-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 20 /15:19

Prie uždarų barų ir kavinių durų susirinkę protesto dalyviai reikalavo greitesnės Vyriausybės paramos: ilgiau laukti negalime

Šeštadienio popietę sostinėje ir kituose Lietuvos miestuose maitinimo įstaigų, barų, restoranų darbuotojai susirinko į demonstraciją – stovėdami prie uždarytų patalpų durų įstaigų darbuotojai siekė atkreipti Vyriausybės dėmesį į sudėtingą jų situaciją. Taikaus protesto dalyviai reikalavo kuo greičiau suteikti paramą verslui ir jau dabar pradėti planuoti trečiąjį pagalbos verslui paketą.

„Laikas mums yra kritinis, jeigu pradžioje galvojome, kad viskas tęsis mėnesį ar du, dabar matome, kad mažiausiai tris, o mūsų atveju – tikriausiai ir keturis, tai tokia ir situacija, kad resursai senka ir artėjame prie užsidarymo“, – taikaus protesto metu 15min sakė „Piano Man“ ir „Gringo“ barų savininkas Saulius Galdikas.

Jis pats demonstraciją vadina labiau palaikymo akcija, kuria norima priminti apie sudėtingą maitinimo įstaigų situaciją.

„Kita vertus, norisi, kad tie sprendimai būtų įgyvendinti ne tik popieriuje, bet realybėje, gyvenime. Jeigu jie nebus įgyvendinti, galbūt kitas sprendimas bus kažkoks kardinalesnis“, – kalbėjo jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Į demonstraciją šeštadienį 14 val. maitinimo įstaigų darbuotojai ir juos palaikantys gyventojai rinkosi 14-oje miestų – nuo Vilniaus iki Šilutės.

Organizatoriai – Lietuvos barų ir kavinių asociacija bei Vilniaus naktinis aljansas – nurodė, kad iš viso dalyvauti užsiregistravo 114 įstaigų. Prie kiekvienos jų planavo susirinkti apie 10-15 žmonių.

Tokia ir situacija, kad resursai senka ir artėjame prie užsidarymo.

Skaičiuojama, kad iš viso taikiame proteste visoje Lietuvoje dalyvavo apie pusantro tūkstančio žmonių.

Reikalauja greitesnės paramos

Vienas organizatorių, Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas Markas Adamas Haroldas 15min teigė, kad 15 minučių trukusia demonstracija reikalauta iš Vyriausybės kuo greičiau pervesti pirmo paketo paramą maitinimo įstaigomis – kai kurios jų iki šiol nesulaukė lėšų.

Akcijos dalyviai ragino kuo greičiau paleisti patvirtintą antrąjį paramos paketą, kurio esą „reikėjo jau vakar“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Taip pat reikalauta jau dabar pradėti planuoti ir trečiąjį paramos paketą, kuris būtų reikalingas balandžio mėnesį, nesant galimybės atsidaryti.

„Ir pirmos bangos metu buvo didelė biurokratija. Dabar pirmasis paketas užstrigo dėl biurokratijos, antras paketas – ką tik patvirtintas. Mus ministerija įspėjo, kad ir jis užtruks dėl biurokratijos.

Taip ilgai vėluoja paketai, jie praktiškai uždengs tik praeities skolas, o ateičiai nieko nėra. Jeigu mes toliau negalėsime veikti, mums reikės trečio paketo ateityje“, – 15min kalbėjo M.A.Haroldas.

Barų, restoranų, naktinių klubų darbuotojai piktinasi, kad suvaržymai buvo įvesti itin greitai, tačiau paramos teikimas – stringa.

„Vyriausybė labai garsiai trimituoja, kad ji dirbo visą savaitgalį sugalvoti apribojimus, o kodėl negali dirbti visą savaitgalį įgyvendinti paramos programą? – retoriškai klausė protesto akcijos organizatorius.

– Mums yra žiauriai neteisinga. Keturis mėnesius nuo karantino pradžios laukiame finansinės pagalbos. Tai yra tiesiog neteisinga, dėl to mes kalbame apie konstitucines teises į kompensaciją.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Kai kurios maitinimo įstaigos paramos negavo iki šiol.

Pavyzdžiui, apie paramą iš pirmojo pagalbos verslui paketo paklaustas S.Galdikas teigė, kad jo barams lėšos nepriklausė.

„Žinau kolegų, kurie sulaukė, mes kadangi turime kelis barus, tai esame susijusios įmonės ir mums kitokie turbūt galioja reikalavimai, tai vis žada, kad sulauksim ir tikiuosi, kad kada nors sulauksime“, – nusivylimo neslėpė jis.

VIDEO: Akcija prie uždarų barų, kavinių durų – darbuotojai reikalauja Vyriausybės greičiau suteikti paramą verslui

Bijo, kad nuomotojai ilgiau nebelauks

Maitinimo įstaigų savininkai apgailestavo, kad nuomos kompensavimo parama buvo atšaukta, nors šiame sektoriuje nuomos kaštai sudaro didžiausią sąnaudų dalį.

Pažymima, kad bet kurią dieną nuomotojai galėtų nutraukti sutartis bei pritaikyti dideles baudas už nemokumą, kas reiktų vieną – bankrotą: „Mes prarastume viską, ką taip ilgai kūrėme.“

Keturis mėnesius nuo karantino pradžios laukiame finansinės pagalbos. Tai yra tiesiog neteisinga.

S.Galdiko teigimu, barai kol kas nebankrutuoja tik dėl nuomotojų sukalbamumo, kurie vis dar leidžia laikyti tuščias patalpas. Tačiau, kiek ilgai pavyks jas išlaikyti – nežinia.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

„Priminsiu, kad per metus, nuo balandžio mėnesio, mes būsime uždaryti septynis mėnesius. Patikėkite, savininkams turėti tokius nuomininkus, kurie septynis mėnesius net dirbti negali, turbūt nėra svajonė.

Aišku, kalbamės, daugelis kažkokių sprendimų ieškome ir randame su savininkais, bet be abejo viskas kainuoja, viskas remiasi į finansus ir labiausiai laukiame pažadėtos paramos įgyvendinimo“, – kalbėjo jis.

Taikios protesto akcijos organizatoriai teigė, jog parama reikalinga ne rytoj, bet dabar, nes ilgiau laukti jau nebegalima.

„Mūsų darbuotojai ilgai sėdi prastovose ir gauna sumažintas pajamas. Laisvai samdomi darbuotojai, kurie yra svarbi mūsų gyvenimo dalis, yra tiesiog nebesamdomi ir gauna juokingai mažas kompensacijas.

Jie gyvena nežinioje, ar iš vis jų darbdaviai išgyvens šią krizę. Komandoms, kurie dirbo kartu daug metų, gresia skilimas“, – organizuoto protesto priežastis aiškino organizatoriai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Atsivers negreit

Pagal Vyriausybės parengtą karantino švelninimo planą, maitinimo įstaigos, panašu, atsivers negreit.

Vasario 10 d. patvirtintame plane, kaip ir anksčiau išskirti D, C, B ir A scenarijai pagal sergamumą ir savo ruožtu kiekvienas išskirstytas į dar mažesnes grupes.

Pagal šį planą, lauko kavinių veiklą bus leista atnaujinti Lietuvai pasiekus B scenarijų, kai šalyje bus fiksuojama 50–100 naujų koronaviruso atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, bei bus nustatoma mažiau nei 4 proc. teigiamų testų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauko kavinės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauko kavinės

Statistikos departamento šeštadienį skelbiamais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje fiksuojami 239 susirgimai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Kavinėms lankytojus priimti viduje žadama leisti tik pasiekus A scenarijų, kai bus nustatoma mažiau nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, ir fiksuojama mažiau nei 4 proc. teigiamų testų.

Anot Vilniaus naktinio aljanso pirmininko, taikaus protesto akcijos dalyviai nesiekia leidimo jau dabar atverti maitinimo įstaigų. Jie reikalauja finansinės paramos, norint išsilaikyti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

„Šiandien mes kalbame, kad privaloma pagal Konstituciją kompensuoti (nuostolius įstaigoms – 15min), jeigu mes nukentėjome dėl visuomenės sveikatos priemonių įgyvendinimo“, – pažymėjo M.A.Haroldas.

Parama užstrigo

Ilgai lauktas naujasis pagalbos verslui paketas, pagal kurį numatyta 150 mln. eurų padalinti subsidijoms, skirtoms mažoms ir vidutinėms įmonėms, startavo sausio 20 dieną.

Nors žadėta, kad pinigai bus paskirstyti per dvi savaites, pinigų dalybos užstrigo. Šiuo metu iš numatytų 150 mln. eurų yra išdalinti išdalinti 26 mln. eurų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Atrankos ir paramos auditui departamento vyresnioji patarėja Rūta Giedrienė anksčiau 15min teigė, kad ne visos įmonės teisingai užpildo dokumentus.

R.Giedrienės teigimu, subsidijos išmokėjimas gali priklausyti ir nuo pačios įmonės elgsenos, pavyzdžiui, per kiek laiko ji pateiks papildomą informaciją, jei tokios paprašo mokesčių administratorius bei kada Registrų centrui įmonė pateiks finansinę ataskaitą už 2019 metus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Antrojo paramos verslui paketo išmokos numatytos verslams, kurių pajamos krito daugiau nei 60 proc., bus pristatyti ir pagalbos sprendimai turgavietėms bei individualiai dirbantiems.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad šia parama galės naudotis maitinimo, turizmo sektoriuje veikiančios įmonės, sporto klubai, kino teatrai ir panašiai. Kitaip tariant, tie verslai, kurie „šiuo metu negali veikti ir jiems iš tiesų reikia pagalbos.“

Ji bus skirstoma iki 2021 metų birželio 30 dienos.

Deda visas pastangas

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis BNS teigė, kad ketvirtadienį susitikime, kuriame dalyvavo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, kalbėta apie verslui kylančius klausimus, pavyzdžiui, dėl mokesčių atidėjimo, prastovų.

V.Jurgutis teigė suprantantis sektoriaus nuogąstavimus, bet pabrėžė, jog ministerija deda visas pastangas pagalbai suteikti.

VIDEO: Viceministras V.Jurgutis: verslų atverti per anksti negalime dėl žmonių sveikatos, bet negalime ir per vėlai – dėl verslo sveikatos

Vėliau, po įvykusios demonstracijos, Ekonomikos ir inovacijų ministrės atstovė spaudai Skaistė Barauskienė pateikė ministerijos komentarą:

„Šiuo metu nuo COVID-19 sukeltų suvaržymų nukentėjusiam verslui jau išdalinta 29 mln. eurų valstybės pagalbos. Maitinimo sektoriaus įmonės yra vienos iš tų, kurioms pagalbos skirta daugiausiai – 1247 įmonė yra gavus 3,7 mln. eurų subsidijų“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Pabrėžiama, kad iki šiol pagalbos prašymus galėjo pildyti tik savarankiškos įmonės, o nuo kitos savaitės vidurio VMI tai galės daryti ir susijusios įmonės – „tai yra aktualu barams, kadangi dauguma jų turi kelis savininkus. Tai reiškia, kad valstybės pagalbos artimiausiu metu sulauks dar daugiau maitinimo verslų.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame
Arno Strumilos / 15min nuotr./Taikus protestas #Laukiame

Taip pat rašoma, kad šiuo metu su Europos Komisija jau derinamas antrasis subsidijų verslui paketas, kuris leis labiausiai nukentėjusiems verslams, tarp jų ir barams, kavinėms, restoranams, išdalinti 70 mln. eurų valstybės pagalbos.

„Tikimės, kad tai padės labiausiai nukentėjusiems verslams pasidengti nuomos išlaidas, komunalinius mokesčius bei kitas pastoviąsias išlaidas. Iš viso Ekonomikos ir inovacijų ministerija karantino paveiktam verslui skirs solidžią sumą – 330 mln. eurų“, – nurodo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius