Dabar populiaru
Publikuota: 2020 sausio 27d. 16:39

Pricer.lt analitikas: maistas brangsta didėjant degalų, energijos, žaliavų kainoms

Moteris su vaiku parduotuvėje
123RF.com nuotr. / Moteris su vaiku parduotuvėje

Pastaruoju metu brangstant kai kuriems maisto produktams, analitikai teigia, jog tai lemia didėjančios degalų, energijos, žaliavų kainos, taip pat augantys atlyginimai bei maža konkurencija.

Kainas stebinčio portalo pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas sako, kad kainas prekybos tinkluose augina padidėjusios prekybininkų ir gamintojų išlaidos bei maža konkurencija.

„Labai išaugo prekybininkų antkainiai, jie dažnai būna 50 proc. ar daugiau. Jei gamintojas nori kažkiek optimizuoti savo situaciją su pasikeitusiomis išlaidomis – kyla darbuotojų atlyginimai, degalai, elektra brangsta, žaliava brangsta, tai jis ateina pas prekybininką, sako, brangsta viskas, o jei tieksime tomis pačiomis kainomis, bus nuostoliai, tada ir prekybininkai pritaiko savo antkainį“, – BNS teigė A.Vizickas.

Anot jo, maža konkurencija tarp prekybos tinklų taip pat lemia kainų augimą.

„Jei būtų efektyvi konkurencija, negalėtum tiesiog uždėti kainos ir perkelti jos vartotojui. O pas mus parduotuvėse matomos bazinės kainos, nuo kurių daromos didelės nuolaidos, jos dažnu atveju yra vienodos“, – sakė kainų analitikas.

Anot jo, šiuo metu labiausiai stebina bananų ir kiaulienos kumpio kainos.

„Bananų kainos nuo 99 centų reguliarios kainos pakilo iki 1,15 euro. Nustebino ir kiaulienos kumpio žalios mėsos kaina: dar lapkritį kainavo 3,69 euro, po to pakilo iki 4,39 euro, o praėjusią savaitę fiksuota 4,69 euro“, – BNS sakė A.Vizickas.

Pricer.lt atstovo A.Vizicko teigimu, pavyzdžiui, „Dvaro“ grietinė dar lapkritį kainavo 1,89 euro, o praėjusią savaitę – jau 1,99 euro. Sviesto kaina lapkritį buvo 2,09 euro, praėjusią savaitę – 2,19 euro.

Anot jo, keičiasi ir mėsos gaminių kainos – dalis prekybininkų pigiausias dešras išima iš prekybos, o palieka brangesnes.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, praėjusią savaitę šviežia kiaulienos sprandinė buvo 30 proc. brangesnė nei pernai tuo pat metu, kiaulienos nugarinė ir kumpis be kaulo brango apie 20 proc., o kumpis su kaulu – apie 14 procentų.

„Kiaulienos savaitės pokyčiai nebėra tokie dideli, kaina stabilizavosi, bet palyginti su praėjusiais metais, kaina šoktelėjusi“, – BNS sakė centro vyr. specialistė Gintarė Žižiūnaitė.

Pricer.lt atstovo A.Vizicko teigimu, pavyzdžiui, „Dvaro“ grietinė dar lapkritį kainavo 1,89 euro, o praėjusią savaitę – jau 1,99 euro. Sviesto kaina lapkritį buvo 2,09 euro, praėjusią savaitę – 2,19 euro.

„Pieno produktų kainos stabilesnės, gal tik 2,5 litro pienas plastikiniame maišelyje buvo 11 proc. brangesnis, o kitų produktų kainos svyravo 10 proc. ribose“, – teigė G.Žižiūnaitė.

Anot jos, per metus 87 proc. pabrango rauginti kopūstai, 22 proc. – lietuviški svogūnai, tuo metu lietuviškų baltagūžių kopūstų kaina sumažėjo 3 proc., morkų – 19–33 proc. 23 proc. atpigo burokėliai, o bulvių kainos labai nesikeitė.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai
Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką