-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas: Kipras parodė trūkumų Europos Sąjungos institucijų darbe

Kipro pavyzdys parodė trūkumų Europos Sąjungos institucijų darbe, sako Lietuvos prezidentės vyriausiasis patarėjas. Anot Nerijaus Udrėno, prieš 5 metus eurą įsivedusio Kipro, kurio bankų sektorius buvo per daug „išsipūtęs“, pavyzdys parodė ir kitą problemą.
Nerijus Udrėnas
Nerijus Udrėnas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kipro atveju įdomus faktas, kad jis eurą įsivedė tik 2008 metais. Galima sakyti, kad Europos Sąjungos institucijų, leidusių įsivesti eurą, įžvalgumas nesiekė nė penkerių metų, ir klaida kainavo ne 10 mln. eurų. Panašiu laiku Lietuvai neleista įsivesti euro dėl mikroskopinio infliacijos viršijimo, nors Lietuva su sunkmečiu susitvarkė vien tik savo jėgomis. Vadinasi, buvo rimtų trūkumų Europos Sąjungos institucijų darbe“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

Tačiau, anot jo, Kipro sunkumai dėl mažo šalies dydžio, neturėtų paveikti Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos.

„Trumpai atsakant – galima sakyti, kad neatsilieps, nes Kipro ekonomika yra nedidelė, sudaro mažiau nei 0,2 proc. euro zonos ekonomikos“, – sakė N.Udrėnas. Jis pridūrė, kad Kipras neturi glaudžių ekonominių santykių su Lietuva.

„Kitas dalykas – ar galima tikėtis kažkokio panašaus scenarijaus kitose Pietų Europos šalyse. Iš tiesų, klausimų dėl ekonominės raidos Pietų Europos šalyse yra, bet kiekvienoje sunkmetį išgyvenančioje šalyje krizės priežastys šiek tiek kitokios“, – sakė prezidentės patarėjas.

Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis pripažino, kad pirmadienį Briuselyje sutarta šios euro zonos narės finansinio gelbėjimo programa bus skausminga, tačiau šalis dabar galės viską pradėti iš naujo po to, kai buvo atsidūrusi „per plauką“ nuo griūties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius