Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reakcija po kritikos: migracijos reikalai – į vienas rankas, o departamentas bus panaikintas

Jei negali nupjauti šakos, gali nukirsti visą medį. Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė po kritikos atsistatydinti neketina, todėl Vidaus reikalų ministerija nusprendė panaikinti departamentą, o visą migracijos sritį perduoti naujai – Migracijos tarnybai. Ji bus tiesiogiai pavaldi Vidaus reikalų ministerijai (VRM).
Eimutis Misiūnas
Eimutis Misiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Daug mamų, o vaikas be galvos“, – taip trumpai apibūdino situaciją su migracijos tvarka vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Leidimai dirbti ir gyventi, pasų ir kitų dokumentų išdavimas, prieglobstis, pilietybės suteikimas ir kitos funkcijos – į vienas rankas. Kaip ir visa migracijos politika. Tokią išeitį pasiūlė ministerija. Anot ministro, tokiam pertvarkos variantui preliminariai yra pritarę kiti ministrai, Vyriausybės pasitarime šis klausimas iš esmės bus svarstomas kovo viduryje.

Tiesa, toks variantas galėjo būti pasirinktas ir dėl kitos priežasties – pats ministras sulaukia vis daugiau kritikos dėl prastos situacijos Migracijos departamente. Antradienį jį pasiaiškinti kviečiasi opozicija.

E.Gudzinskaitė galės tik dalyvauti konkurse

Tris kartus išaugę į Lietuvą dirbti ir gyventi atvykstančių užsieniečių srautai bei chaosas leidimų išdavime Vidaus reikalų ministeriją verčia ieškoti išeities. Dėl chaoso aptarnaujant į Lietuvą plūstančius užsieniečius ir didelių problemų kritikos susilaukė ne tik Migracijos departamento vadovė, bet ir ministras E.Misiūnas.

Todėl pirmadienį jis pristatė naują valdžios idėja – įkurti Migracijos tarnybą, kuri po vienu stogu apsiimtų tvarkytis visus su imigracija ir leidimų išdavimus susijusius klausimus.

Tai reiškia, kad Migracijos departamento nebeliks, o E.Gudzinskaitė galės tik dalyvauti konkurse į naują tarnybą. Tiesa, reformą planuojama įgyvendinti per šiuos metus, o nauja tarnyba galėtų pradėti veiklą tik kitų metų sausio 1 dieną.

Pasak E.Misiūno, visų funkcijų perėmimas į vienas rankas padės išvengti problemų, kurių tik daugėja. „Buvimas po vienu stogu leis įgyvendinti keliamus tikslus – aiškesnės ir paprastesnės procedūros, viena įstaiga kaups ir valdys visą informaciją, greiti koordinuoti veiksmai“, – sakė ministras.

Dabartinė Migracijos tvarka padalinta įvairioms ministerijos ir institucijoms. Į Lietuvą atvykstančių užsieniečių reikalus tvarkos ne tik VRM padaliniai, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija, Ūkio ministerija, Užsienio reikalų ministerija.

Sako, kad papildomai „beveik nieko“ nekainuos

Naujai įkurta Migracijos tarnyba turės dešimt padalinių. Pasak E.Misiūno, Europos valstybėse migracijos politika paprastai yra įgyvendinama vienoje institucijoje. Tiesa, Vyriausybėje bus steigiama Migracijos komisija, kuri padėti vyriausybei priimti sprendimus.

„Patys matote, kokia dabar yra situacija. Sprendimų priėmimuose dalyvauja trys keturios institucijos, daug mamų, o vaikas be galvos. Norime, kad Migracijos tarnyba būtų pagrindinė“, – sakė ministras.

Ar tai papildomai kainuos? „Reforma papildomai beveik nieko nekainuos“, – užtikrino ministras. Tačiau kaip tai padės susidoroti su augančiais užsieniečių srautais? „Daug problemų kyla tiesiog dėl komunikacijos ir koordinavimo tvarkos“, – teigė E.Misiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius