-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Pocius: VERT reikia daugiau galių tikrinant, ar tiekėjų sutartys teisėtos

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) trūksta galių reguliuoti nepriklausomus elektros tiekėjus, teigia rinkos reguliuotojo vadovas.
Renatas Pocius
Renatas Pocius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Renato Pociaus, šiuo metu tiekėjai su jokia institucija neprivalo derinti klientams siūlomų sutarčių, o jos esą gali prieštarauti įstatymams. Todėl, anot jo, siūloma sustiprinti VERT galias.

„Šiandien turime problemą tokią, kad išties nepriklausomiems tiekėjams nenumatyta pareiga ex ante (iš anksto – BNS) derinti standartines sutarčių sąlygas nė su viena institucija. Turėjome tą problemą, kad tos standartinės sutarčių sąlygos nebūtinai gali atitikti teisės aktų reikalavimus“, – antradienį susitikime su Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ sakė R.Pocius.

Taip VERT vadovas kalbėjo Seimo Ekonomikos komitetui pasiūlius įstatymu leisti VERT derinti su buitiniais vartotojais ir mažomis ar labai mažomis įmonėmis sudaromų sutarčių standartines sąlygas. Iniciatyva koreguoti teisinę bazę kilo daliai nepriklausomų elektros tiekėjų atsisakius grąžinti vartotojų sumokėtas baudas už iki praėjusio birželio nutrauktas sutartis.

„Diskutavome ir komitete (Seimo Ekonomikos komitete – BNS) buvo pasiūlymas sustiprinti VERT galias, tokiu atveju numatant pareigą ex ante derinti standartines sutarčių sąlygas, kad jos atitiktų teisės aktų reikalavimus ir kad nebėgtume paskui traukinį, stengiant aiškintis, ar standartinės sutarčių sąlygos atitinka teisės aktus“, – kalbėjo R.Pocius.

„Jos būtų išnagrinėtos, priimtas sprendimas“, – pažymėjo VERT pirmininkas.

Jo teigimu, be kita ko, bus siūloma įstatymu įpareigoti tiekėjus laikytis VERT išaiškinimų.

„Šiandien mūsų išaiškinimas (...) tiekėjams nėra privalomas. Tiekėjai, kol nėra VERT sprendimo po patikrinimo, kol nėra VERT nutarimo, neprivalo tuo išaiškinimu vadovautis. Tai yra tarybos nuomonė. Šiuo aspektu taip pat planuojami teisės aktų pakeitimai“, – teigė R.Pocius.

Seimo Ekonomikos komitete R.Pocius praėjusią savaitę sakė, kad VERT turėtų iki liepos nustatyti, kiek lėšų už sumokėtas baudas nepriklausomi tiekėjai turi grąžinti vartotojams bei įpareigoti tą padaryti. Tuomet jis pabrėžė, kad VERT taip siekia ginti vartotojų interesus.

Anksčiau skelbta, kad tiekėjams reikalaujant netesybų iš klientų su šia problema susidūrė daugiau nei 2 tūkst. buitinių vartotojų bei bent 200 mažų ir labai mažų įmonių. Netesybų reikalavo „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“, dėl to elektros tiekėjai ir kai kurie jų klientai bylinėjasi teismuose.

„Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ sausį pašalino sutartyse anksčiau nustatytus pažeidimus dėl teisės jas vienašališkai nutraukti ar pakeisti – naujose sutartyse nenumatyta prievolė grąžinti naudas, nuolaidas, sumokėti netesybas, kai vartotojas nutraukia sutartį anksčiau termino.

„Enefit“ skelbia sutarčių nutraukimo mokesčių buitiniams vartotojams nebetaikanti nuo praėjusių metų balandžio, o mažoms bei labai mažoms įmonėms – nuo birželio. Tuo metu trumpalaikėms buitinių vartotojų sutartims įmonė tikina niekuomet netaikiusi apribojimų.

Elektros tiekėjai taip pat įsipareigojo po 2023 metų birželio 1 dienos sutartis sudariusiems šių grupių vartotojams netaikyti sąlygų dėl nuolaidų grąžinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius