Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš OPEC nutaikytas JAV įstatymo projektas gali tapti lazda su dviem galais

JAV Kongrese skinasi kelią įstatymo projektas, pagal kurį Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narius būtų galima traukti teisminėn atsakomybėn už konkurencijos įstatymų pažeidimus ir kurį priėmus tarptautinei naftos rinkai gali tekti susidurti su naujais finansiniais ir geopolitiniais iššūkiais.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Kartelių draudimas

Vienas Atstovų Rūmų komitetų praėjusią savaitę patvirtino įstatymo projektą, pavadintą „Ne naftos gamintojų ir eksportuotojų karteliams“, arba, sutrumpintai, NOPEC, ir viena įstatymo projekto redakcija taip pat buvo pateikta Senatui. Nors teisės aktui pritaria abi partijos, vis dar nėra žinoma, kada pasiūlymą svarstys visas Kongresas.

Įstatymo projektu siekiama Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai ir jos partneriams neleisti koreguoti gavybos apimčių ir taip daryti įtakos naftos kainoms.

Pagal įstatymo projektą, nepriklausomas imunitetas nebeapsaugotų OPEC narių nuo konkurencijos taisyklių, kurių vykdymą užtikrintų Teisingumo departamentas.

OPEC ir jos neoficiali lyderė Saudo Arabija 2016 metų pabaigoje su Rusija sutarė apriboti gavybą, kad pakiltų naftos kainos.

Ilga įstatymo istorija Kongrese

Jungtinių Valstijų Kongresas jau nuo 2000-ųjų bando pažaboti OPEC ir nuo tada, nepaisant verslo ir naftos lobistų priešinimosi, buvo nuolat siūlomos įvairios NOPEC versijos.

Šiai priemonei nepritarė ir JAV prezidentai George'as W. Bushas bei Barackas Obama, kurie būtų galėję pasinaudoti veto teise, kad įstatymas nebūtų priimtas.

Spaudimo priemonė

Kai kurių analitikų nuomone, diskusijomis dėl NOPEC yra didinama Jungtinių Valstijų įtaka.

„Net jei įstatymo projektas niekada nebus priimtas, jis galėtų tapti administracijos svertu, jeigu kainos pradėtų didėti“, – pažymėjo banko „Barclays“ analitikai.

Įstatymo projektas suteiktų papildomų galimybių, „kurios galėtų būti vertinamos kaip baudžiamosios“, atsižvelgiant į nesutarimus, susijusius su Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu, ar į OPEC pastangas valdyti kainas. Reikia nepamiršti ir kitą mėnesį įvyksiančio OPEC ir jos sąjungininkų susitikimo Azerbaidžane, nurodė „Barclays“.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas OPEC yra raginęs išlaikyti aukštą gavybos lygį, kad naftos kainos nebūtų per didelės.

Smūgis rinkai?

Pasiūlymo šalininkai nori, kad naftos kainos nepasiektų per aukštų lygių, tačiau egzistuoja tikimybė, kad ši priemonė gali duoti priešingų rezultatų, jeigu Saudo Arabija atsisakys savo seno įpročio išlaikyti „atsarginius gavybos pajėgumus“, kuriuos šalis panaudoja, kai, staiga sumažėjus pasiūlai, reikia padidinti gavybą. Saudo Arabija jau yra didinusi gavybos apimtis, kad kompensuotų tiekimo iš Irako ir Libijos sumažėjimą bei kitais atvejais, ir yra padėjusi išvengti naftos kainų šuolių.

„Jeigu ketinate bausti šalis už tai, kad jos susivienija, tuomet Saudo Arabijai nebeliks absoliučiai jokių paskatų išlaikyti atsarginius bent barelio gavybos pajėgumus, nes tai brangiai kainuoja“, – pareiškė „WTRG Economics“ ekonomistas Jamesas Williamsas.

„Be Saudo Arabijos ir kitų OPEC narių išlaikomų atsarginių gavybos pajėgumų, naftos kainos kiekvieno tiekimo sutrikimo atveju dar labiau svyruotų“, – teigė J.Williamsas.

Geopolitinis poveikis

„Galiausiai dėl bet kokio NOPEC įstatymo projekto kyla ir JAV bei Saudo Arabijos santykių klausimas“, – pažymėjo „BNP Paribas“ strategijos žaliavų rinkose skyriaus vadovas Harry Tchilinguirianas.

Dėl Jungtinių Valstijų skalūnų bumo Amerika tapo mažiau priklausoma nuo Artimųjų Rytų naftos, tačiau Saudo Arabija yra „prezidento Trumpo užsienio politikos Artimuosiuose Rytuose kertinis akmuo, ypač kalbant apie Irano valdymą ir kontrolę“, pareiškė H.Tchilinguirianas ir pridūrė, kad Saudo Arabija taip pat yra Jungtinių Valstijų ginklų pirkėja.

Dėl NOPEC taip pat galėtų kilti naftos kainų kritimo rizika. Pagal tą scenarijų „prasidėtų gyventojų protestai ir pamatytume daugiau Arabų pavasarių“, kalbėjo J. Williamsas.

Dėl šios ekonominės ir geopolitinės rizikos turbūt yra mažai tikėtina, kad D. Trumpas palaikys NOPEC, tačiau „kalbėdami apie šį prezidentą, niekada negalime būti tikri“, pridūrė J. Williamsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius