-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 25

Kaip senatvėje gauti didesnę pensiją? Su tuo susijęs ir jūsų darbdavys

Vakarų Europoje įprasta, kad prie būsimos darbuotojo pensijos papildomomis įmokomis į pensijų fondus prisideda ir darbdavys. Lietuvoje tai vis dar yra retas reiškinys – skaičiuojama, kad šiuo metu yra tik apie 12 tūkst. sąskaitų trečios pakopos fonduose, kurios sulaukia injekcijų ir iš darbdavių. Pastarieji teigia, kad susidomėjimo toks reiškinys nesulaukia, nes pensijų kaupimo sistema Lietuvoje sukonstruota prastai. Tuo metu pensijų fondų atstovai tvirtina, kad to reikalauti turėtų ir patys darbuotojai.
Senjorai Vilniaus mieste
Senjorai Vilniaus mieste / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Dažnai įspėjama, kad vien „Sodros“ pensijos sočios senatvės neužtikrins, tad reikia ieškoti ir kitų būdų. Užsienio šalių patirtis rodo, kad didesnes pensijas padeda užsitikrinti vadinamieji profesiniai fondai, kai įmokas už darbuotojus moka patys darbdaviai.

Lietuvoje profesinių fondų nėra, tačiau darbuotojai gali kaupti pensijai su darbdavių pagalba. Apie tai – naujame 15min straipsnių ciklo „Ar norėtumėte taip dirbti?“ straipsnyje.

Kaip 15min sakė pensijų kaupimo fondo „Goindex“ vyriausiasis investicijų valdytojas Marijus Kalesinskas, nors darbdaviai gali papildomas įmokas pervesti ir į antros pakopos fondus, absoliučia dauguma atvejų renkamasi jas pervesti į trečios pakopos fonduose esančias sąskaitas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marijus Kalesinskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marijus Kalesinskas

„Lietuvoje yra reglamentuota, kad tokios įmokos nėra apmokestinamos jokiais su darbo pajamomis susijusiais mokesčiais. Yra vienintelis ribojimas, kad darbdavys per metus negali pervesti didesnių nei 25 proc. nuo darbo užmokesčio siekiančių įmokų. Jei žmogui mokamas vidutinis atlyginimas, per metus jis gauna 23–24 tūkst. eurų, nuo šios sumos 6 tūkst. darbdavys galėtų pervesti į pensijų fondus“, – 15min komentavo M.Kalesinskas.

Tiesa, parengtoje mokesčių reformoje numatyta, kad lengvatų papildomam pensijų kaupimui neliks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius