-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozės apie galimą ekonomikos atsigavimą pakėlė naftos žaliavos kainą

Per savaitę „Brent“ naftos žaliavos kaina Londono biržoje pakilo dviem doleriais ir šiuo metu siekia 58,52 JAV dolerių. Praėjusį trečiadienį naftos žaliavos kaina pasiekė šių metų aukščiausią reikšmę – 60 JAV dolerių – tiek ji kainavo 2008 lapkričio 5 d. Pasak „Lietuva Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, kainos augimą lėmė informacija apie gerėjančius JAV ekonomikos rodiklius bei ženkliai sumažėjusios JAV naftos žaliavos ir jos produktų atsargos.
Nafta
Nafta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę JAV Federalinis atvirosios rinkos komitetas paskelbė federalinių rezervų protokolą, kuriame teigiama, kad pirmojo šių metų ketvirčio JAV mažmeninės prekybos rodikliai gerėja. Tačiau dalis analitikų vis dėlto mano, kad išplatinti duomenys apie ekonominę situaciją gali būti netikslūs – jie turėtų būti panašūs į 2008 ketvirto ketvirčio rodiklius ar net mažesni. Analitikai taip pat prognozuoja, kad ateityje JAV gali didėti infliacija dėl produktų ir paslaugų kainų augimo, o visiškam ekonomikos atsistatymui gali prireikti 5-6 metų, teigiama pranešime spaudai.

Naftos žaliavos kainos kilimui taip pat įtakos turėjo sumažėjusios JAV naftos žaliavos ir jos produktų atsargos. Tai lėmė nukritę naftos žaliavos perdirbimų pajėgumai. Šiuo metu JAV naftos žaliavos atsargos yra sumažėjusios 4,5 mln. barelių per dieną, o benzino – mažesnės 5,4 mln. barelių per dieną.

Praėjusią savaitę naftos žaliavos rinką pasiekė žinia, kad Kinija pasirašė valstybinę paskolos sutartį su Brazilija. Kinija šia sutartimi įsipareigoja suteikti Brazilijai 10 mlrd. JAV dolerių paskolą, o Brazilijos kompanija „Petrobras“ savo ruožtu įsipareigoja padidinti naftos žaliavos importą į Kiniją. Panašią sutartį balandžio mėn. pabaigoje Kinija pasirašė ir su Kazachstanu, kai už 10 mlrd. JAV dolerių paskolą perėmė 49 proc. kompanijos „MangistauMunaiGas“ („MMG“) akcijų paketo. Analitikai pastebi, kad Kinija – viena didžiausių naftos žaliavos vartotojų – tokiu būdu siekia užsitikrinti stabilų naftos žaliavos tiekimą.

Šią savaitę naftos kainos svyravimams įtakos vis dar gali turėti kalbos apie greitu laiku kompanijai „General Motors“ gresiančią bankroto bylą. Neoficialiais duomenimis teigiama, kad kompaniją gali perpirkti JAV vyriausybė. Analitikų manymu „General Motors“ bankrotas gali turėti dvejopas pasekmes naftos žaliavos rinkai – viena vertus, jis gali kilstelėti naftos kainą, kita vertus, žinia apie bankrutuojančią įmonę gali sukelti skeptišką nuomonę apie ekonomikos atsigavimo ženklus, o tai lemtų naftos kainos sumažėjimą.

Roterdamo biržoje kilo naftos produktų indeksai

Praėjusi savaitė Roterdamo biržoje buvo pakankamai rami. Per savaitę benzino ir dyzelino „Platts“ indeksai pakilo tiek pat – 16 JAV dolerių. Daugiau kainoms kilti neleido susilpnėjęs JAV dolerio kursas.

Didmeninėje produktų rinka atspindėjo pastarųjų savaičių tendencijos. Per savaitę benzinas brango 8 ct, dyzelinas atpigo 2 ct, dujų kaina buvo stabili.

Degalai brangiausi Lietuvoje

Mažmeninė naftos produktų rinka atkartojo savaitinius didmeninės rinkos pokyčius. Litro benzino kaina pakilo 4 ct, dyzelino – 1 ct, o dujos atpigo 1 ct. Šiandien litras populiariausio 95 markės benzino „Statoil“ degalinėse kainuoja Lietuvoje – 3,62 Lt, Latvijoje – 3,43 Lt, Estijoje – 3,08 Lt. Dyzelinas Lietuvoje kainuoja – 3,12 Lt, Latvijoje – 3,14 Lt, Estijoje – 2,96 Lt. Dujos šiuo metu Lietuvoje kainuoja 1,59 Lt, biobenzinas E-85 – 3,09 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius