-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PSD nemokėjusius emigrantus ištiko šokas: dėl lėto tarnybų darbo „Sodra“ gali užsiundyti antstoliais

Beveik trys šimtai tūkstančių lietuvių „Sodrai“ vis dar yra skolingi PSD įmokas. Dalis skolininkų jau ilgą laiką gyvena užsienyje, todėl teoriškai mokesčio gali išvengti deklaruodami savo išvykimą iš Lietuvos, kad ir atgaline data. Vis dėlto, viena Norvegijoje gyvenanti 15min skaitytoja skundžiasi, jog dėl to, kad užtruko „Sodrai“ būtinos pažymos išdavimas svečioje šalyje, jai gresia skolos išieškojimas.
Eurai
Eurai / 123rf.com nuotr.

Po prašymo – nemaloni staigmena

Kaip tvirtina emigrantė Daiva, Norvegijoje su šeima gyvenanti jau ne vienerius metus, išvykimą iš Lietuvos jie deklaravo 2016 m. spalio 1 d. Kadangi nuo išvykimo iš šalies emigrantams susikaupė skola už PSD mokesčio nemokėjimą, „Sodrai“ buvo įteiktas prašymas „Dėl laikino privalomojo sveikatos draudimo įmokų išieškojimo sankcijų netaikymo“.

Anot „Sodros“ atstovų, toks prašymas emigranto skolos išieškojimą atideda 4 mėnesiams, per kuriuos jis privalo kreiptis į atitinkamos šalies atsakingą instituciją, suteikiančią pažymą, kuri patvirtina socialinio draudimo įmokų mokėjimą.

Vis dėlto, pasirodo, toks laiko tarpas ne visose šalyse yra pakankamas, norint gauti „Sodrai“ reikalingus dokumentus.

„Laukiame pažymos, kurią reikia pristatyti. Norvegijoje dabar pats tų pažymų išdavimo įkarštis, tai jų tenka laukti 4 – 6 mėnesius. Pirmadienį gavome iš „Sodros“ laišką, kad skolą reikia sumokėti iki sausio 31 d., kitaip ji bus perduota išieškojimui“, – skundėsi Norvegijoje gyvenanti lietuvė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sodra“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sodra“

Bijo neatgauti pinigų

Daiva baiminasi, kad jei ir padengs skolą „Sodrai“, ir norvegišką pažymą pristatys, vėliau pinigai jai bus grąžinti atgal.

„Juk čia Lietuva, neveikia jokios sistemos žmonių labui. Čia akivaizdus „Sodros“ skylės padengimas. Dabar žmonės sumišę, nežino kaip elgtis, bijoma antstolių. „Sodra“ į tokius klausimus neatsakinėja“, – nusivylimo neslėpė skaitytoja.

„Sodros” Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė 15min teigė, jog 4 mėnesių laikotarpis yra nustatytas įvertinus terminus, per kuriuos užsienio institucijos pateikia reikiamas formas. Tačiau ji patikino, kad jeigu per tokį laiką gauti pažymos nepavyksta, įmanoma dar sykį atidėti skolos išieškojimą.

„Jis turi kreiptis į tą instituciją ir gauti paaiškinimą, kuriuo vadovaujantis „Sodra“ galės dar kartą atidėti skolos išieškojimą. Jei asmuo pateiks kompetetingos institucijos atsisakymą pateikti pažymą, tuomet patys „Sodros“ specialistai kreipsis tiesiogiai į šią instituciją. Tuo metu skolos išieškojimas yra sustabdomas“, – paaiškino G.Banaitytė, pažymėjusi, jog jeigu skola būtų išieškota, o emigrantas reikiamą pažymą pateiktų po to, pinigai jam tikrai būtų grąžinti.

Skolingi beveik trečdalis milijono

G.Banaitytės teigimu, šiuo metu bent už vieną vieną mėnesį PSD įmokų skolingi yra 298 tūkst. asmenų, tačiau kiek iš jų gyvena užsienyje, tikslios informacijos nėra.

„Asmenys, kurie gyvena ir dirba užsienio šalyse ir yra ten drausti socialiniu draudimu, Lietuvoje neprivalo mokėti PSD įmokų. Tačiau jei jie nė vienai atsakingai institucijai nepateikė informacijos, kad iš Lietuvos išvyksta ilgesniam laikotarpiui, įmokos jiems toliau skaičiuojamos ir kaupiasi skola“, – priminė „Sodros“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius