Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

R.Vainienė: kitų metų biudžetas serga

Kitų metų biudžetas serga tokia pat liga, kaip ir ankstesniųjų – stambūs skaičiai biudžeto eilutėse nepasako nieko aiškaus, kur finansai nukeliaus, o žmonės jų galbūt net nepajus. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „LRT Forumas“ sako ekonomistė Rūta Vainienė. Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad biudžete svarbiausia – jo orientacija, o kitų metų biudžetas yra nukreiptas pagerinti visų dirbančiųjų padėtį bei kovoti su vaikų ir senjorų skurdu.
Rūta Vainienė
Rūta Vainienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Kitų metų biudžetas serga tomis pačiomis ligomis, kaip ir visi kiti biudžetai. Matome apibendrintus skaičius, eilutės stambios, tačiau kam iš tiesų tie milijonai bus išleisti, neaišku. Biudžetui trūksta detalumo ir aiškumo.

Kai pinigai patenka į ministerijas, įstaigas, žmonės visai jų nejaučia. Labai geras yra mokytojų atlyginimų pavyzdys – buvo dėta labai daug vilčių į etatinį apmokėjimą, skirta papildomų lėšų, tačiau kiek mokytojų paklausi, tiek skirtingų nuomonių apie jų atlyginimų padidėjimą gausi“, – komentuoja R.Vainienė.

Tačiau finansų ministras V.Šapoka aiškina, kad svarbiausia biudžete yra tai, kokie jo prioritetai.

„Kitų metų biudžete, kaip ir pernai, skiriamas dėmesys kovai su skurdu. Taip pat prioritetinėmis sritimis laikomas švietimas, sveikatos apsauga – sritys, kuriose suplanuotos struktūrinės reformos“, – aiškina V.Šapoka.

Gerės labiausiai skurstančiųjų padėtis

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tikina, kad nors skurdo problemos greitai spręsti neįmanoma, ypač kai porą dešimčių metų tam nebuvo skiriamas dėmesys, labiausiai skurstantieji kitąmet pajus pagerėjimą.

„Kitų metų biudžete priimtos priemonės yra investicija į vaikus, taip pat didelė dalis resursų yra nukreipta į senolių skurdą, – ministras vardija priemones, nukreiptas į dvi labiausiai skurstančias grupes. – Pensijų padidinimas 8 proc., turint galvoje, kiek auga infliacija, senolių situaciją tikrai pagerina. Paskaičiuota, kad vaikų skurdas turėtų sumažėti 4 proc., o daugiavaikėse šeimose – apie 10 proc.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Ministras pažymi, kad iki šiol valstybė neturi normalios nacionalinės skurdo skaičiavimo metodikos bei galimybių prognozuoti, kaip įvairios priemonės keis skurdo ir nelygybės situaciją. Tačiau kadencijos pabaigoje, pasak jo, tokią priemonę valstybė jau turės.

Žada smarkiai kovoti su šešėliu

V.Šapoka tikina – šešėlis Lietuvos ekonomikoje mažėja sparčiai, numatytos ir papildomos priemonės jį sumažinti.

„Šiais metais šešėlio mažinimo tikslai, kuriuos buvome išsikėlę, yra pilnai vykdomi – tikrai matome, kad šešėlis traukiasi sparčiai. Imtasi papildomų priemonių, kurios leidžia riboti šešėlyje veikiančių įmonių dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose. Taip pat ketinama taikyti mokesčių amnestiją, kai pusę metų be jokių baudų bus galima susimokėti „pamirštus mokesčius“.

Manau, tos priemonės duos rezultatą, jau nekalbant apie išmaniųjų technologijų taikymą. Tačiau kol bus tolerancija šešėliui, tol jis bus“, – vardija finansų ministras.

Parengė Vilija Andrulevičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius