduria su daugybe pirkėjų ir atsiskaitymų. Suprantame, kad bendra šalies nuotaika bei žmonių pirmoji reakcija į naująją nacionalinę valiutą  priklausys ir nuo to, kaip sklandžiai jie apsipirks prekybos centre. Vertindami situacijos svarbą, prekybininkai jau pradėjo paruošiamuosius darbus”, – sako L .Vilimas.

Anot jo, kai kurie prekybininkai jau dabar žymi kainas eurais ir litais, kiti tai žada padaryti netrukus. Kai kurios prekybos įmonės, veikiančios Baltijos šalyse, žada panaudoti savo patirtį, kaip pasiruošti, informuoti žmones ir sklandžiai pereiti prie naujosios valiutos. Galima sakyti, kad jos euro įvedimui ruošiasi jau nuo 2011 m., nacionalinę valiutą sėkmingai keitę savo kompanijose Estijoje ir Latvijoje.

„Glaudžiai bendradarbiaudami su kaimynais,  Lietuvoje galime turėti sklandžiausią euro įvedimą. Jau šiandien kai kurių mažmeninės prekybos įmonių visos IT sistemos yra perėjusios prie euro rėžimo, nes pastarosios yra bendros visose Baltijos šalyse. Produktų prekės ir paslaugos įmonių viduje jau taip pat yra apskaitomos dviem valiutom. Nesiruošiame virkauti, kad paskutiniai iš Baltijos šalių įsivesime eurą, o  rengiamės  pasinaudoti kaimynių  patirtimi, panaudoti gerąją jų praktiką išvengti jų padarytų klaidų.“, – sako L. Vilimas.

Žada nedidinti kainų

Prekybininkai planuoja nuo vasaros vidurio visas kainas nurodyti litais bei eurais, dvigubas kainas nurodyti pusę metų ir po valiutos pakeitimo. Jie žada, jog dėl lito keitimo euru, kainos prekybos centruose nepadidės. Kainos bus keičiamos griežtai pagal nustatytus oficialius reikalavimus.

Tokia pat praktika buvo naudojama ir Estijoje bei Latvijoje. Konvertuojant litus į eurus, piniginės sumos bus apvalinamos artimiausio cento tikslumu, atsižvelgiant į trečią skaičių po kablelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius