-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 24 /10:57

Premjeras Algirdas Butkevičius siūlo pratęsti PVM lengvatą šildymui neterminuotam laikui

Premjeras siūlo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui pratęsti neterminuotam laikui. Teigiama, kad pakeisti poziciją Algirdą Butkevičių privertė skaičiavimai, jog dalyje rajonų šildymas dėl lengvatos naikinimo pabrangtų. Lengvatos naikinimui nepritarė ir kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

Pasak Vyriausybės vadovo, negaunant papildomų biudžeto pajamų, teks mažinti išlaidas ir didinti valstybei mokamus dividendus.

Premjero atstovės Evelinos Butkutės-Lazdauskienės teigimu, ekspertų skaičiavimai parodė, kad panaikinus PVM lengvatą, nepavyks sumažinti šildymo kainų dalyje savivaldybių.

Kai kuriose šildymas atpigtų, tačiau kitose – pabrangtų, todėl premjeras siūlys pratęsti lengvatą neterminuotam laikotarpiui

„Vyriausybė nuo pat pradžių sakė, kad šildymo kainas mažins. (...) Paskutiniai specialistų ir energetikų skaičiavimai parodė, kad nėra mechanizmo, kuris panaikinus lengvatą užtikrintų kainų mažėjimą visose savivaldybėse be išimties. Kai kuriose šildymas atpigtų, tačiau kitose – pabrangtų, todėl premjeras siūlys pratęsti lengvatą neterminuotam laikotarpiui“, – BNS sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

Pasak jos, premjeras siūlo prie PVM lengvatos klausimo negrįžti iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos – tai yra iki 2016-ųjų pabaigos.

Pasak Vyriausybės, dėl pratęstos lengvatos teks mažinti 2015 metų biudžeto išlaidas, nes panaikinus lengvatą, buvo tikimasi gauti apie 200 mln. litų papildomų pajamų.

„Tokiu atveju valstybės biudžete susidariusį biudžeto pajamų trūkumą – 200 mln. litų – tektų dengti, nenumatant papildomų 53 milijonų litų, skirtų kompensavimui už šildymą, taip pat turėtume ieškoti galimybių didinti valstybės valdomų įmonių įmokas į biudžetą ir mažinti suplanuotas išlaidas“, – pranešime teigė A.Butkevičius.

A.Butkevičius buvo PVM lengvatos naikinimo iniciatorius. Vyriausybė 2015 metų biudžeto projekte siūlė nuo sausio atsisakyti PVM lengvatos šildymui, bet koalicijos partneriai „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ tam nepritarė. Liberalai tai pat siūlo iki 2016 metų pratęsti lengvatos galiojimą.

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 proc.

Lietuvos gyventojų skolos už šildymą kasmet didėja – šių metų rugsėjo pradžioje jos siekė 154,4 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius