Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prekybininkai: Lietuva – pigi šalis, nes dauguma produktų čia pigesni nei svetur

Už kai kurias maisto prekes mokame daug brangiau nei kiti europiečiai. Tai paaiškėjo po Teisingumo ministerijos užsakyto tyrimo. Prekių kainos skirtingose šalyse skiriasi du ar net tris kartus. Prekybininkai atkerta, kad tyrimas kaip tik įrodo, kad Lietuva – pigi šalis, nes dauguma produktų čia pigesni nei svetur.
Moteris renkasi žuvį
Parduotuvėje / Vida Press nuotr.

Įprastos juodos arbatos pakuotės Lietuvoje kaina – maždaug pusantro euro. Vokietijoje – apie 40 proc. brangiau, tačiau Prancūzijoje – kainuotų trečdaliu mažiau. Teisingumo ministerija užsakė maisto prekių palyginimo tyrimą ir skelbia, kad už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau nei kitos Europos Sąjungos šalys.

Daugelyje kategorijų Lietuva – maždaug viduryje. Pavyzdžiui, lyginant to paties gamintojo makaronus, Prancūzijoje jų pakuotė kainuos 77 centus, Lietuvoje – beveik eurą, Airijoje – du eurus. Apskritai daugiausia aukščiausių kainų užfiksuota Airijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno produktai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno produktai

Į tyrimą įtrauktas pienas Lietuvoje – 95 centai, Belgijoje jis kainuoja 20 centų daugiau, tačiau kaimyninėje Lenkijoje – trečdaliu pigiau nei Lietuvoje. Kartais maisto prekių kainos skiriasi dukart.

Iš tyrime viso lyginta 40 skirtingų produktų. Nors Teisingumo ministerija pabrėžia, kad tyrimas įrodo šalies brangumą, prekybininkai sako priešingai – Lietuva – pigi šalis, nėra tokio tirto produkto, kuris čia kainuotų brangiausiai Europoje.

„Matosi, kad atvirkščiai – galime pasidžiaugti, valstybės užsakytas tyrimas, kuris parodo, gal daug kam tai nepatiks, kad Lietuvos maisto kainų lygis vienas mažiausių Europoje. Svarbu pažymėti, kad žiūrėta į galutines kainas. Jei įvertintume, kad Lietuva turi nesumažintą PVM, ir, atėmus jį, kainų lygio vidurkis dar nukristų 10–20 procentų. Tyrimas atskleidžia tai, ką mes sakėme, kad Lietuvoje būtiniausių prekių krepšelis – vienas pigiausių“, – savo nuomonę dėsto Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Vilimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Vilimas

Jau anksčiau kalbėta apie vadinamąją dviejų skonių Europą – vienodų produktų kokybės skirtumus. Dėl to tyrimą atliko Seimo komisija. Jos vadovė stebisi matydama, kad kai kurie mažiau kokybiški produktai Lietuvoje brangesni nei geresnės kokybės svetur.

„Labai didelis netikėtumas. Jei prastesnė kokybė, tai ir kaina turėtų būti mažesnė, bet matome atvirkščiai – matome, Teisingumo ministerija pažiūrėjo, yra nuostaba, kad pas mus didesnis PVM ir kainos didesnės“, – sako Laikinosios komisijos pirmininkė Guoda Burokienė.

Ekonomistas Žygimantas Mauricas primena oficialią kainų statistiką ir pabrėžia, kad visada galima rasti, kas užsienyje bus pigiau.

„Vidutiniškai maisto prekių kainos Lietuvoje – 18 procentų pigesnės – tai oficiali statistika, tai vidurkis. Kai kurių prekių kainos didesnės nei vidurkis. Visada galima rasti vieną ar kitą prekę, kuri kainuos brangiau nei kitoje valstybėje“, – sako ekonomistas.

Valdantieji yra paskelbę kovą su didelėmis kainomis. Jie tikisi į šalį prisikviesti daugiau prekybininkų ir taip didinant konkurenciją mažinti kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius