-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 25 /07:48

Prezidentas į susitikimą su žemdirbiais siunčia patarėją J. Niewierowiczių

Vilniuje protestuojantiems žemdirbiams ir toliau tikintis susitikti aukščiausiais šalies vadovais, prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius) sako, kad Prezidentūra į susitikimą su ūkininkais deleguoja jį.
Lukas Balandis / BNS nuotr.
Mitinguojantys ūkininkai trečiadienio vakarą

Anot jo, prezidentas su protestuojančiais ūkininkais negali susitikti dėl to, kad jų kvietimą gavo kai jau buvo suplanauoti kitus susitikimai. 

„Mes jį gavome jau po to, kai buvo suplanuoti visi prezidento susitikimai regionuose, informavome ūkininkus, o susitikti patarėjų lygyje visada esame atviri. Prezidentas paprašė, kad grįžčiau šiandien į Vilnių, esu Vilniuje ir jeigu būsiu pakviestas, pas ūkininkus, be abejo, nueisiu ir pasakysiu keletą žodžių nuo prezidento“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J. Niewierowiczius.

Jo teigimu, Prezidentūra vertina ūkininkų aktyvumą kalbant svarbiais jiems klausimais.

„Prezidentas yra pasisakęs, kad labai svarbu, kad ūkininkai yra aktyvūs, išsako savo poziciją, kad kalba apie tai, kas, jų manymu, yra neteisinga ir kai kuriuose punktuose iš tiesų tenka pripažinti, kad Vyriausybė paskubėjo (...) kad buvo padarytos klaidos“, – teigė J. Niewierowiczius. 

Patarėjo teigimu, šalies vadovas remia žemdirbių siekį iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą. 

J. Niewierowiczius sakė, kad Prezidentas nevertina žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko darbo, tačiau matyti, jog sunkiai sekasi susitvarkyti su neeilinėmis problemomis.

„Matome, kad problemos yra neeilinės ir kad ministrui sunkiai sekasi susitvarkyti su tais iššūkiais, į visą procesą tiesiogiai įsijungė premjerė, kaip suprantame iš komunikavimo, pati premjerė prisiėmė prisiėmė atsakomybę (...) Viskas yra derinama Vyriausybės kanceliarijoje, taigi sakyčiau, kad tam tikros išvados Vyriausybėje jau padarytos ir prezidento vertinimas šitoje vietoje turbūt yra antraeilis“, – sakė J. Niewierowiczius.

Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) ketvirtadienio naktį pranešė, kad dar kartą kreipėsi į premjerę, tikisi žemdirbių susitikimo su aukščiausiais šalies vadovais.

„Jau yra žinoma, kad dalyvauti antrąją dieną pakviestas prezidentas G. Nausėda taip pat pasirinko kitus susitikimus Lietuvoje. Lietuvos žemės ūkio taryba pakartotinai kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę su kvietimu rasti laiko susitikimui. Tikimasi, kad tęsiantis žemdirbių akcijai aukščiausi šalies vadovai vis tik ras laiko susitikti su žemdirbių bendruomene“, – teigiama tarybos pranešime. 

Ūkininkams protestuojant Vilniuje G. Nausėda lankėsi Radviliškyje, o ketvirtadienį suplanuotas jo vizitas Raseinių rajone. 

Premjerė I. Šimonytė trečiadienį neatėjo į mitingą teigdama, kad aktualius klausimus su ūkininkais aptarė anksčiau.

Trečiadienį mitinge pasirodė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, kuris sakė, jog iš Europos Komisijos (EK) išgirdęs pažadą padėti spręsti daugiamečių pievų atkūrimo problemą, anksčiau ji pranešė, kad Vyriausybė siūlo grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat sumažinti SND akcizą. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį protestuotojams sakė, kad jų problemos yra girdimos, ir ragino kartu ieškoti sprendimų.

LŽŪT teigia, kad ministrų atsakymai protestuojančių žemdirbių netenkino – pasigesta konkretumo.

„Atsakymai netenkino protestuojančių ūkininkų, ūkininkai pasigedo konstruktyvumo ir konkretumo sprendžiant susidariusias problemas, kurios įvardintos pateiktuose reikalavimuose. Kol kas žemdirbiams nelieka kito kelio, kaip tęsti protesto akcijas toliau“, – teigiama pranešime.

Tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas trečiadienį kalbėdamas mitinge neatmetė, kad protestas gali tęstis ir ilgiau nei iki penktadienio – savivaldybės bus prašoma leidimą pratęsti neterminuotam laikui. Dabar leidimas jiems suteiktas iki penktadienio pavakario. 

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius