-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 23 /15:01

Prezidentas į Lietuvos banko vadovus siūlo Gediminą Šimkų

Prezidentas Gitanas Nausėda į Lietuvos banko valdybos pirmininko pareigas siūlo dabartinį banko valdybos narį Gediminą Šimkų. Seimo nariai kandidatą vertina teigiamai ir charakterizuoja kaip profesionalą, nebijantį išsakyti savo nuomonės.
Gediminas Šimkus
Gediminas Šimkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija ir Lietuvos banko įstatymu, antradienį pasirašė dekretą, kuriuo teikia Seimui skirti Gediminą Šimkų Lietuvos banko valdybos pirmininku penkerių metų kadencijai.

„G.Šimkus yra puikus ekonomikos ir finansų ekspertas, turintis ilgametę darbo Lietuvos banke patirtį. Tikiu, kad savo žiniomis ir įgūdžiais jis padės institucijai siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – pranešime spaudai cituojamas šalies vadovas.

Jei Seimas šiai kandidatūrai pritartų, G.Šimkus pakeistų dvi kadencijas Lietuvos banko valdybos pirmininko pareigas ėjusį Vitą Vasiliauską. V.Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Kovo viduryje 15min rašė, kad likus mažiau nei mėnesiui prezidentas G.Nausėda nei oficialiai, nei neoficialiai dar nebuvo pristatęs jokio kandidato nei Seimo nariams, nei Lietuvos banko darbuotojams.

Naująjį Lietuvos banko vadovą turi pasiūlyti prezidentas, kurio teikimu penkeriems metams jį skiria Seimas.

Tiesa, jau po kelių dienų Seimo nariai iš prezidentūros rūmų išgirdo dvi pavardes – G.Šimkaus ir G.Nausėdos patarėjo Simono Krėpštos, apie kurį prezidentas žiniasklaidai buvo užsiminęs jau anksčiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

Banke dirba aštuoniolika metų

Ekonomiką baigęs Gediminas Šimkus Lietuvos banke pradėjo dirbti 2002 metais.

Nuo 2002 iki 2010 m. G. Šimkus dirbo Lietuvos banke – iš pradžių Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriuje, vėliau Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriuje.

Lietuvos banko nuotr./Gediminas Šimkus
Lietuvos banko nuotr./Gediminas Šimkus

2010–2012 m. G. Šimkus buvo Europos Centrinio Banko (ECB) Finansinio stabilumo direktorato finansinio stabilumo ekspertas, 2012 m. grįžo į Lietuvos banką, nuo 2014 m. dirbo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi, atstovavo Lietuvos bankui Europos sisteminės rizikos valdybos Patariamajame komitete bei ECB Finansinio stabilumo komitete.

2020 m. rugpjūčio 25 d. prezidentas paskyrė G. Šimkų Lietuvos banko valdybos nariu. Eidamas šias pareigas jis kuravo Bankininkystės tarnybos ir Finansinio stabilumo departamento veiklą, taip pat buvo ECB Bendrosios tarybos pakaitiniu nariu, Europos sisteminės rizikos valdybos Bendrosios valdybos, Bendros pertvarkymo valdybos ir EBA Pertvarkymo komiteto (ResCo) nariu.

M.Majauskas: svarbu įvertinti, kaip didins paskolų apimtis smulkiam verslui

Kalbinti Seimo nariai kandidatą į Lietuvos banko vadovus vertina teigiamai.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas 15min tvirtino, kad G.Šimkus – diplomatiškas profesionalas ir atsakingas žmogus.

„Prieš priimant sprendimą bus svarbu įvertinti, kokiomis priemonėmis siūlomas kandidatas planuoja mažinti skandinaviškų bankų monopolį, kaip bus didinamos paskolų apimtys smulkiam verslui ir kaip bus užtikrintos mažesnės bankinių paslaugų kainos vartotojams“, – sakė M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

A.Butkevičius kelia du uždavinius

Seimo BFK narys, Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius 15min teigė, kad prezidentas pasirinko tinkamą kandidatūra.

„Šitą kandidatą vertinu teigiamai. Užimdamas Lietuvos banko valdybos nario pareigas, kaip specialistas, turi labai geras vadybines savybes, moka komunikuoti tiek su politikais, tiek diskutuoti tarptautinėse ar nacionalinėse konferencijose. Nebijantis išsakyti ir politikams savo nuomonės“, – kandidatą charakterizavo A.Butkevičius.

Jis naujam Lietuvos banko vadovui kelia dvi užduotis – pirma, sugalvoti, kaip racionaliau panaudoti komerciniuose bankuose gulinčius milžiniškus išteklius – sukauptus indėlius ir aktyviai išsakyti savo nuomonę dėl fiskalinės politikos.

„Mano manymu, per šitą vadinamąją ekonominę krizę per daug silpnas buvo bendradarbiavimas tarp valdžios ir komercinių bankų. Ir V.Vasiliauskui stipresnis uždavinys turėjo būti keliamas, kaip panaudoti komerciniuose bankuose išaugusius indėlius – tiek juridinių, tiek fizinių asmenų. Tokio rezervo po nepriklausomybės atkūrimo dar nebuvo ir tai tam tikras signalas“, – mano A.Butkevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Jis svarsto, kad praėjusi Vyriausybė galėjo mažiau skolintis pati, tačiau teikti šimtaprocentines garantijas verslui, imančiam paskolas iš komercinių bankų.

Antra užduotis, kurią A.Butkevičius kelia naujajam Lietuvos banko vadovui – Europos Komisijai vėl grįžus prie Stabilumo ir augimo pakto fiskalinių drausmė taisyklių taikymo (2020–2022 metų laikotarpiui padaryta išimtis), aktyviai dalyvauti išsakant savo nuomonę, kada ir kaip reikėtų pradėti mažinti biudžeto deficitą.

Tuo tarpu „darbietis“ Vytautas Gapšys BNS sakė, kad frakcija būsimame pokalbyje su G. Šimkumi ne tik aiškinsis, kaip jis įsivaizduoja LB veiklą, pokyčius sistemoje, bet ir prašys nuomonės apie sąskaitų atidarymo liberalizavimą, kylančias būsto kainas ir paskolų būstui rinkos priežiūrą, taip pat norės išgirsti jo nuomonę apie tarptautines tendencijas – skaitmeninio euro atsiradimą.

„Neturiu jokių blogų požymių, kad kandidatas negalėtų dirbti“, – BNS sakė „darbietis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius