Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Premjeras su ministrais šešėlį baidė dalindamas lankstinukus

Lietuvoje pirmadienį pradedama pilietinė akcija, skirta atkreipti dėmesį į šešėlinės ekonomikos daromą žalą valstybei ir gyventojams. Ryte prie Vyriausybės rūmų premjeras Saulius Skvernelis kartu su ministrais praeiviams dalino lankstinukus, kuriuose skatinama kovoti su šešėline ekonomika.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį prasidėjo jau šeštus metus iš eilės vykstanti akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“.

S.Skvernelis kaip problemiškiausią šešėlinės ekonomikos dalį išskyrė nelegalų darbą.

„Labai svarbus dalykas yra švietimas ir žmonių suvokimas, ką reiškia nemokėti arba siekti nuslėpti mokesčius. Atrodo, nieko blogo nedaro, apsaugo savo piniginę arba ją gausina, bet pasekmės yra tokios, kad mes prarandame galimybę per viešąsias paslaugas suteikti geresnes medicinos paslaugas, pastatyti daugiau darželių, renovuoti daugiau mokyklų, o galiausiai, tam tikras darbo vietas kurti“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Pasak prie akcijos prisijungusio finansų ministro Viliaus Šapokos, kiekvienas tikimės gauti kokybiškas viešąsias paslaugas, todėl mus turėtų sieti bendras interesas – traukti Lietuvą iš šešėlio.

„Šešėlinės ekonomikos mastas mažina valstybės pajamas, o tai reiškia, kad ir kiekvieno iš mūsų – nukenčia socialinė gerovė, blogėja viešųjų paslaugų kokybė. Kainą, kurią turime mokėti dėl tolerancijos šešėliui, itin gerai iliustruoja pridėtinės vertės mokesčio pavyzdys. Pastarojo dėl šešėlio per metus prarandame tiek, kad galėtume kiekvienam pensininkui pridėti po 90 eurų kas mėnesį“, – sako ministras V. Šapoka.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2016 m. šalyje nesumokėta 190 mln. eurų mokesčių. Paskaičiuota, kad už šią sumą būtų galima įrengti 12 tarptautinius standartus atitinkančių baseinų ar pastatyti 49 naujus ir modernių darželius.

Savaitę truksianti akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ vyks daugiau nei 80-yje Lietuvos miestų ir miestelių, jos metu organizacijų vadovai ir atstovai kviečiami išeiti į gatves susitikti su gyventojais trumpam pokalbiui, kaip kiekvienas pilietis gali prisidėti prie šešėlinės ekonomikos mažinimo.

Iniciatyva norima priminti, kad nuslėpti ir į valstybės biudžetą nesumokėti mokesčiai lemia tai, jog piliečiams nesuteikiamos kokybiškesnės viešosios paslaugos, neišplėtojama infrastruktūra, mažiau užtikrinama socialinė piliečių gerovė.

Akcijos organizatoriai rengia informatyvius lankstinukus, kurie taip pat bus įteikiami gyventojams.

Pernai Lietuvoje buvo daugiau nei 140 tūkstančių žmonių, kurie per metus nesukaupė 12 mėnesių darbo stažo – jiems „Sodra“ išsiųs informaciją apie prognozuojamą senatvės pensiją, kuri daugeliu atvejų numatoma gerokai mažesnė, nei galėtų būti dirbant oficialiai.

Šešėlinė ekonomika, įvairių ekspertų vertinimais, Lietuvoje gali sudaryti nuo 15 proc. iki ketvirtadalio BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius