Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie baldų sektoriaus pelnų daugiausia šiemet prisideda „Vilniaus baldai“

Medienos perdirbėjų pajamos šiemet augo, kartu didėjo ir pelningumas, spalį baldininkų ir medienos perdirbėjų lūkesčiai buvo vieni geriausių Lietuvoje, tačiau neapdirbtos medienos žaliavos eksportuotojų užsakymai pradėjo mažėti.

Žaliavos eksporto susitraukimas medienos perdirbėjams yra naudingas, nes palengvina apsirūpinimą žaliava Lietuvoje, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Šalies medienos sektorius vienas pirmųjų pajuto ekonomikos atsigavimą, nes didžioji dalis jo pajamų gaunama iš eksporto. Jis maitina visus: ir medienos apdirbimo įmones, ir baldžius, ir apvaliosios žaliavos tiekėjus į užsienį.

Medienos dirbinių eksportas šių metų antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 21 proc., o medienos dirbinių gamyba (be baldų) skaičiuojant 2005 metų kainomis – 9 proc. Tai rodo ir įmonių pirmojo pusmečio rezultatai – didžiausios sektoriaus bendrovės „Swedspan Girių Bizonas“ pajamos išaugo 40 proc., antroje vietoje žengiančių „Vilniaus baldai“ – 30 proc., trečioje lentelės vietoje esančios „BOEN Lietuva“ – 23 proc.

„Eksportas medienos sektoriuje atsiriekia liūto dalį. Nematau priežasčių, dėl ko jis turėtų mažėti. Apskritai medienos pramonė atsigavo viena pirmųjų, o užsakymų gausa ir auganti specialistų paklausa byloja, kad šis atsigavimas nėra laikinas“, – teigia asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas.

Kol kas tiek medienos perdirbimo, tiek baldų įmonių vadovų nuotaikos yra geresnės nei visos pramonės, rodo Statistikos departamento apklausa. Į klausimą, ar užsakymų per artimiausius dvejus mėnesius padaugės, dauguma šių įmonių vadovų spalį atsakė teigiamai (teigiamų atsakymų buvo 18 procentiniais punktais daugiau nei neigiamų), kai visoje pramonėje atsakymų balansas spalį buvo neigiamas (-1). Dar optimistiškiau nusiteikę baldininkai jų gretose teigiami atsakymai irgi spalį dominavo (+47).

Pelnus medienos perdirbėjai pradėjo skaičiuoti ne taip seniai – 2008-2009 metais sektoriui buvo nuostolingi, o pelnas pasirodė tik 2010 metų antrąjį ketvirtį. Pradedant šiuo ketvirčiu sektorius kas ketvirtį uždirbdavo apie 20 mln. litų pelno. Prie baldų sektoriaus pelnų daugiausia prisidėjo „Vilniaus baldai“, kurie 2011 metų pirmąjį pusmetį jo uždirbo 15,9 mln. litų.

Įmonės, kurios eksportuoja neperdirbtą medienos žaliavą, pastaruoju metu skaičiuoja mažėjančius užsakymus.

Sumažėjusi medienos paklausa Kinijoje gali palengvinti Lietuvos įmonėms apsirūpinti žaliava. Nors eksporto apimtis ir didėjo, tačiau kai kuriems rinkos dalyviams nerimą kėlė tai, kad auga ir žaliavinės medienos išvežimas į užsienį, ypač – Aziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius