-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: „Susidaro įspūdis, kad Graikijos valdžia tiesiog tyčiojasi iš visos Europos“

„Susitarimas su Graikija yra įstrigęs, jokio progreso nėra ir tai nuvilia. Graikų derybinė taktika, kai lipama per galvas ir vietoje dokumentų yra pateikiami tik žodžiai, visus erzina“, – sakė finansų ministras Rimantas Šadžius po ketvirtadienio vakarą pasibaigusio Europos Sąjungos šalių finansų ministrų susitikimo.
Graikijos finansų ministras Janis Varoufakis
Graikijos finansų ministras Janis Varoufakis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jame buvo tariamasi, ką daryti su prasiskolinusia, skolų  mokėti neišgalinčia, tačiau visą Europą šokdinti bandančia Graikija. Kas laukia šios šalies? Ar gali būti, kad Graikija bus pašalinta iš ES ir euro zonos? LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“ vyko pokalbis su buvusiu Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, Nordea banko vyriausiuoju analitiku Žygimantu Mauricu ir finansų ministru Rimantu Šadžiumi.

– Pone Kubiliau, kol kas aišku tiek, kad ES finansų ministrai Liuksemburge iš esmės dėl nieko nesutarė. Panašu, kad tai pasaka be galo?

– Graikijoje jau 5–6 metus kažkas vyksta, problemų nemažėja. Jau visi lyg ir pripratome, kad Graikiją nuolat lydi krizės, problemų nesprendimai. Ši krizė dar labiau paaštrėjo po „Syriza“ pergalės. Dabar, iki birželio 30 d., Graikija Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) privalo sumokėti per pusantro milijardo eurų. Tačiau be ES finansinės paramos, kuri priklauso nuo susitarimo dėl Graikijai  privalomų reformų, jie tų pinigų nesuras.

Kas toliau? Čia finansų ekspertai galėtų atsakyti, ką reškia valstybei techninis ar dalinis bankrotas, nes nesumokėjus TVF, Centrinis Europos bankas gali rasti priežasčių nustoti remti Graikijos bankus ir jau tada prasidės griuvimo procesas.

– Pone Mauricai, tikėtina, kad sprendimas iki liepos 1 dienos taip ir nebus rastas, nebus sutarta dėl naujo pagalbos paketo, o Graikija greičiausiai vengs skausmingų reformų. Ir kas tada?

– Variantų gali būti įvairių, tačiau realiausias scenarijus – kad Graikija liks Europos Sąjungoje ir eurozonoje. Nes dabar, kai vyksta geopolitiniai neramumai Rusijoje, kai Europa susiduria su didžiule imigrantų problema, kai reikia vienybės, Vokietija tikrai neleis paleisti Graikijos. Graikai tai puikiai žino ir tuo naudojasi. Palyginčiau juos su chuliganais, kurie sėdi per egzaminus auditorijoje paskutiniame suole, aplinkinius erzina, triukšmauja, tačiau jų neišvarysi lauk iš auditorijos, nes nutrauksi egzaminą ir pats nukentėsi. Belieka sėdėti kartu ir kentėti.

Graikijos pareiškimai yra labai agresyvūs, radikalūs, tačiau ir TVF pareiškiamai radikalūs. Bet, manyčiau, kad iki liepos 1 dienos kompromisą bus bandoma surasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius