-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prekybos tinkluose susidūrė su keista situacija – 200 eurų banknotai nebepageidaujami?

Dvi pirkėjos pasakojo per pastarąją savaitę susidūrusios su ta pačia situacija, nors apsipirkinėjo skirtinguose miestuose ir net skirtinguose prekybos tinkluose. Jos abi už prekes bandė atsiskaityti 200 eurų nominalo banknotu, tačiau kasininkės šių kupiūrų nepriėmė argumentuodamos vadovybės nurodymais, o patikrinti specialiu aparatu – atsisakė. Prekybininkai pripažįsta, kad Lietuvos bankas įspėjo dėl išaugusio padirbtų pinigų kiekio, todėl į stambias kupiūras pastaruoju metu žiūri pro padidinamąjį stiklą, tačiau neigia, kad didelio nominalo banknotų nebepriima.
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
200 eurų banknotai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnietė Kristina Paulikė net du kartus per savaitę susidūrė su sunkumais, kai nusprendė atsiskaityti 200 eurų kupiūromis skirtingų prekybos tinklų parduotuvėse.

Praėjusią savaitę į sostinės „Iki“ prekybos tinklo parduotuvę Balsiuose apsipirkti atėjusi vilnietė iš jos išėjo gerokai nustebusi. Už pirkinius atsiskaityti norėjusi moteris ištiesė kasininkei 200 eurų kupiūrą, tačiau išgirdo, kad darbuotoja šio banknoto neims – esą rinkoje cirkuliuoja nemažai padirbtų 200 eurų nominalo banknotų.

„Aš jai sakiau – patikrinkite aparatu, nes yra kvestionuojami mano pinigai, turite patikrinti ir įrodyti, kad aš esu potenciali nusikaltėlė. Kasininkė atsisakė tikrinti, argumentuodama, kad aparatai neatpažįsta gerai padirbtų 200 eurų kupiūrų. Prašiau, kad iškviestų policiją, nes aš jai atrodau potenciali nusikaltėlė, bandžiau administraciją kviesti, bet darbuotoja tiesiog patikino, kad gavo nurodymą iš aukščiau ir nieko negali padaryti. Likau stovėti su pinigais, bet nebenorėjau toliau diskutuoti, nes už manęs susidarė nemaža eilė, todėl atsiskaičiau kortele“, – 15min pasakojo K.Paulikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Iki“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Iki“

Moterį ši situacija nustebino, o ypač keistas pasirodė kasininkės atsisakymas patikrinti banknotą specialiu aparatu – K.Paulikės nuomone, jei tikrinimo aparatai neatpažįsta padirbtų kupiūrų, reikėtų juos tobulinti. Tuo tarpu dabar į pirkėją žiūrima, kaip į potencialų nusikaltėlį, kuris disponuoja padirbtais pinigais.

Aš kasininkei sakiau – patikrinkite aparatu, nes yra kvestionuojami mano pinigai, turite patikrinti ir įrodyti, kad aš esu potenciali nusikaltėlė.

Grįžusi namo K.Paulikė parašė laišką „Iki“ prekybos tinklui, tačiau atsakymo dar nesulaukė. Tiesa, moteris su ta pačia 200 eurų kupiūra atsiskaitė už prekes pirmadienį – toje pačioje parduotuvėje, tik savitarnos kasoje.

O antradienį moters laukė naujas nuotykis – šį kartą „Norfa“ parduotuvėje Vilniuje. Pabandžius atsiskaityti su 200 eurų kupiūra savitarnos kasoje, to padaryti nepavyko – pinigai nebuvo priimti. Visgi stambaus nominalo banknotą smulkesnėmis kupiūromis darbuotoja iškeitė kasoje.

Su panašia situacija – tik kitame mieste ir kitame prekybos tinkle – susidūrė ir kita pirkėja.

Į 15min redakciją parašiusi skaitytoja Ramunė pasakojo, kad kasininkė iš jos nepriėmė 200 eurų nominalo kupiūros „Norfos“ parduotuvėje Vilkaviškyje. Ir šiuo atveju pardavėja banknoto nei apžiūrėjo, nei patikrino specialiu apartu.

„Kasininkė net nepaėmė tos kupiūros. Ji buvo nauja, gauta ir tikrai nepadirbta. Pamatė ją mano rankose ir pasakė, kad nepriima 200 eurų banknoto. Kai išpūčiau akis, paaiškino, kad jau antra savaitė visose „Norfose“ nepriimama 200 eurų ir 500 eurų kupiūrų – toks valdžios nurodymas, nes neva yra daug padirbtų banknotų. Taip atsakė man, aplink tikrai buvo ne mažiau nustebusių pirkėjų. Atsiskaičiau kortele“, – stebėjosi Ramunė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“ prekybos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“ prekybos centras

Pirkėja tvirtino, kad ši informacija niekur viešai parduotuvėje neskelbiama, todėl nustebusių klientų bus nemažai prieš šventes, kai žmonės trauks „iš kojinių“ savo santaupas dovanoms.

Prekybininkai pripažįsta: stambius banknotus vertina atidžiau

Prekybos tinklų atstovai sako iš Lietuvos banko sulaukę informacijos, kad rinkoje padaugėjo padirbtų 200 eurų ir 500 eurų nominalo banknotų. Kad įspėjo prekybininkus patvirtina ir Lietuvos banko atstovai, tačiau pabrėžia, kad nurodymo nepriimti visų tokio nominalo banknotų, nebuvo.

Prekybininkai savo ruožtu ginasi, kad priima visas kupiūras, o darbuotojams tiesiog nurodę atidžiau vertinti stambias kupiūras ir kaltę verčia „žmogiškoms klaidoms“. Kitaip tariant, leidžia suprasti, kad darbuotojai arba nesuprato nurodymų, arba nori apsidrausti.

Prekybininkai ginasi, kad darbuotojams tiesiog nurodę atidžiau vertinti stambias kupiūras ir kaltę verčia „žmogiškoms klaidoms“.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis 15min sakė, kad prieš porą savaičių vadovybė iš tiesų kasininkams nurodė atidžiau žiūrėti į 200 eurų kupiūras, tačiau sprendimo nepriimti tokių banknotų nebuvo. Pasak prekybos tinklo atstovo, atidžiau vertinti 200 eurų banknotus nuspręsta gavus Lietuvos banko raštą dėl padaugėjusių padirbtų pinigų kiekio.

„Nėra nurodymo nepriimti kupiūrų, pinigai kaip pinigai ir priimami. Yra buvęs nurodymas atidžiau žiūrėti į 200 eurų kupiūras, nes buvo padirbtų kupiūrų, ir atkreiptas kasininkų dėmesys, kad pastebėjus padirbtą 200 eurų kupiūrą, reikia kviesti policiją“, – tvirtino D.Ryliškis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./100 ir 200 eurų banknotai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./100 ir 200 eurų banknotai

Paklausus, ką daryti pirkėjui, jei kasininkas policijos nekviečia, bet ir kupiūros nepriima, D.Ryliškis patarė: „Kviesti direktorių“.

Panašią poziciją pateikė ir „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Pasak jos, prekybos tinklas priima daugumą 200 eurų kupiūrų – tiesa, tam tikros serijos banknotų iš tiesų nepriima, nes Lietuvos bankas yra įspėjęs, kad jie gali būti padirbti. Pamatę šios serijos banknotą kasininkai informuoja apsaugą.

„Kodėl banknoto kasininkė nepatikrino, negalime atsakyti – priimame visas kupiūras, išskyrus tam tikros serijos, dėl kurios Lietuvos bankui kilę tam tikrų įtarimų. Tiesiog žmogiškasis faktorius suveikė, gal nelabai įsigilinus pardavėja buvo. Dar kartą personalui iškomunikavome, kad visas kupiūras priimame“, – aiškino V.Budrienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Ji atsiprašė pirkėjos ir vylėsi, kad daugiau tokių nesusipratimų prekybos tinkle nepasitaikys.

Tai, kad stambios kupiūros pastaruoju metu sulaukia didesnio kasininkų dėmesio, patvirtino ir didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Tiesa, šiame prekybos tinkle atidžiau vertinamos 500 eurų nominalo kupiūros.

„Remiantis Lietuvos banko statistikos duomenimis, rinkoje iš tiesų yra padidėjęs padirbtų 500 eurų banknotų kiekis. Į tokius duomenis visada atsižvelgiame ir sustipriname patikrą“, – 15min teigė E.Dapkienė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Tačiau ji tvirtino, kad „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai gali atsiskaityti visomis kupiūromis.

„Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali atsiskaityti visomis kupiūromis, tačiau popieriniai banknotai, ypač didelio nominalo, visada sulaukia didesnio mūsų parduotuvių kasininkų dėmesio. Gavus tokią kupiūrą, ji bus specialiu aparatu patikrinta ne vieną kartą. Kilus įtarimui, prašome banknotą pakeisti arba atsiskaityti kortele“, – sakė prekybos tinklo atstovė.

Tyrimui gautų padirbtų 500 eurų banknotų kiekis padidėjęs

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė Ramunė Juzėnienė 15min patvirtino, kad centrinis bankas įspėjo prekybininkus dėl 200 eurų ir 500 eurų banknotų. Tačiau pabrėžė, kad rekomendacijos nepriimti visų šių nominalo banknotų, nėra.

Šie banknotai yra priskiriami aukštos klasės padirbiniams ir yra žinomi tiek Lietuvoje, tiek ir kitose šalyse, apyvartoje pastebimi jau ne vienerius metus.

Pasak R.Juzėnienės, pastaruoju metu centrinis bankas atkreipė dėmesį į šiek tiek padidėjusį tyrimui gaunamų padirbtų 500 eurų nominalo banknotų kiekį.

„Kalbame apie kelias dešimtis banknotų. Šie banknotai yra priskiriami aukštos klasės padirbiniams ir yra žinomi tiek Lietuvoje, tiek ir kitose šalyse, apyvartoje pastebimi jau ne vienerius metus. Padirbtuose banknotuose yra imituotos visos pagrindinės banknotų apsaugos priemonės, tokios, kaip vandens ženklas, apsauginis siūlelis su mikrotekstais, spalvą keičiantis skaičius (OVI), holograma, pirštais juntami popieriaus nelygumai bei magnetinės banknotų savybės“, – pasakojo ekspertė.

FNTT nuotr./Pinigai
FNTT nuotr./Pinigai

Tad siekdamas apsaugoti prekybos įmones nuo galimų nuostolių, centrinis bankas įspėjo jas pasitikrinti turimą banknotų tikrinimo įrangą ir paskatino ją atsinaujinti.

„Pasirinkus Europos centrinio banko sertifikuotus aparatus, juos tinkamai prižiūrint ir nuolat atnaujinant banknotų tikrinimo aparatų programinę įrangą, jie be trukdžių atpažįsta visus padirbtus banknotus“, – patikino R.Juzėnienė.

Tuo tarpu 200 eurų nominalo banknotų situacija kiek kita. Pasak ekspertės, labai nedidelis kiekis (pavieniai atvejai) tikrų 200 eurų banknotų yra paveikti cheminių medžiagų – dėl jų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tokių banknotų kraštai aptrupėję, popierius tapęs matinės spalvos, suplonėjęs, nebeturi banknotams būdingo šiugždėjimo, atsiradusios rudos spalvos dėmės, visų banknotų hologramos apsitrynusios, likę tik jų fragmentai, spalvą keičiantis skaičius banknotų reverse (OVI) yra praradęs blizgumą, spalvos nekeičia.

„Pakėlus banknotus prieš šviesą, matoma, kad kai kurių banknotų apsauginiai siūleliai turi pertrūkių, t.y. metalo sluoksnis, kuriuo apsauginiai siūleliai padengiami gamybos metu, nutrupėjęs. Pasitaiko atvejų, kai aptrupėję banknotai yra taisomi, apklijuojami jų kraštai. Šie banknotai turi ne tik identiškus sugadinimo požymius, bet ir vienodai prasidedančius serijos numerius „X039...“, – vardijo Lietuvos banko ekspertė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramunė Juzėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramunė Juzėnienė

Pasak jos, Lietuvoje dėl šių specifiškai sugadintų banknotų vyksta ikiteisminis tyrimas, o Lietuvos bankas tokių banknotų nekeičia ir nekompensuoja bei pateikia juos kaip įrodymą paremti vykstantį tyrimą.

„Lietuvos bankas įspėjo apie esamą situaciją komercinius bankus bei prekybos įmones, kurioms rekomendavo visais atvejais, kai bandoma atsiskaityti tokiais 200 eurų nominalo banknotais, turinčiais išvardintus požymius ir serijos numerius „X039...“, kreiptis į policiją.

Lietuvos bankas nėra rekomendavęs prekybos įmonėms nepriimti visų 200 eurų banknotų, tik perspėjo apie specifiškai sugadintus pavienius 200 eurų banknotus, ir tik tuos, kurių serijos numeriai prasideda skaičiais „X039...“, – tikino ekspertė.

Tuo tarpu gyventojams ji rekomendavo vengti įtartinų sandorių grynaisiais bei atkreipti dėmesį į atsiskaitymui pateikiamų 200 eurų banknotų kokybę ir jų serijos numerius.

Lietuvos bankas nėra rekomendavęs prekybos įmonėms nepriimti visų 200 eurų banknotų, tik perspėjo apie specifiškai sugadintus pavienius 200 eurų banknotus, ir tik tuos, kurių serijos numeriai prasideda skaičiais X039...

Pasak R.Juzėnienės, jei prekybos įmonės darbuotojui kyla įtarimas dėl atsiskaitymui pateikiamų pinigų, jis gali atsisakyti priimti tokius pinigus, o esant galimybei – kreiptis į policiją. Dėl įtartinų pinigų gyventojai visuomet gali kreiptis į Lietuvos banką ir pateikti juos mokumo ekspertizei ar tikrumo tyrimui. Pinigai ištiriami ir atsakymas pateikiamas per 10 kalendorinių dienų.

Tiesa, R.Juzėnienė pabrėžė, kad padirbtų eurų kiekiai apyvartoje mažėja tiek Lietuvoje, tiek ir euro zonoje, o tarp padirbtų pinigų labiausiai paplitusiais išlieka 20 ir 50 eurų nominalai.

Tai patvirtino ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, 15min pateikęs statistiką, kad tyrimų dėl padirbtų banknotų šiemet sumažėjo 42 proc.

Per 2021 m. 10 mėnesių pradėta 400 tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų, o pernai per tą patį laikotarpį – 690.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius