Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21 /11:13

Recesija Jungtinėms Valstijoms negresia, tikina D.Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tikina, jog recesija, kuri galėtų suduoti skaudų smūgį jo šansams kitąmet vėl laimėti rinkimus, Jungtinėms Valstijoms negresia. Tačiau jis pažymėjo dėl visa pikto jai besirengiantis.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, žodis „recesija“ yra netinkamas, – pareiškė D.Trumpas reporteriams Baltuosiuose rūmuose. – Mums yra labai toli iki recesijos.“

Dabartinio JAV prezidento populiarumo reitingai nuosekliai laikosi žemiau 50 proc., o apklausos rodo, kad galimi demokratų kandidatai jį įveiks. Prasidedant 2020 metų rinkimų kampanijos sezonui, jis susiduria su stipriais priešpriešiniais vėjais, bet ne ekonomikos srityje.

JAV ūkis auga jau dešimtmetį ir D.Trumpas nesidrovėdamas prisiima sau nuopelnus už žemą nedarbo lygį ir apskritai už Jungtinių Valstijų ekonomikos, kurią jis yra ne kartą pavadinęs „karščiausia“ pasaulyje, būklę.

123rf.com nuotr. /JAV doleriai
123rf.com nuotr. /JAV doleriai

Tačiau jis nenori kalbėti apie blogas naujienas, kurių vis daugėja.

Praėjusią savaitę suskambėjo pavojaus signalas JAV vyriausybės obligacijų rinkoje – dešimties metų trukmės vertybinių popierių pajamingumas buvo trumpam smukęs žemiau dvejų metų trukmės obligacijų pajamingumo, nors paprastai būna priešingai.

Vadinamoji pajamingumo kreivės inversija yra statistinis reiškinys, kuris praeityje tiksliai išpranašaudavo artėjančią recesiją.

Be to, vis didėja nuogąstavimai dėl JAV ir Kinijos prekybos karo padarinių, dėl galimo Vokietijos ūkio nuosmukio ir „Brexit“ chaoso Didžiojoje Britanijoje.

Ir apie recesijos grėsmę Jungtinėse Valstijose staiga ėmė kalbėti visi.

Bet tik ne Donaldas Trumpas.

Tačiau jis nenori kalbėti apie blogas naujienas, kurių vis daugėja.

Vien antradienio rytą jis tviteryje paskelbė arba perspausdino daugiau kaip dešimtį pagyrūniškų įrašų apie klestinčią ekonomiką.

„#Trumpas pasirūpino, kad ši ekonomika suktųsi kaip gerai suderintas variklis“, – rašoma viename jo įrašų.

Pagyrūniškų žodžių jis pažėrė ir reporteriams. Anot jo, „neįtikėtinai“ ekonomikai „fantastiškai“ sekasi ir ji yra „numeris vienas pasaulyje“.

Kaltinimų žaidimas

Visgi D.Trumpas yra sunerimęs.

Kaip tai galima suprasti? Jis jau ėmė kaltinti žmones dėl recesijos, kurios, jo tikinimu, nebus.

Pirmasis jo taikinys yra Federalinio rezervo sistema (FRS), kurią D.Trumpas, nepaisantis ilgametės prezidentų nesikišimo į centrinio banko pinigų politiką tradicijos, mėnesių mėnesius puldinėja dėl nenoro mažinti palūkanų normas.

Vien praėjusią savaitę JAV prezidentas FRS vadovą Jerome Powellą pavadino neišmanėliu ir socialiniame tinkle „Twitter“ didžiosiomis raidėmis parašė: „PASIUTUSI APSIVERTUSI PAJAMINGUMO KREIVĖ!“

Antradienį jis vėl pareiškė, jog, gerokai sumažinus bazinę palūkanų normą, prasidėtų „įspūdingas ekonomikos augimo spurtas“.

Antrasis piktadarys yra JAV žiniasklaida, kuri, pasak D.Trumpo ir jo patarėjų, mėgina tyčia kurstyti recesijos baimes, nes nori jam pakenkti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jie perša melą apie recesiją. Iš tiesų, kairėje yra labai daug norinčiųjų, kad šie baisūs dalykai įvyktų“, – interviu televizijos kanalui „Fox News“ pareiškė Baltųjų rūmų atstovas Hoganas Gidley.

Sprendimas – mokesčių mažinimas?

Pirmadienį paskelbti Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos (NABE) apklausos rezultatai parodė, jog dauguma ekonomistų prognozuoja, kad Jungtines Valstijas per kitus dvejus metus ištiks recesija – kaip tik tada, kai įvyks naujieji prezidento rinkimai, kuriuose D.Trumpas tikisi būti perrinktas.

Kad recesija prasidės šiemet, iš 226 apklausos dalyvių prognozavo tik 2 proc., tačiau 38 proc. nuosmukį numato 2020 metais, o 34 proc. – 2021-aisiais.

Ir, nors D.Trumpas tikina, jog viskas yra gerai, jis antradienį patvirtino, jog svarsto priemones, kurių galėtų būti imtasi.

JAV prezidentas reporteriams pareiškė, jog svarsto galimybę sumažinti kapitalo prieaugio mokesčius, kurie būtų susieti su infliacija.

„Apie tokį indeksavimą kalbamės jau ilgą laiką ir daugeliui žmonių patinka indeksavimas“, – pareiškė jis ir pridūrė manąs, jog tokiai priemonei nereikės Kongreso leidimo. Tačiau tokio patvirtinimo reikės kitai priemonei, kuriai jis teikia pirmenybę, – mokesčio nuo darbo užmokesčio mažinimui.

Visgi D.Trumpas pasirūpino pabrėžti, jog tokie svarstymai neturi nieko bendro su nuosmukiu, kurio, jo įsitikinimu, nebus.

„Nesvarbu, ar mes tai dabar padarysime, ar ne – tai nebus daroma dėl recesijos“, – pažymėjo JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius