Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras Algirdas Butkevičius: užimtumo problemai spręsti reikia savivaldybių iniciatyvos ir lyderystės

„Siekdami įveikti nedarbą, kiekviename regione ir savivaldybėje turime įdėmiai išsiaiškinti, kokios jo priežastys, kokių veiksmų turime imtis, kad būtų sukurtos palankios sąlygos investicijoms, verslo idėjoms įgyvendinti“, – pažymėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Anykščiuose vykusioje diskusijoje „Užimtumas regionuose“.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vyriausybės vadovo iniciatyva liepos 25 d. surengtame susitikime kartu su Anykščių, Ignalinos, Kupiškio ir Zarasų savivaldybių vadovais buvo pakviesti dalyvauti vietos verslo, investicijų, socialinių, švietimo sektorių specialistai, už profesinį rengimą atsakingų institucijų vadovai.

Ignalinos, Kupiškio ir Zarasų savivaldybėse bei vienoje iš didžiausių – Anykščių savivaldybėje – nedarbas gerokai viršija šalies vidurkį (10,2 proc.). Itin didelis nedarbas – iki 72,7 proc. ­– yra tarp kaimo gyventojų.

Pasak premjero, nedarbui mažinti, ypač jaunimo, skiriamos milijoninės lėšos. Užimtumo didinimo programoje, kurią neseniai parengė ekspertų darbo grupė, pasiūlytos konkrečios regioninės politikos priemonės. Pavyzdžiui, taikyti mokestines lengvatas neišvystytų regionų įmonėms, kuriose steigiamos naujos darbo vietos, teikti negrąžinamas subsidijas darbdaviams, kuriantiems naujas darbo vietas didelio nedarbo regione, skirti paramą jaunųjų ūkininkų įsikūrimui ir kt. „Tačiau sprendžiant užimtumo problemą, būtina remtis savivaldybių iniciatyva ir lyderyste, vietos verslo patirtimi – jų sėkmės ir nepasiteisinusių projektų pamokomis, – sakė Ministras Pirmininkas.

Diskusijoje kalbėjęs Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis pažymėjo, kad kuriant naujas darbo vietas kertinis yra savivaldos vaidmuo. „Verslas turi tapti savivaldybių partneriu ir kartu ieškoti šios problemos sprendimo būdų“, – kalbėjo jis.

„Investuok Lietuvoje“ agentūros vadovė Milda Dargužaitė pateikė šių savivaldybių perspektyvaus užimtumo analizę.

Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, kalbėdamas diskusijoje, įvertino Vyriausybės dėmesį, skiriamą užimtumui regionuose, ir atsirandantį dialogą, būtiną ieškant nedarbo problemų sprendimų.

Diskusijoje dalyvavę savivaldybių merai pateikė ir daugiau siūlymų – pritraukti investuotojų dėmesį ne tik į strateginius projektus, bet ir į regionus, nukreipiant jiems daugiau Europos Sąjungos paramos lėšų, daugiau paramos skirti jauniems verslininkams, taikyti mokesčių lengvatas verslo iniciatyvoms regionuose.

Tolesnėje Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus darbotvarkėje – apsilankymas Anykščių menų inkubatoriuje, kuris steigiamas už ES paramos lėšas. Nors Anykščiai laikomi itin perspektyviu regioniniu kultūrinio turizmo centru, tačiau iki šiol įvairesnei meninei veiklai plėtoti, kultūros renginiams nėra tinkamos infrastruktūros. Įgyvendinus šį projektą, bus įkurta parodų salė, darbo studijos ir dirbtuvės, sudarytos sąlygos įsikurti ir dirbti menininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius