Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozės: rugpjūčio mėnesį kainos mažės 0,4 proc.

Statistikos departamentas prognozuoja, kad pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija 2009 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2009 m. liepos mėn., sudarys 0,4 procento.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Kaina Infliacija

Metinė infliacija rugpjūčio mėn., tikėtina, sudarys 2,1, o vidutinė metinė – 6,9 procento, teigiama Statistikos departamento pranešime.

Rugpjūčio mėn. prognozuojamas tolesnis drabužių ir avalynės grupės prekių kainų mažėjimas, ši grupė pasižymi sezoniškumu, susijusiu su vasaros ir žiemos išpardavimais. Infliaciją mažinti turėtų ir pingantys maisto produktai bei transporto grupės kainų mažėjimas. Bendrą kainų mažėjimą pristabdys kylančios alkoholinių gėrimų bei tabako prekių grupės kainos. Kitų grupių prekių ir paslaugų kainų kitimas, tikėtina, bus nežymus ir turės mažai įtakos SVKI dinamikai.

Infliacijos prognozei naudojami 2009 m. lyginamieji svoriai. Didžiausi svoriai vartotojų išlaidų krepšelyje (1000 promilių) yra šių prekių ir paslaugų grupių: maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų (250,8); būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro (120,9); transporto (108); alkoholinių gėrimų ir tabako (78).

Nuo 2008 m. antro ketvirčio SVKI kito panašiai kaip alkoholinių gėrimų ir tabako grupės indeksas, tačiau pastarojo dinamika 2009 m. pradeda keistis. Transporto prekių ir paslaugų grupės indekso pokyčiai daugiausia priklauso nuo degalų kainų kitimo. Dauguma būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių bei paslaugų kainų yra administruojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius