Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puerto Rikas artėja prie nemokumo ribos

Puerto Riką krečianti finansų krizė dar labiau pagilėjo sekmadienį, kai gubernatorius Alejandro'as Garcia Padilla pranešė, kad JAV teritorija negalės kreditoriams grąžinti 422 mln. JAV dolerių skolos.
Gyvenimas Puerto Rike
Gyvenimas Puerto Rike / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Puerto Rikas

Gubernatorius pareiškė, kad San Chuanas negali sumokėti kreditoriams, nes reikia mokėti atlyginimus valstybės tarnautojams, finansuoti sveikatos apsaugos ir švietimo sistemas. Jo teigimu, be finansavimo šalyje iškiltų humanitarinė krizė.

Puerto Riką jau dešimtmetį kankina recesija ir jis šių metų pabaigoje taip pat negrąžino kai kurių skolų. Nepaisant kai kurių reformų ir išlaidų mažinimo, Puerto Rikui nepavyksta suvaldyti prastėjančios finansinės padėties.

A. Garcia Padilla sako, kad Puerto Rikui nereikia finansinio gelbėjimo plano, tiesiog jam reikia galimybės restruktūrizuoti skolas. Tačiau tam reikia, kad veiksmų imtųsi JAV Kongresas Vašingtone, o jis to nesiima dėl politinių nesutarimų, sakė gubernatorius.

„Tai buvo skausmingas sprendimas. Mes labiau norėtume teisinio susitarimo dėl skolų restruktūrizavimo, – per televiziją kreipdamasis į 3,5 mln. gyventojų sakė A. Garcia Padilla. – Turėjau nuspręsti, ir nusprendžiau. Nusprendžiau, kad jūsų pagrindiniai poreikiai yra svarbiau už viską.“

Oficialiai Puerto Riko sandrauga – tai savivaldi, neinkorporuota JAV teritorija. Jos gyventojai turi JAV pilietybę, tačiau negali balsuoti JAV prezidento rinkimuose, jeigu gyvena Puerto Rike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius