Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prispaudė nusikaltėlių gaują – netikros 2 eurų monetos buvo siunčiamos į Lietuvą

2023 m. gruodžio 1 d. Europolas padėjo Italijos karabinierių korpusui išardyti organizuotą nusikalstamą grupuotę, užsiimančią padirbtų eurų monetų gamyba ir platinimu, pranešė Europolas.
Lietuvos monetų kalykla
Lietuvos monetų kalykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip nurodoma pranešime, tyrimas buvo pradėtas dar 2021 m. balandžio 10 d., kai karabinieriai konfiskavo 668 padirbtas dviejų eurų monetas ir sulaikė du asmenis už padirbtų pinigų laikymą.

Paaiškėjo, kad tai – tik ledkalnio viršūnė.

Padirbinėtojai netikras monetas platino keliose ES šalyse, daugiausia Prancūzijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Portugalijoje ir Ispanijoje, taip pat Šveicarijoje. Padirbtų monetų kokybė buvo gera, jų savybės buvo labai panašios į tikrų monetų, nurodo Europolas.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pardavėjas, kuris valdė kanalą vienoje pranešimų siuntimo programoje, buvo sukūręs visa gamybos grandinę.

Savo kanale pardavėjas pardavinėjo šias padirbtas monetas už 50 proc. jų vertės, o mokėjimus gaudavo kriptovaliuta. Nusikalstamo tinklo nariai siuntinius su padirbtomis monetomis siuntė klientams naudojamiesi privačių siuntų pristatymo įmonių paslaugomis.

Tyrėjams pavyko nustatyti įtariamuosius taikant specialius tyrimo metodus, tokius kaip blokų grandinės sandorių, kurie sudarė sąlygas neteisėtai prekybai, kriptoanalizė.

Tyrimo metu pareigūnai susekė 60 siuntinių su padirbtomis monetomis. Bendra padirbtų dviejų eurų monetų vertė siekė apie 102 tūkst. eurų.

Pranešime taip pat nurodoma, kad iš grupuotės taip pat konfiskuota bitkoinų, kurių vertė siekė 107 tūkst. eurų.

Padirba ne tik banknotus, bet ir monetas

Kovo mėnesį Lietuvos banko išplatintame pranešime, gyventojams suteikta informacijos, kokius pirminius žingsnius reikėtų žengti, norint atskirti tikrus pinigus nuo padirbtų.

Pasak pranešime cituotos Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento ekspertės Urtės Vilūnaitės, ant tikrų monetų esantis Europos žemėlapis ir kiti vaizdai – aiškūs, tvarkingi, užrašai ant monetų briaunų lengvai įskaitomi.

„Tikras monetas nuo netikrų atskirti gali padėti magnetas – 1–5 euro centų monetos yra magnetinės, 10–50 ct – nemagnetinės, 1–2 eurų monetų šerdis lengvai magnetinė, o žiedas nemagnetinis – lengvai krestelėjus, moneta nuo magneto nukristų“, – sako U.Vilūnaitė.

2022 m. Lietuvos banke buvo ištirta ir iš apyvartos išimta padirbtų 822 vnt. eurų banknotų ir 251 vnt. monetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius