Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pricer.lt“: sviestas pinga visoje Europoje – Lietuvoje jis toliau brangsta

Lietuvoje labiausiai brangsta jau ir taip brangesni produktai, kuriuos vartotojai yra pamėgę, o pigiausių maisto produktų kainos pernelyg nesikeičia, vertina kainų palyginimo portalas „Pricer.lt“. Sviestas Europoje ėmė pigti, tačiau Lietuvoje jis ir toliau brangsta. Tačiau ne visko verta važiuoti į Lenkiją – dalis produktų ten netgi brangesni.
Prekybos centras
Prekybos centras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sausį atliktas kainų palyginimas atskleidė, kad tyrimas parodė, kad maisto produktai parduotuvėse brangsta nevienodai.

„Ryškėja aiški tendencija, kad mažiau brangsta pigiausių maisto produktų krepšelis. Palyginus su praeitų metų sausiu, šių produktų krepšelis kainavo praktiškai tiek pat, kaip ir prieš metus. Tuo tarpu populiarūs prekių ženklai toliau sėkmingai brangsta. Kylant pragyvenimo lygiui ir augant namų ūkio pajamoms, pirkėjai vis daugiau sumoka ir už tuos pačius, gerai žinomus, pamėgtus produktus“, – rašoma „Pricer.lt“ pranešime.

Lietuvoje sausio mėnesį labiausiai brangę produktai: juodoji arbata „Lipton“ (+15,2%), „Panevėžio plius“ cukrus (+11,8 proc.), virta „Samsono daktariška“ dešra, aukščiausios rūšies (+6,2 proc.), pusriebė DVARO varškė, 9% rieb. (1 kg) (+4,2 proc.).

Sviestas pinga tik Europoje

Kainų analitikai pastebi kelias sausį būdingas tendencijas. Sviesto kaina Europoje jau nukrito į 2017 m. gegužės lygį, tačiau to paties apie Lietuvą pasakyti negalima.

„Sviesto kainos Lietuvos parduotuvėse vis dar rekordinės. Palyginus su gruodžiu, vidutinė pigiausio sviesto kaina sausio mėnesį dar pakilo 5,7 proc., palyginus su 2016 metų sausiu, ji yra padidėjusi virš 46 proc.“, – teigiama apžvalgoje.

Taip pat pasibaigus šventėms, baigėsi ir „bananų kainų karai“ – bananų kaina sausio mėnesį žemiau 99 centų nebekrenta.

Dėl prasto derliaus obuoliai ir bulvės žymiai brangesni, nei pernai tuo pačiu metu, tikėtis jų pigimo galima tik sulaukus naujo derliaus. O kiaušinių kainos Europoje pradėjo mažėti. Lietuvoje pigiausi kiaušiniai palyginus su praeitų metų sausiu, jau pabrango 29,3%, pigimas kol kas nefiksuojamas.

Palygino su Lenkija – ne visko verta važiuoti

Sausį „Pricer.lt“ Lietuvos prekybos tinklų kainas palygino ir su Lenkijoje veikiančios elektroninės parduotuvės „Auchandirect.pl“ prekių kainomis. Tiesa portalas produktus parenka savo nuožiūra – dažniausiai lyginami patys pigiausi produktai.

Lenkijos internetinėje parduotuvėje nurodomos produktų kainos atskleidžia, kad šalyje galima pigiau nei šalies parduotuvėse įsigyti bananų, pigiausių ryžių, cukraus, kavos, fermentinio sūrio. Tačiau brangiau tektų pakloti už bulves, pomidorus, kiaulienos nugarinę, kiaušinius ar avižinius dribsnius.

„Lenkų gamintojai ir prekybininkai jau sureagavo į Europoje mažėjančias pieno ir kavos pupelių kainas, todėl kainos pas juos šiems produktams – žymiai mažesnės, Lietuvoje kol kas šios reakcijos parduotuvėse nematome, todėl mokame brangiau“, – sako „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius