-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieštaringi ženklai apie JAV ir Kinijos derybas dėl prekybos smukdo JAV dolerio kursą

Rinkos dalyviams prieš JAV ir Kinijos atnaujinamų derybų dėl prekybos pradžią vertinant žiniasklaidoje pasirodančius prieštaringus pranešimus, JAV dolerio kursas ketvirtadienį traukia žemyn daugumos pasaulio valiutų atžvilgiu.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Euro kursas, trečiadienio vakare siekęs 1,0971 JAV dolerio, ketvirtadienio ryte ūgtelėjo iki 1,0985 JAV dolerio.

Jenos atžvilgiu Europos valiutos kursas paaugo nuo 117,92 iki 118,10 jenos. O JAV doleris Japonijos valiutos atžvilgiu pabrango nuo 107,48 iki 107,52 jenos.

Indeksas „ICE US Dollar“, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso pokyčiai šešių pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, sumenko 0,12 procento. Tiek pat smuko ir indeksas „WSJ Dollar“, kuriuo vertinama JAV valiutos kurso dinamika šešiolikos pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu.

Svaro atžvilgiu JAV doleris atpigo 0,1 proc., Australijos dolerio atžvilgiu – 0,28 proc., o Naujosios Zelandijos dolerio atžvilgiu – 0,32 procento.

Investuotojų optimizmą palaikė žiniasklaidoje pasirodę pranešimai apie tai, jog Kinija ir JAV gali sudaryti dalinį prekybos susitarimą.

Agentūra „Bloomberg“, remdamasi informuotais šaltiniais, pranešė, jog Baltieji Rūmai svarsto galimybę su Kinija sudaryti dalinį susitarimą, į kurį būtų įtrauktas su Kinija anksčiau suderintas susitarimas dėl valiutos ir pagal kurį būtų atidėtas kitą savaitę numatytas kiniškoms prekėms JAV įvestų muitų padidinimas.

Kiek anksčiau ketvirtadienį kinų laikraštis „The South China Morning Post“, remdamasis šaltiniais, pranešė, jog Kinijos ir JAV atstovams vyriausiųjų derybininkų pavaduotojų lygmeniu vykusiose derybose dėl prekybos nepavyko pasiekti pažangos.

Leidinio duomenimis, kinų delegacija, kuriai vadovauja vicepremjeras Liu He, iš Vašingtono ketina išvykti jau ketvirtadienį, po pirmosios derybų dienos, nors iš pradžių buvo planuota, jog derybos tęsis dvi dienas.

Tuo tarpu JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos atstovas pareiškė, jog Baltieji Rūmai neturi duomenų apie Kinijos delegacijos planus iš Vašingtono išvykti anksčiau negu planuota.

„Mums šiuo metu nieko nežinoma apie vicepremjero vizito planų pokyčius“, – pareiškė atstovas televizijos kanalui CNBC.

O agentūra „Bloomberg“, remdamasi savo šaltiniais, pranešė, jog Liu He Vašingtone viešės iki penktadienio imtinai.

Tuo tarpu JAV dienraštis „The New York Times“, remdamasis informuotais šaltiniais, pranešė, jog D.Trumpo administracija planuoja artimiausiu metu išduoti licencijas, kurios tam tikroms JAV bendrovėms leis Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“ tiekti didesnės rizikos produktų kategorijai nepriskiriamas prekes.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Rinka šį pranešimą įvertino kaip ženklą, jog Vašingtonas yra pasirengęs derybose padaryti nuolaidų.

„Atsižvelgiant į įvairius žiniasklaidos pranešimus apie prekybos derybas – o kai kurie iš jų prieštarauja kitiems, – rinkos svyruos aukštyn ir žemyn ir šie svyravimai gali būti trumpalaikiai“, – pažymėjo „Mizuho Bank“valiutų prekiautojas Hironori Sannami.

Investuotojai taip pat vertina Federalinio rezervo sistemos (FRS) rugsėjo mėnesio posėdžio protokolą. Tame posėdyje, kuris įvyko rugsėjo 17–18 dienomis, JAV centrinis bankas sumažino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki 1,75–2 procentų.

Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, jog, „palyginti su liepos mėnesio posėdžiu, šiek tiek padidėjo slopinti ekonominį aktyvumą galinti rizika ir visų pirma rizika, susijusi su neapibrėžtumu prekyboje ir su sąlygomis išorės rinkose“, pažymima protokole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius