Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 08 11 /08:53

Prezidento patarėjas: NPD reikėtų didinti bent 100 eurų

Neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo kitų metų reikėtų didinti bent 100 eurų, sako prezidento patarėjas.
Vaidas Augustinavičius
Vaidas Augustinavičius / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Jeigu pagal suderėtą formulę, – be abejo, susitarimų dar nėra – minimali alga turėtų didėti apie 18-19 proc., tai tokiu atveju NPD kitais metais turėtų išaugti ne mažiau kaip 100 eurų – nuo 540 iki 640 eurų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius.

Pasak jo, „strateginis“ Lietuvos tikslas yra prilyginti NPD minimaliai algai (MMA), tačiau klausimas – per kurį laikotarpį.

„Paskutiniu metu socialiniams partneriams diskutuojant dėl MMA įsivyravo tikrai racionali kryptis, kad NPD turėtų didėti ne mažiau nei auga minimali alga ar net sparčiau, kad tas prisivijimas įvyktų, nes niekada NPD neprisivys minimalios algos, jeigu NPD neaugs šiek tiek sparčiau nei minimali alga“, – sakė patarėjas.

Opozicija birželį siūlė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas dėl NPD prilyginimo MMA – jos numatė NPD nykimo formulę, tačiau Seimas tam nepritarė.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą. Trišalė taryba birželį nutarė diskutuoti toliau – dėl MMA apskaičiavimo formulės, NPD prilyginimo MMA toliau diskutuos tarybos Darbo ginčų komisija.

Finansų ministerija mano, kad sprendimas dėl MMA turėtų būti priimtas rudenį, kai bus atnaujintos makroekonominės prognozės ir bus aiškesnė šalies ekonomikos ir finansų situacija.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius