Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižiniame „fDi Intelligence“ reitinge Kaunas pateko tarp TOP Ateities Europos miestų ir regionų

Kiekvienais metais „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinys „fDi Intelligence“ skelbia prestižinius investicinius reitingus „Europos ateities miestai ir regionai“ (angl. European Cities and Regions of the Future 2024), kuriuose palyginamos daugiausiai žadančios investicijų kryptys Europoje, rašoma „Kaunas IN“ pranešime spaudai.
Piliamiestis senamiesčio fone
Piliamiestis senamiesčio fone / „Kaunas IN“ nuotr.

Šių metų reitinge garbingos TOP dešimtuko vietos keturiose kategorijose atiteko ir Kauno miestui bei regionui.

Ateities Europos miestų ir regionų reitingas 2024 apžvelgia Europos miestus ir regionus, įvertindamas jų ekonomines, finansines ir gyvenimo kokybės stiprybes, ieškant ir atrandant daugiausiai žadančias investicijų pritraukimo, ekonominio vystymosi ir verslo plėtros vietoves.

Iš viso buvo vertinami apie 330 Europos miestų, suskirstytų pagal populiacijos dydžius į penkias grupes – didžiuosius, didelius, vidutinio dydžio, mažuosius ir mikro dydžio. Taip pat vertinti 141 Europos regionai, suskirstyti į tris grupes – stambiuosius, vidutinius ir smulkiuosius.

Vertinimo komisija, sudaryta iš investicijų skatinimo bei ekonominės plėtros ekspertų, be bendrojo reitingo, miestus ir regionus vertino penkiose subkategorijose: ekonominio potencialo, palankumo verslui, ryšių (connectivity), žmogiškojo kapitalo ir gyvenimo kokybės bei kaštų efektyvumo.

„Tai, kad Kaunas metai iš metų tarptautinių ekspertų pastebimas ir vertinamas kaip ilgalaikėms ir tvarioms investicijoms palanki vieta, yra ne tik miesto potencialo, bet ir jo strategijos nuoseklumo pripažinimas. O tokių įžvalgų ir reitingų svorį dar labiau sustiprina Kaune ir Kauno regione įsikuriantys nauji verslai bei pritraukiamos užsienio investicijos“, – sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaunas priskiriamas mažųjų miestų kategorijai, kurioje garbinga vieta pirmame TOP dešimtuke teko palankumo verslui (Business Friendliness) kategorijoje – 7 vieta, po savęs palikęs Rumunijos ir JK miestus.

Žmogiškojo kapitalo ir gyvenimo kokybės (Human Capital and Lifestyle) kategorijoje Kauno miestas įvertintas 7 vieta, aplenkęs tokius konkurentus kaip Austrijos Gracas ar Islandijos Reikjavikas.

Į TOP dešimtuką Kauno miestas pateko ir užsienio investicijų strategijos (FDI Strategy) kategorijoje, atsidūręs 8 vietoje ir aplenkęs tokius konkurentus kaip Klaipėda bei Reikjavikas.

„Kaunas IN“ nuotr./Vienybės aikštė iš viršaus 2021
„Kaunas IN“ nuotr./Vienybės aikštė iš viršaus 2021

Smulkiųjų Europos regionų kategorijoje dalyvavęs Kauno regionas įvertintas 9 vieta kaštų efektyvumo kategorijoje, aplenkdamas dešimtoje vietoje likusį Vilniaus regioną.

„Džiugu matyti, kad miesto pasirinkta strateginė investicinio konkurencingumo didinimo kryptis skatinant prioritetiniams sektoriams reikalingų specialistų studijų populiarumą atneša tarptautinį pripažinimą. Kauną pasirenkantys investuotojai vertina čia esančius itin kvalifikuotus, iššūkių nebijančius darbuotojus, todėl šie rezultatai puikiai atspindi tiek investuotojų lūkesčius, tiek pastarųjų metų veiklas, nukreiptas ir į specialistų kiekio didinimą ir į verslo aplinkos draugiškumą investuotojams“, – pastebi Kauno investicinės aplinkos stebėsena bei gerinimu besirūpinančios VšĮ „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Per pastaruosius metus VšĮ „Kaunas IN“ vykdė ne vieną programą, skirtą jaunų talentų pritraukimui į Kauną, skatinant rinktis perspektyviausias ir darbo rinkoje paklausiausias studijų kryptis: sukurta platforma KarjeraKaune.lt, miesto patrauklumą aukštojo mokslo studijoms išryškinanti kampanija „Studijuok Kaune“, technologinį profilį skatinanti rinktis ir jaunam žmogui pasirinkimo argumentų suteikianti programa „Ateitis – elektronikams“.

Kaip pastebi 2024 m. rezultatus apžvelgdami patys reitingo organizatoriai, šiemet subkategorijose dominuoja miestai iš Centrinės ir Rytų Europos: didžiųjų, vidutinio dydžio ir mažųjų miestų kategorijose aukštų įvertinimų sulaukė Vokietijos Frankfurtas, Lenkijos Vroclavas ir Liuksemburgo miestas.

Bendrajame vertinime tarp didžiųjų Europos miestų lyderių trejetuką pasidalijo Londonas, Amsterdamas ir Dublinas. Didžiųjų regionų bendrajame vertinime jau tradiciškai nepralenkiamas buvo Prancūzijos Paryžiaus regionas (Île-de-France), jį sekė Vakarų Midlandsas Jungtinėje Karalystėje ir Šiaurės Reinas-Vestfalija Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius