Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė apie biudžeto projektą: kritika nėra teisinga, tai – galimybių biudžetas

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio spaudos konferencijoje kalbėjusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad šių metų biudžeto projektas yra pakankamai „saugus“, kad galėtų padėti išspręsti kylančias problemas. Politikės teigimu, apie „išlaidų vakarėlį“ kalbantys ekonomistai alternatyvių pasiūlymų nepateikia. Biudžeto, kuris augs daugiau nei 11 proc. pajamų prognozė irgi nėra per optimistinė – tai padės užtikrinti gerėjantys makroekonominiai šalies rodikliai.

Finansų ministerija prognozuoja, kad kitų metų biudžetas paaugs 11,4 proc. Paklausta, kokios rinkliavos lems tokį aukštą augimą, I.Šimonytė teigė, kad prie to prisidės visos augančios mokestinės bazės.

„Tiek galutinis vartojimas, tiek darbo užmokestis, tiek įmonių pelnai, nuo kurių bus mokamas pelno mokestis, tiek kitos mokesčių bazės lemia, kad pajamos didėja. Dėl priimtų diskrecinių sprendimų didėtų tik pajamos iš alkoholio“, – kalbėjo premjerė.

I.Šimonytė pridūrė, kad biudžete numatyta ir surinkimą mažinanti priemonė – pakeltas neapmokestinamų pajamų dydis (NPD).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

„Mokesčių įstatymų pakeitimų poveikis biudžetui yra neutralus, o pagrindinis poveikis, kurio dėka pajamos auga, yra makroaplinka ir darbo užmokesčio fondo didėjimas. Jis turbūt turi lemiamą įtaką visų biudžetų situacijai – tai ir “Sodros„ pajamos, Sveikatos draudimo fondo pajamos, valstybės biudžeto pajamos ir ypač savivaldybių pajamos“, – sakė politikė.

Ji pridūrė, kad ir šiais metais biudžetas renkamas geriau nei buvo suplanuota - ši situacija turėjo įtakos ateinančių metų biudžeto prognozei.

Tuo tarpu valstybės biudžeto išlaidos kitais metais turėtų augti 8,3 proc.

Vertindama viešojoje erdvėje išsakytą kritiką biudžeto projektui, I.Šimonytė atkreipė dėmesį, kad visų institucijų prognozės rodo, jog užsibrėžtus rodiklius pasiekti pavyks.

„Kai kas iš ekonomistų sakė, kad nebus tokio augimo kaip mano Finansų ministerija. Kol kas nematau realios alternatyvios projekcijos, kuri sakytų, kad bus kažkaip kitaip. Tiek mūsų, tiek komercinių bankų, tiek Lietuvos banko, tiek Tarptautinio valiutos fondo projekcijos diktuoja tuos pačius valstybės išteklius“, – sakė I.Šimonytė.

123RF.com nuotr./Mokesčiai
123RF.com nuotr./Mokesčiai

Politikė atkreipė dėmesį, kad biudžeto deficitas mažės 1,5 proc. punkto.

„Kritika, kad biudžeto išlaidos orientuotos į tam tikras grupes, man atrodo yra keistas argumentas. Bet kurios ES valstybės 70 proc. viešųjų išlaidų atitenka sveikatos apsaugai, socialinei apsaugai ir švietimui. Taip yra ir Lietuvoje, taip bus ir ateinančių metų biudžete“, – sakė premjerė.

„Manyčiau, kad tai yra galimybių biudžetas, kuriame yra tam tikrų iššūkių. Tai pakankamai saugus biudžetas, padėsiantis spręsti ne vieną aktualią problemą“, – kalbėjo politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius