Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R.Kuodis: reikia ne svajoti apie aukštas materijas, o efektyvinti tradicinius sektorius

Norint, kad Lietuvos verslas sukurtų didesnę pridėtinę vertę, reikia ne herojiškomis pastangomis kurti naujus verslo sektorius, bet išmokti efektyviai tvarkytis su jau esančiais. Tai žurnalo „Valstybė“ surengtoje diskusijoje „Ar Lietuva taps aukštos pridėtinės vertės šalimi?“ sakė Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis.
Raimondas Kuodis
Raimondas Kuodis / Gino Dabašinsko/BFL nuotr.

Jis priminė, kad JAV mokslininkas Arnoldas Harbergeris yra nustatęs, jog pridėtinė vertė dažniausiai padidinama ne išrandant naujus produktus, o mažinant jau esamų produktų gaminimo sąnaudas.

Remdamasis šiuo mokslininku R.Kuodis aiškino, kad Lietuva, svajodama apie aukštąsias technologijas, pamiršta pagalvoti, ar galima efektyvinti esamų produktų gamybą. Pavyzdžiui, anot jo, nerenovavus namų veltui eikvojamos dujos jiems šildyti, o „Lietuvos geležinkeliai“ dirba nuostolingai, nes vežiodami keleivius kasmet supleškina apie 200 mln. litų.

„Panaikinę grybautojų ir turistautojų vežiojimą „Lietuvos geležinkeliai“ taptų aukštos pridėtinės vertės įmone“, – įsitikinęs R.Kuodis. Kritiškai jis atsiliepė ir apie „Rail Baltica“ projektą: „Sukišim milijardus litų, kad traukinys su prekėmis iki Kauno atvažiuotų valanda greičiau.“

Tikina, kad investicijų pritrauks sunkiai

Anot R.Kuodžio, investicijų pritraukimą į rinką lemia pirmiausia jos dydis, šalys kaimynės, kalba. Esą šie dalykai yra gerokai svarbesni už taikomus mokesčius.

Pagal šiuos rodiklius, ekonomisto teigimu, Lietuva atrodo „klaikiai“. „Esame apsupti neturtingiausių šalių: Kaliningradas, Latvija, Lenkija... Esame tolimiausiame Europos Sąjungos krašte, atskirti nuo jos Baltijos jūra ir blogais Lenkijos keliais“, – vardijo R.Kuodis.

Jis sakė suprantantis, kad būtent dėl šių priežasčių į Lietuvą sudėtinga pritraukti užsienio investuotojus. „Herojiškomis pastangomis pritrauksime, bet didelių iliuzijų neturiu ir neturėsiu, – sakė ekonomistas ir užsienio investuotojų paieškas palygino su padrikai dygtančiais grybais: –  Sėkmė susidaro iš grybukų, bet jų reikia daug.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius