Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rastas būdas apeiti „Sodros“ grindis – tereikia dviejų darbo sutarčių

Nereikėjo nė mėnesio, kad paaiškėtų būdas, kaip darbdaviams apeiti vadinamąsias „Sodros“ grindis – kai įmokas už socialinį draudimą už darbuotojus tenka mokėti nuo sumos, ne mažesnės už minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA). Institucijos viliasi, kad darbdaviai neeikvos tam jėgų ir žada situaciją stebėti.
Sodra
Sodra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas, pasipiktinęs, kad nors įvestos „Sodros“ grindys ir darbdavių mokamos įmokos turėtų užtikrinti būtinąjį darbo stažą, tačiau palikta landa, kaip šį reikalavimą apeiti.

„Jeigu žmogus dirba ne vienoje įmonėje, jam šitos grindys negalioja. Pavyzdžiui, dirbantysis vienoje įmonėje 0,25 etato turi mokėti mokesčių ne mažiau kaip už pilną minimumą – visą etatą. Tačiau dirbantysis dviejose įmonėse, tarkime, po 0,25 etato – iš viso 0,5 – ir toliau mokės mokesčius tik nuo tiek, kiek dirba. Vadinasi, tokiu atveju dirbantis 0,25 etato mokės dvigubai daugiau mokesčių už dirbantį 0,5 etato“, – piktinosi skaitytojas.

Jis pažymėjo, kad sukurta absurdiška ir neteisinga tvarka.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargis

„Sunku suprasti, ar tai kažkokia klaida, o jei ne, kam tokia spraga palikta. Daugiausia, ką ji gali, tai skatinti fiktyvų įdarbinimą antroje įmonėje, kad mokesčiai būtų mažesni“, – stebėjosi skaitytojas.

„Sodra“ tą patvirtino – iš tiesų galima „grindis apeiti“ ir nemokėti įmokų už darbuotoją nuo MMA.

Ministerija: atidžiai stebėsime

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) aiškina, kad jeigu susiklosto tokia situacija, kad žmogus dirba, nesvarbu, ar visu etatu, ar ne, bet gauna mažiau nei MMA keliose darbovietėse, prievolės primokėti socialinio draudimo įmokų nuo MMA iš tiesų nėra nė vienam darbdaviui.

„Tačiau, „Sodros“ duomenimis, darbuotojų, kurie iki šiol dirbo pas du darbdavius ir bendrai iš viso neuždirbdavo nė minimalios algos, yra labai mažai. Būtent dėl to ši išimtis padaryta. Vertinama, kad paprastai darbuotojas, dirbantis pas sąžiningus darbdavius keliose darbovietėse, turi visas galimybes užsidirbti, o ir užsidirba, daugiau, todėl tokiu atveju darbdavių primokėti iki MMA neprašoma“, – vertina SADM.

„Sodra“ tikisi, kad mokėti mažesnę nei minimalią algą nėra siektinas tikslas, „dėl kurio būtų eikvojama energija ir laikas fiktyviems įdarbinimams“. Jos teigimu, sąžiningus darbdavius tai kaip tik gali paskatinti kelti algų kartelę bent iki nustatytos minimalios mėnesio algos, kuri šiuo metu yra viena mažiausių Europos Sąjungoje ir siekia 400 eurų.

„Atsakant į tai, kad dėl pakeitimų darbo rinkoje esą gali tapti nepatrauklūs tie darbuotojai, kuriems jų gyvenimo aplinkybės leidžia dirbti tik po kelias valandas per dieną, primename, kad kaip tik jiems nustatytos išimtys“, – teigiama SADM komentare.

123rf.com/Eurai
123rf.com/Eurai

Vardijama, kad darbdaviui nereikia primokėti socialinio draudimo įmokų tuo atveju, kai jaunuoliai neturi 24 metų, taip pat gaunantiems senatvės arba netekto darbingumo socialinio draudimo pensijas, tėvams, kurie būdami vaiko priežiūros atostogose antraisiais bei trečiaisiais metais gali dirbti po kelias valandas, slaugantiems visiškos negalios artimuosius – už juos taip pat socialinio draudimo įmokų primokėti nereikės, jei jų atlyginimas bus mažesnis nei MMA.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir „Sodra“ atidžiai stebės ir vertins darbo rinkos tendencijas šių metų pradžioje. Jei bus pastebimas verslo piktnaudžiavimas išimtimis, lengvatų taikymas gali būti peržiūrėtas ir teikiami nauji pasiūlymai, kaip išvengti socialinio draudimo įmokų vengimo ir užtikrinti visas socialines garantijas darbuotojams“, – įspėja ministerija.

„Sodra“ anksčiau jau skelbė, kad šiuo metu kas ketvirtas darbo rinkos dalyvis išeina į pensiją nesukaupęs būtinojo stažo, o tai lemia, kad jų pensija vidutiniškai perpus mažesnė nei tų, kurie sukaupia visą stažą pensijai gauti.

„Siekiama, kad dirbantiems mažai apmokamą darbą būtų užtikrintos bent minimalios socialinės garantijos, todėl ir buvo nuspręsta, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. socialinio draudimo įmokos turi būti mokamos mažiausiai nuo minimalios mėnesinės algos, išskyrus keletą išimčių“, – komentuoja SADM.

Net dirbantieji nepilnu etatu gali uždirbti didesnę nei minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), priklausomai nuo jų darbo našumo ir srities – tokiu atveju papildomų įmokų „Sodrai“ mokėti nereikia.

15min jau rašė, kad taikant „Sodros“ grindys darbdavio mokamos socialinio draudimo įmokos negalės būti mažesnės nei 124,7 euro, nors anksčiau ši suma kinta priklausomai nuo mokamo atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius