Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentės kritikuojama VMI dairosi į Finansų ministeriją

Ilgą laiką dėl mokesčių nesurinkimo Finansų ministerijos kritikuota Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) antradienį kritikos sulaukė iš prezidentės Dalios Grybauskaitės. Suabejota VMI, nuolat nevykdančios mokesčių surinkimo plano, vadovybės kompetencija. Tuo metu pati VMI primena, kad planą rengia Finansų ministerija, kuri vis dar nepaaiškina, kaip apskaičiuoja sumą, kurią mokesči inspektoriams reikia surinkti.
Penktadienį minima laisvės nuo mokesčių diena
Penktadienį minima laisvės nuo mokesčių diena / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Negebėjimas susitvarkyti su pavestomis užduotimis ir biudžeto surinkimo rodikliai kelia klausimą, ar Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovybė sugeba šiuos reikalus spręsti tinkamai“, – po Dalios Grybauskaitės ir finansų ministro Rimanto Šadžiaus susitikimo antradienį prezidentės poziciją išsakė jos patarėjas Nerijus Udrėnas.

VMI yra priekaištaujama dėl mokesčių nesurinkimo. Vien pridėtinės vertės mokesčio (PVM) per keturis šių metų mėnesius surinkta 213 mln. Lt mažiau nei planuota.

Reikšmingiausią neigiamą įtaką, kalbant apie PVM (ir ne tik) įplaukas į biudžetą, turi pokyčiai šalies energetikos sektoriuje. Žymiausias mokėtino PVM sumažėjimas užfiksuotas dujų gamybos, dujinio kuro paskirstymo dujotiekiais, dujų pardavimo dujotiekiais, taip pat elektros perdavimo ir paskirstymo veiklą vykdančių įmonių rodikliuose.

Pranešime žiniasklaidai VMI atstovai primena, kad mokesčių surinkimo planus rengia Finansų ministerija, o VMI iki šiol iš Finansų ministerijos nėra gavusi informacijos, kokia metodika vadovaujantis finansines projekcijas jų analitikai paverčia mokesčių surinkimo planais.

„Tokios metodikos patvirtintos ir paskelbtos viešai nėra. Dėl to VMI su Finansų ministerija toliau diskutuos apie tai, kokiais principais vadovaujantis yra sudaromas PVM (ir kitų mokesčių) planas, kaip vertinamas pardavimų vidaus rinkoje ir pardavimų už šalies ribų pokytis (augimo tempai) pagal ekonomines veiklas bei mokesčių mokėtojų segmentus; kokie vartojimo išlaidų struktūriniai pokyčiai, investicijos; kuriose srityse skaičiuojamas didžiausias PVM atotrūkis, ir kaip su šiuo rodikliu koreliuoja mokesčių administravimo gerinimo suma. VMI žiniomis, planuojant PVM pajamas ekonomikos sektoriai atskirai nėra vertinami ir nėra atsižvelgiama į pokyčius juose“, – rašoma pranešime.

Pasak VMI specialistų, šių metų nacionalinis biudžetas yra renkamas su kaupu, tačiau tam tikrų nukrypimų nuo Finansų ministerijos planų yra.

„Reikšmingiausią neigiamą įtaką, kalbant apie PVM (ir ne tik) įplaukas į biudžetą, turi pokyčiai šalies energetikos sektoriuje. Palyginus 2014 metų sausio-kovo mėnesiais ir 2013 metų tuo pačiu laikotarpiu pateiktų PVM deklaracijų duomenis, žymiausias mokėtino PVM sumažėjimas užfiksuotas dujų gamybos, dujinio kuro paskirstymo dujotiekiais, dujų pardavimo dujotiekiais, taip pat elektros perdavimo ir paskirstymo veiklą vykdančių įmonių rodikliuose.

Dujų pardavimus įtakojo mažėjančios trąšų verslo apimtys, didesni biokuro sunaudojimo kiekiai. Žiniasklaidoje jau skelbta ir apie didžiausio šalies mokesčių mokėtojo „Orlen Lietuva“ problemas. Mažėjančios pramonės kainos, importo, eksporto apimtys, energetikos sektoriaus rezultatai turi neigiamos įtakos PVM ir kitų mokesčių įplaukoms. Tuo tarpu visi nepriklausomi tyrimai rodo, kad šešėlinės ekonomikos mastai nuosekliai mažėja“, – rašoma pranešime.

VMI pažymi, kad Europos Komisija savo rekomendacijose Lietuvai konstatavo, kad 2013-2014 metų mokestinių prievolių vykdymo užtikrinimo priemonių planas ir jo rezultatai rodo teigiamą jo poveikį, kovojant su PVM nemokėjimu. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius