Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Švedas: sieksime ne sujungti RST ir VST, o sukurti naują įmonę

Reorganizuojant Lietuvos energetikos ūkį valstybė sieks ne sujungti bendroves VST ir Rytų skirstomieji tinklai (RST), o sukurti naują įmonę, teigia energetikos viceministras Romas Švedas.
Romas Švedas
Romas Švedas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Sieksime ne prijungti VST prie RST ar atvirkščiai, o sukurti visai naują įmonę. Tikslaus jos pavadinimo dar nėra, bet ji galėtų vadintis, pavyzdžiui, Lietuvos skirstomasis tinklas“, – žurnalui „Versus“ sakė R.Švedas.

Elektros sektoriaus reorganizacija naujų vėjų atpūs ir didžiausiai RST akcininkei „E.ON Ruhrgas International“, kuri nuo 2000 metų valdo 20,28 proc. RST akcijų, rašo „Versus“. Dėl RST ir VST sujungimo šio akcininko dalis akciniame kapitale gali sumenkti perpus, o kiek – priklausys nuo „Ernst & Young Baltic“ įmonių įvertinimo, bet vertė pinigine išraiška nesumažės.

„Mes vokiečius informavome apie vykdomą reformą“, – tepasakė R.Švedas.

„E.ON Ruhrgas International“ atstovas Lietuvoje Saulius Bilys „Versus“ teigia, kad vokiečiai remia bendrovių VST ir RST sujungimą: „Mes pasiruošę likti ir naujai kuriamoje įmonėje bei daug dirbti, perduodami savo patirtį“.

Žurnale rašoma, jog kuriant naują bendrovę pagrindinis akcininkas – valstybė – turėtų būti suinteresuota, kad brangiau būtų įvertinta privačiam akcininkui kurį laiką priklausiusi VST. Mat pastarosios bendrovės valstybė valdo net 98,2 proc., o RST– tik 71,35 proc. Keičiant akcijas, valstybei svarbu užsitikrinti didesnę akcijų dalį visą Lietuvą aptarnausiančioje skirstomųjų tinklų bendrovėje.

Energetikos sektoriaus reorganizacijos planą Energetikos ministerijai ketvirtadienį turėjo pristatyti tarptautinė audito ir konsultacijų įmonė Lietuvoje „Ernst & Young Baltic“. R.Švedo teigimu, pagrindines šio plano nuostatas ministerija užsibrėžusi įgyvendinti iki šių metų vidurio, o visą planą – iki 2010–ųjų pabaigos.

Lietuvos energetikos ūkis bus reorganizuotas išgryninat ir suformuojant tris atskiras veiklos rūšis: elektros energijos generavimą, perdavimą bei skirstymą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius