Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priimtos pataisos sudarys prielaidas efektyviau kovoti su pavėluotais mokėjimais

Seimui plenariniame posėdyje priėmė Mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIP-4677(2) ES), kuriais numatoma galiojantį įstatymą suderinti su Pavėluotų mokėjimų direktyva. Už šio teisės akto pakeitimus balsavo 76 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai.
Piniginė
Piniginė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nauja įstatymo redakcija patikslinami atsiskaitymo terminai už pagal komercines sutartis perduotas prekes, suteiktas paslaugas ir atliktus darbus, taip pat palūkanų už pavėluotus mokėjimus dydis, jų skaičiavimo tvarka ir kreditoriaus teisės, kai sumokama pavėluotai. Šis įstatymas negalios įmonių sutartims su vartotojais.

Priimtomis įstatymo pataisomis nutarta įtvirtinti, kad tarp įmonių ir viešųjų pirkėjų, tarp viešųjų subjektų mokėjimo atsiskaitymo laikotarpis neturės viršyti 30 dienų ir išskirtiniais atvejais, kada tai yra objektyviai pagrįsta – 60 dienų. „Tai yra labai svarbi nuostata galvojant apie tai, kaip nedrausmingai šiandien arba kaip drausmingai galėtų po šio įstatymo įsigaliojimo viešieji subjektai, perkantys pagal viešuosius pirkimus, atsiskaityti su įmonėmis, su tiekėjais“, – dar pristatydamas naujas nuostatas parlamentui yra teigęs ūkio viceministras Giedrius Kadziauskas.

Pataisomis taip pat keičiamas palūkanų, skaičiuojamų už pavėluotą mokėjimą dydis. Vietoj šiandien taikomo VILIBOR palūkanų normos, pridedant 7 procentinius punktus, nuspręsta įtvirtinti geriau direktyvą atitinkantį metodą – tai Lietuvos banko nustatytą vienos nakties atpirkimo sandorių palūkanų normą, pridedant 8 procentinius punktus. Greta šių papildomų normų nustatyta ir kreditoriaus, įgijusio teisę į komercinėje sutartyje ar įstatyme nustatytas palūkanas, teisė be įspėjimo iš skolininko gauti 40 eurų sumą.

„Siūlomos papildomos priemonės turėtų padėti mažinti pavėluotų mokėjimų, atliekamų pagal komercines sutartis, skaičių. Priėmus įstatymo projektą būtų suteikiama daugiau galimybių kreditoriams naudotis savo teisėmis, o skolininkai būtų drausminami ir veiksmingiau atgrasomi nuo vėlavimo mokėti“, – tvirtinama dokumento aiškinamajame rašte.

Įstatymo pakeitimais įsigalios 2013 m. kovo 1 d. ir bus taikomi komercinėms sutartims, sudarytoms po šio įstatymo įsigaliojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius