Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Rudzkis: Lietuvai praverstų TVF priežiūra (atnaujinta 12.33 val.)

Artimiausia grėsmė Lietuvos ekonomikai yra didžiulis nedarbas. Taip pat gręsia valstybės finansų krizė, todėl Lietuvai praverstų Tarptautinio valiutos fondo (TVF) priežiūra. Tai po susitikimo su Seimo pirmininke Irena Degutiene žurnalistams pareiškė „DnB NORD“ banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.
Banko analitikas R.Rudzkis teigia, jog banko darbuotojų atleidimas yra normalus reiškinys.
Rimanto Rudzkio teigimu, biudžeto deficitas didėja pernelyg sparčiai. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jo teigimu, finansų krizę gali sukelti pernelyg sparčiai augantis biudžeto deficitas. „Gali būti problemų dėl jo finansavimo. O ilgailaikėje perspektyvoje Lietuva praranda konkurencingumą, praranda investicijų patrauklumą. Drauge su emigracijos problema ir protų nutekėjimu Lietuva gali likti net šio regiono šalikelėje“, – prognozavo R.Rudzkis.

Diskutuodamas su Seimo pirmininke apie biudžeto sudarymo principus, R.Rudzkis aiškino, kad biudžetas turi būti bendro strateginio plano dalis. Jo teigimu, vienaip reikia daryti, jei planuojamos bendros strateginės pertvarkos. Tada esą reikia daug daugiau orientuotis į išlaidų mažinimą, o ne į pajamų didinimą.

„Iš kitos pusės, jei artimiausiu metu nepavyks radikaliai sumažinti išlaidų, neišvengiamai reikės ieškoti pajamų resursų, nes deficitas didėja. O finansų rinkos, užsienio investuotojai į tokią šalį žiūri labai įtariai, kyla abejonių dėl jos mokumo. Tai reiškia, kad brangsta skolinimasis“, – dėstė analitikas.

Todėl, jo teigimu, kreipimasis į TVF turėtų šiokių tokių pliusų Lietuvos ekonomikai. Skolintis iš TVF esą yra pigiau nei tarptautinėse rinkose. Be to, TVF atlieka savotišką priežiūrą, teikia rekomendacijas. „Dabartinėje situacijoje, kai Lietuvoje daug nesutarimų, įvairių partijų rietenų, nėra supratimo tarp valdžios ir visuomenės, gal TVF priežiūra ir rekomendacijos būtų neblogai“, – svarstė R.Rudzkis.

Vis dėlto jis paakino, jog TVF nesirūpintų, kad Lietuva būtų konkurencinga šalis, pritrauktų užsienio investicijų. Fondui esą rūpėtų tik valstybės finansai, nes jis norės atgauti paskolintas lėšas.

R.Rudzkis pabrėžė, kad jei Lietuva gebėtų pati ištaisyti padarytas klaidas, reformuoti tokius viešuosius sektorius kaip aukštasis mokslas ar sveikatos apsaugos sistema, TVF pagalbos neprireiktų. Bet analtikas teigė esąs pesimistiškas, nes per metus neišvydo aiškaus valdžios plano, kaip reikėtų tai padaryti.

Siūlo trumpinti darbo savaitę

R.Rudzkio teigimu, šalies ekonomikai pagelbėtų trumpesnės – keturių dienų – darbo savaitės įteisinimas ir darbo užmokesčio fondo mažinimas. Tokiu atveju esą nereikėtų atleisti tiek daug žmonių. Taip pat jis griežtai pasisakė prieš pensijų mažinimą.

Taip pat analitkas siūlo įteisinti PVM lengvatas prekėms, kurias prekeiviams šiuo metu labiau apsimoka įsivežti iš Lenkijos. „Aš esu prieš lengvatas, bet reikia susitaikyti su Lietuvos realijomis, kad mūsų rinka atvira, o Lenkijoje galioja kita PVM sistema. Galėtume į tai nekreipti dėmesio, bet visa nelaimė, kad Lietuvoje galioja tokia keista sistema kaip prekyba su verslo liudijimais, kur prekyba praktiškai neapskaitoma", – aiškino jis.

Analitiko teigimu, turgavienčių, kuriose vyrauja šešėlinė ekonomika, svoris krizės laikotarpiu auga. „Sukandus dantis, matyt, reikia pripažinti, kad lengvatos yra neišvengiamos. Jos turi būti tokios, kad apskaičiavus transporto sąnaudas neapsimokėtų vežti prekių iš Lenkijos“, – kalbėjo R.Rudzkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius